Όταν δυο κόσμοι συγκρούονται: Σε Καναδή φωτορεπόρτερ το 1ο διεθνές βραβείο για την εικόνα 4.000 πουλιών που σκοτώθηκαν πέφτοντας σε γυάλινα κτίρια και παράθυρα [photos]

H φωτογραφία της Patricia Homonylo με τα 4000 νεκρά πουλιά που απέσπασε το πρώτο βραβείο για το 2024. Photo vi Instagram@patriciahomonylophoto/




Μια εικόνα ενός γερακιού πετρίτη που κυνηγά μια πεταλούδα, ένας γύπας που γλεντάει με μια μαύρη αρκούδα και ένας πιγκουίνος που κάνει σερφ είναι μεταξύ των νικητήριων εικόνων του Bird Photographer of the Year 2024 .

Ο διαγωνισμός, στην 9η χρονιά του, τιμά την ομορφιά των πουλιών, ενώ παράλληλα επισημαίνει τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

Η Καναδή φωτογράφος Patricia Homonylo πήρε το μεγάλο βραβείο με μια εικόνα καταστροφής που δείχνει περισσότερα από 4.000 πουλιά τα οποία σκοτώθηκαν μετά από σύγκρουση με παράθυρα ή ανακλαστικές επιφάνειες στο Τορόντο.

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο υπολόγισε ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο πτηνά πεθαίνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο λόγω συγκρούσεων με παράθυρα.

Ως φωτορεπόρτερ προστασίας περιβάλλοντος που συνεργάζεται με το Fatal Light Awareness Program (FLAP), το οποίο στοχεύει να προστατεύει τα πουλιά από θανατηφόρες συγκρούσεις, ο Homonylo ήθελε να οπτικοποιήσει την τραγωδία. Μαζί με την ομάδα της, τοποθέτησε τα νεκρά πουλιά σε ομόκεντρους κύκλους, με τα μεγαλύτερα πουλιά στο κέντρο.

«Δημιουργούμε αυτήν την εντυπωσιακή έκθεσή τους για να τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού», ανέφερε η Homonylo σε μια δήλωση.

«Ελπίζω οι άνθρωποι να σοκαριστούν με αυτό που βλέπουν και να κινηθούν να δράσουν χρησιμοποιώντας γυαλί ασφαλείας για τα πουλιά και υποστηρίζοντας οργανισμούς όπως η FLAP».

Σε ένα πουλί, μια ανακλαστική επιφάνεια μπορεί να φαίνεται σαν συνέχεια του τοπίου, και ως αποτέλεσμα πολλά πετούν κατευθείαν στα παράθυρα με πλήρη ταχύτητα. Προφυλάξεις, όπως η εφαρμογή οπτικών δεικτών, αυτοκόλλητα ή μια μεμβράνη ασφαλείας για τα πουλιά, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή συγκρούσεων.

Το Conservation είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς για τον ετήσιο διαγωνισμό, ο οποίος συνεργάζεται με το Birds on the Brink , μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει χρηματοδότηση σε έργα διατήρησης πτηνών  σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση State of the World’s Birds από το BirdLife International, σχεδόν τα μισά από τα είδη πουλιών του πλανήτη βρίσκονται σε παρακμή και ένα στα οκτώ είδη απειλείται με εξαφάνιση.

Ο Will Nicholls, διευθυντής του Bird Photographer of the Year, είπε στο CNN ότι ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να δουν πράγματα που μπορεί να μην μπορούν να δουν από μόνοι τους.

  • «Η ευαισθητοποίηση για το τι υπάρχει εκεί έξω στις κορυφές των δέντρων είναι η μισή μάχη για να πείσουμε τους ανθρώπους να νοιαστούν για τη φύση. Οι άνθρωποι είναι οπτικά πλάσματα και η φωτογραφία είναι απίστευτα ισχυρή για να μεταφέρει ένα μήνυμα», είπε.

Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε περισσότερες από 23.000 εικόνες στο διαγωνισμό, διαγωνιζόμενοι σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες.

Ο τίτλος του Young Bird Photographer of the Year απονεμήθηκε στον 14χρονο Ισπανό φωτογράφο Andrés Luis Domínguez Blanco για μια εικόνα ενός καρυδιού —ένα μικρό πουλί παρόμοιο με δρυοκολάπτη— που σκαρφαλώνει σε μια βελανιδιά στη Grazalema στη νότια Ισπανία.

Οι εικόνες καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος ειδών, περιβαλλόντων και συμπεριφορών – κάποιες είναι κωμικές ενώ άλλες μεταφέρουν σοβαρό μήνυμα.

Σύμφωνα με τον Paul Sterry, διαχειριστή του Birds on the Brink: «Το σημάδι μιας καλής φωτογραφίας είναι αυτή που είτε επιδεικνύει καλλιτεχνία είτε αφηγείται μια ιστορία».

 

 

Με πληροφορίες από CNN

«Elizabeth Taylor: Rebel Superstar»: Νέα ταινία για την αξεπέραστη σταρ, πέρα από τα σκάνδαλα, τους 8 γάμους και τα διαμάντια * Με Τζόαν Κόλινς, Κιμ Καρντάσιαν, Σάρον Στόουν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: