Οι δήθεν «καλές» προθέσεις της κατοχικής Τουρκίας που είναι κακές: Ο ισλαμιστής Ερντογάν, κόπτεται κατά τα άλλα ότι ομαλοποιούνται οι σχέσεις της με την Ελλάδα…

epa11622980 Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan (R) after addressing the General Debate of the 79th session of the United Nations General Assembly at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 24 September 2024. EPA, JUSTIN LANE




Κύριο Άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ – Λευκωσία

Στο πεδίο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) η κατοχική Τουρκία διαχρονικά προωθεί τις επιδιώξεις της, οι οποίες υιοθετούνται από τα κράτη-μέλη.

Πρόκειται για έναν Οργανισμό, ο οποίος είναι μεν διεθνής, έχει 57 κράτη-μέλη ( 2,1 δις πληθυσμό), αλλά οι αποφάσεις του δεν έχουν το βάρος άλλων φορέων, όπως είναι η Ε.Ε. (και της Ε.Ε. πολλές φορές οι αποφάσεις μένουν στο ράφι, στα συρτάρια).

Αυτό, ωστόσο, που έχει σημασία σε σχέση με τις θέσεις, που υιοθετούνται είναι πως διαμορφώνεται «κοινή γνώμη» και προετοιμάζεται το έδαφος για την εδραίωση των πολιτικών της κατοχικής δύναμης.

Στην 50η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών, που συνήλθε στο Καμερούν στο τέλος Αυγούστου, η Τουρκία διά του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος ήταν εκεί, επαναλήφθηκε το γνωστό τουρκικό αφήγημα για την Κύπρο και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

  • Σε κείμενα εμπλουτισμένα με νέα στοιχεία και επικαιροποιημένα, η κατοχική πλευρά επιχειρεί να δώσει περιτύλιγμα «νομιμοποίησης» σε ακραίες και παράνομες επιδιώξεις σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδος.

Για την Κύπρο, το τουρκικό κείμενο, που έχει καταστεί έγγραφο του ΟΙΣ, αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας που θα σέβεται τα «εγγενή δικαιώματα» των Μουσουλμάνων Τουρκοκυπρίων.

Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να λάβει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, συγκεκριμένα μέτρα για τον τερματισμό της δήθεν απομόνωσης «των μουσουλμάνων Τουρκοκυπρίων».

Παρόλο, που δεν αναφέρεται σε αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας αυτό περιγράφεται. Το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ρητώς αυτό προφανώς και είναι αποτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εξασφαλίσει προφανώς στήριξη από φιλικές χώρες, που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Ένα πεδίο που διαχρονικά δεν είναι φιλικό για την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Την ίδια ώρα, σε σχέση με την Ελλάδα, το σχετικό κείμενο το οποίο εγκρίθηκε έχει υιοθετήσει εν πολλοίς όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία αναφέρει ως «Τουρκική». Κάνει λόγο, επίσης, σε «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Αναφορές που προφανώς αμφισβητούν ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδος ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι καταπιέζονται οι μουσουλμάνοι και δεν τυγχάνουν σεβασμού τα δικαιώματα τους. Πρόκειται για μια προσπάθεια προώθησης ενός κάλπικου αφηγήματος ώστε μουσουλμανικές χώρες να στραφούν κατά της Ελλάδος.

Κι όλα αυτά ενώ η Τουρκία κόπτεται ότι ομαλοποιούνται οι σχέσεις της με την Ελλάδα. Θεωρητικά πάντα καθώς στην πράξη άλλα κάνει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ας μην τα μπλέκουμε, ας μην τα μπερδεύουμε: Είναι στοίχημα της Ελλάδος και της Κύπρου το καλώδιο διασύνδεσης και όχι της Τουρκίας και του κάθε μιζαδόρου και απατεώνα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: