Εικόνες σαν αυτή με πρόγείωση και φρένα από το αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 θα είναι πολλές τις επόμενες ημέρες στην 117 Πτέρυγα μάχης της Ανδραβίδας. Πηγή: Χ @NATO_AIRCOM
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Ούτε σήμερα εμφανίστηκαν τα τέσσερα μαχητικά και το τουρκικό μεταφορικό αεροσκάφος όπου σύμφωνα με την πρόθεσή τους πρόκειται να λάβουν μέρος στην μεγάλη Συμμαχική άσκηση RAMSTEIN FLAG 24.
Παρά την αρχική ενημέρωση ότι η Τρίτη θα ήταν η μέρα άφιξης των τουρκικών F-16 και του αεροσκάφους που θα μεταφέρει υλικά και προσωπικό, εκείνοι δεν φάνηκαν, πόσο δε μάλλον να καταθέσουν σχέδιο πτήσης!
Ήδη στον εναέριο χώρο της δυτικής Ελλάδας, που αποτελεί το μεγάλο θέατρο επιχειρήσεων για τη Νατοϊκή άσκηση, έχουν ξεκινήσει οι λεγόμενες πτήσεις εξοικείωσης (familiarization flight) με ιπταμένους και μαχητικά των Συμμαχικών χωρών που έχουν ήδη προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας αναμένονται τουλάχιστον άλλες δυο αποστολές να προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης καθώς επίσης και αεροσκάφη 5 ης γενιάς για τα οποία υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη περιμετρικής ασφάλειας.
Αν τελικά οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και γείτονές μας θα κάνουν την «τιμή» στην χώρα μας ως φιλοξενούσα χώρα, να παραβρεθεί σε αυτή την ιδιαίτερα μεγάλη και σημαντική άσκηση, ουδείς μπορεί να το υπολογίσει, αν και η έως τώρα συμπεριφορά αποτελεί ένδειξη προθέσεων…
Ο λεγόμενος και πυρετός των διαβουλεύσεων σε επίπεδο ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει, ιδίως στο αεροπορικό στρατηγείο (AIRCOM), το οποίο έχει ζητήσει πολλές φορές από την Άγκυρα να λάβει μέρος στην άσκηση.
Το τελικό πλάνο (Xplan) έχουν συνυπογράψει τα 12 από τα 13 κράτη μέλη που λαμβάνουν μέρος στην RAMSTEIN FLAG 24 καθώς «αγκάθι» για την γείτονα παραμένει η κατάθεση σχεδίου πτήσης για τα F-16, το ιπτάμενο τάνκερ και το μεταφορικό αεροσκάφος που θα πρέπει να εισέλθουν στο FIR Αθηνών.
Για την Αθήνα εξαίρεση δεν γίνεται για κανέναν από την στιγμή που οι μετέχουσες αεροπορίες έχουν συμπορευτεί σε απόλυτο βαθμό με τους κανονισμούς που έχει θέσει εξ αρχής η φιλοξενούσα χώρα, δηλαδή η Ελλάδα.
Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι η πολεμική αεροπορία δεν μπορεί να κάνει πίσω στην κατάθεση του σχεδίου πτήσης ή να δεχτεί την τουρκική «ντρίμπλα» του ανοιχτού συστήματος αναγνώρισης φίλιων αεροσκαφών, κάτι δηλαδή για το οποίο η Άγκυρα πιέζει την Αθήνα σχεδόν 30 χρόνια.
Ακόμη και το διαπραγματευτικό χαρτί ώστε το σχέδιο πτήσης της Τουρκίας, να κατατεθεί μέσω της Συμμαχίας προς την Αθήνα και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ως τώρα δείχνει να μην έχει πιάσει τόπο.
Το δεύτερο «αγκάθι» έχει να κάνει με την έρευνα και διάσωση, μια διαχρονική αμφισβήτηση της Τουρκίας στην αρμοδιότητα της Ελλάδας. Και αυτή η αρμοδιότητα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, γεγονός που ενοχλεί σφόδρα της Τουρκία.
Η γείτονα στα λόγια έχει δηλώσει την πρόθεση να λάβει μέρος, μένει αυτό να φανεί εντός των επόμενων τεσσάρων ημερών που ξεκινά η άσκηση!
Τα σενάρια που έχουν σχεδιάσει στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Συμμαχίας είναι σαφώς προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απειλές και στα συμπεράσματα που έχουν εκπονηθεί μέσα από τα ενεργά πολεμικά μέτωπα, κυρίως εκείνο της Ουκρανίας.
Μεγάλοι σχηματισμοί αεροσκαφών, 4,5 και 5 ης γενιάς θα πετούν ημέρα και νύχτα με τους ιπταμένους να εκτελούν εναλλασσόμενα σενάρια, αλλά και τους μηχανικούς να δίνουν την δική τους μάχη στο έδαφος και μάλιστα με χρόνους απόδοσης.
Τα 140 συνολικά μαχητικά που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση είναι ένα σαφές μήνυμα της Συμμαχίας για τις δυνατότητες που μπορεί ν’ αναπτύξει, εκμεταλλευόμενη την διαλειτουργικότητα των αεροσκαφών και του τρόπου δράσης των ιπταμένων.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE