Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν: Τα άλογα είναι πολύ πιο έξυπνα απ’ όσο νομίζουμε * Αναπτύσσουν στρατηγική σκέψη, δείχνει νέα έρευνα [videos]

FILE PHOTO: epa11543305 Arabian horses stand in a paddock during the ‘Polish Arabian Horse Days’ in Janow Podlaski, eastern Poland, 10 August 2024. The Polish Arabian Horse Days 2024, running from 09 to 13 August, includes the Pride of Poland Auction in Janow Podlaski on 11 August, which is expected to be attended by horse breeders and customers from around the world. EPA/WOJTEK JARGILO POLAND OUT




Μπορεί κανείς να οδηγήσει στο νερό και – όπως αποδείχθηκε-  να το πείσει να πιει αν η ανταμοιβή που πρόκειται να λάβει είναι αρκετά ικανοποιητική για εκείνο, αναφέρουν ερευνητές, υποστηρίζοντας βάσει των ευρημάτων τους ότι  τα άλογα είναι πιο έξυπνα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Τα πορίσματα νέας έρευνας δείχνουν πως τα άλογα προσαρμόζονται γρήγορα σε παιχνίδια που βασίζονται σε ανταμοιβή με λιχουδιές και εμπεριέχουν μεταβαλλόμενους κανόνες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ (NTU) δήλωσαν ότι έμειναν έκπληκτοι από το πώς τα άλογα κατάλαβαν γρήγορα το νόημα του παιχνιδιού, καταρρίπτοντας προηγούμενες θεωρίες ότι οι εγκέφαλοι των ιπποειδών ανταποκρίνεται μόνο σε άμεσα ερεθίσματα και δεν είναι αρκετά περίπλοκος ώστε να αναπτύσσει στρατηγική σκέψη.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα  μοντέλα εκπαίδευσης που θα προσφέρουν περαιτέρω στην ευημερία των ζώων, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Πώς έγινε η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 άλογα, τα οποία πρώτα αρχικά ανταμείφθηκαν εφόσον κατάφεραν να ακουμπήσουν μια χάρτινη πινακίδα με την μουσούδα τους.

Στο δεύτερο στάδιο, εισήχθη ένα “stop light” και ο κανόνας άλλαξε έτσι ώστε η ανταμοιβή να δίνεται μόνο εάν άγγιζαν την κάρτα ενώ το φως ήταν σβηστό.

  • Αυτό δεν άλλαξε τη συμπεριφορά των αλόγων, καθώς τα είδαν να αγγίζουν την κάρτα ανεξάρτητα από την κατάσταση του φωτός. Μέχρι δηλαδή να αλλάξουν οι κανόνες για τρίτη φορά.

Στο τελικό στάδιο, οι ερευνητές εισήγαγαν μια ποινή τάιμ άουτ 10 δευτερολέπτων για άγγιγμα της κάρτας ενώ ήταν αναμμένο το φως στοπ.

Η ομάδα παρατήρησε μια ταχεία προσαρμογή στη συμπεριφορά των αλόγων: τώρα υπήρχε κόστος σε περίπτωση λάθους και όλα τα άλογα γρήγορα έμαθαν να παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες για να αποφύγουν το τάιμ άουτ, είπαν οι ερευνητές.

«Περιμέναμε να βελτιωθεί η απόδοση των αλόγων όταν παρουσιάσαμε το τάιμ άουτ, αλλά εκπλαγήκαμε από το πόσο άμεση και σημαντική ήταν η βελτίωση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Louise Evans.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γεγονός ότι τα άλογα προσαρμόστηκαν τόσο γρήγορα δείχνει ότι καταλάβαιναν τον κανόνα του φωτεινού σηματοδότη – στοπ όλη την ώρα, αλλά δεν είχαν κανένα λόγο να ακολουθήσουν τον κανόνα όταν δεν υπήρχε καμία συνέπεια εάν έκαναν λάθος.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Animal Behavior Science δείχνει ότι τα άλογα είναι πιο προηγμένα γνωστικά από ό,τι τους αναγνωρίζεται, δήλωσε η Δρ Carrie Ijichi, ερευνήτρια ιπποειδών στο NTU.

«Αυτό μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τη νοημοσύνη ή την αίσθηση των ζώων με βάση το αν είναι «χτισμένα» όπως εμείς», είπε.

Με πληροφορίες από BBC

 

Διαστημική ανακάλυψη στον κόκκινο πλανήτη: Εντοπίστηκαν «σεισμικά σήματα» νερού σε υγρή μορφή στα βαθύτερα πετρώματα του Αρη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: