Απαράδεκτη σύγκριση εργαζομένων και καναλιών με τα …αυθαίρετα από την Όλγα Γεροβασίλη




Αποφασισμένη να προχωρήσει σε μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και να οδηγήσει στην ανεργία περισσότερους από 1.800 εργαζόμενους φαίνεται η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Προκάλεσε αίσθηση η δήλωσή της με την οποία παρομοιάζει τηλεοπτικά κανάλια που λειτουργούν νόμιμα πάνω από δύο δεκαετίες και είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο, όπως τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις.

“Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ’ αυτή, μπορείτε να πείσετε στ’ αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας;” δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η κ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Ερ.: Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ποιοι πολιτικοί λόγοι επέβαλαν αυτή τη στάση;

Απ.: Δύο απ’ τους βασικότερους πυλώνες της πολιτικής μας αντίληψης. Η τήρηση του Συντάγματος κι η θεσμοθέτηση κανόνων ισονομίας, διαφάνειας και νομιμότητας στη χρήση των δημόσιων αγαθών. Εξαιτίας της περίπου τριαντάχρονης προκλητικής αγνόησης των παραπάνω απ’ τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γεννήθηκε και γιγαντώθηκε σταδιακά μια στρεβλή, προβληματική κατάσταση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα. Αυτή αποτέλεσε το πρόσφορο έδαφος για διαπλοκή με παράγοντες της πολιτικής ζωής. Μιας και πολλά ιδιωτικά μέσα δεν υπήρξαν ποτέ βιώσιμα με όρους αγοράς, αλλά ταυτόχρονα προστατεύονταν και ευνοούνταν πολιτικά, προέκυψαν και τα θαλασσοδάνεια. Αυτά τα ξέρουν οι συμπολίτες μας, έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, τα έχουν περιγράψει πολιτικοί από χώρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις συνθήκες, με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δείξαμε την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από τα σκοτεινά μονοπάτια της διαπλοκής. Αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας για θεσμικά κατοχυρωμένο καθαρό ορίζοντα στην ενημέρωση. Την υπεράσπιση του χαρακτήρα της ως δημόσιου αγαθού. Τη στρατηγική προσήλωσή μας στη διαφανή αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών προς όφελος του λαού μας.

Ερ.: H κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πώς θα διαχειριστείτε το γεγονός ότι η δική σας κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως «ρίχνει μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση»;

Απ.: Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας υπήρξε πράγματι πολύ ικανοποιητικό. Ένα σημαντικό ποσό θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια κάνοντας ακόμη πιο σκανδαλώδη τη μη διενέργεια διαγωνισμού για τόσα χρόνια και την αντίστοιχη διαφυγή εσόδων. Το κράτος εισέπραξε 246 εκατ. μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και μετά από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να είχαμε αποκομίσει ως κράτος σε άλλες καλύτερες εποχές, αν είχαν γίνει όσα έπρεπε. Επίσης, ο διαγωνισμός για τις άδειες είναι το πρώτο βήμα για παροχή ενημέρωσης με ποιοτικότερο περιεχόμενο, για τηλεοπτικούς σταθμούς πραγματικά βιώσιμους, που θα λειτουργούν σε θεσμοθετημένο περιβάλλον χωρίς την ανάγκη διαπλοκής με το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά το «μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση» είναι προφανές πως απέχει παρασάγγας απ’ την αλήθεια, δεν πρόκειται διόλου για τέτοιο. Η μη τήρηση του συντάγματος, η μη νομιμότητα στην αδειοδότηση, η κατάληψη δημόσιας συχνότητας, η ανέξοδη χρήση δημόσιου αγαθού, η μη συμμετοχή σε διαγωνισμό συνέχισης δραστηριότητας κι η επιχειρηματική επιλογή που οδηγεί σε μειοδοτική προσφορά πόσο εύκολα ξεπερνιούνται; Και γιατί; Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ’ αυτήν μπορείτε να πείσετε στ’ αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας; Αν, απ’ την άλλη, επιλέξετε να συμμετάσχετε και τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα σας οδηγούν σε μια προσφορά που δεν είναι ικανή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, πάλι κάποιος άλλος πετά τους εργαζόμενούς σας στον δρόμο; Αν η λειτουργία σας σε συνδρομητική πλατφόρμα, ή διαδικτυακή εκπομπή ή ό,τι άλλο δεν είναι στα επιχειρηματικά σας σχέδια, ευθύνεται το Σύνταγμα της χώρας, οι νόμοι κι η κυβέρνηση που τους εφαρμόζει; Πόσο εύκολα τα προσπερνά κανείς όλα αυτά; Και ποιους πιστεύει πως μπορεί να πείσει; Σίγουρα όχι τον ελληνικό λαό, που με ενθουσιασμό υποδέχτηκε πρωτίστως τους κανόνες που μπαίνουν στο τηλεοπτικό τοπίο και δευτερευόντως το μεγάλο τίμημα που θα μπει στα ταμεία του κράτους.

Ερ.: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει οι άδειες για τους περιφερειακούς σταθμούς να δοθούν από το ΕΣΡ. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη μεταχείρισή τους από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας;

Απ.: Τίποτα δεν τη διαφοροποιεί ως προς την αρχή διεξαγωγής του διαγωνισμού. Υπενθυμίζω ότι ο νόμος για τις άδειες προέβλεπε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από το ΕΣΡ. Ήταν η αντιπολίτευση, με πρώτη τη ΝΔ, που μπλόκαρε τη συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να εκβιάσει την κυβέρνηση, να υπερασπιστεί τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και να αποτρέψει την χορήγηση νόμιμων αδειών. Κάτι που ασφαλώς δε μπορούσε να γίνει ανεκτό από την κυβέρνηση.

Ελπίζουμε μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και το πρωτοφανές οικονομικό αποτέλεσμα, να αναθεωρήσει η αντιπολίτευση τη στάση της και να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ, ώστε αυτό να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τη διαδικασία αλλά και για τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα βρεθούν στο δρόμο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά σε ομιλία της στην Πάτρα τόνισε ότι η κυβέρνηση, με αυτό τον τρόπο, τακτοποιεί την αριστερή διαπλοκή.

“Είδαμε τί έγινε με την πολυδιαφημισμένη τάξη που θα έβαζε στο τηλεοπτικό τοπίο,. Κατέληξε να τακτοποιήσει την αριστερή διαπλοκή. Αυτό έκανε. Ζούμε ξανά στην εποχή των κουμπάρων. Ολιγοπώλιο για τα γερά πορτοφόλια και χιλιάδες άνθρωποι αντιμέτωποι με την ανεργία” δήλωσε η κ. Γεννηματά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του τονίζει την αντισυνταγματικότητα του διαγωνισμού και της παράκαμψης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, και επισημαίνει ότι τα 246 εκατ. των αδειών που λέει ότι θα μοιράσει ο κ. Τσίπρας, δεν υπάρχουν.

“Τα λεφτά που υπόσχεται να μοιράσει σε ευπαθείς ομάδες ο κ. Τσίπρας δεν υπάρχουν. Αντιθέτως υπάρχουν πάμπολλα προβλήματα είτε οι μη αδειοδοτημένοι σταθμοί κλείσουν προκαλώντας ντόμινο αρνητικών οικονομικών συνεπειών (σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, δανείστριες τράπεζες κοκ), είτε διεκδικήσουν τη δικαστική τους προστασία υπό συνθήκες μακράς αβεβαιότητας για την τηλεοπτική αγορά. Το κυριότερο όμως είναι και πάλι το ζήτημα των θεσμών. Το ζήτημα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου” αναφέρει.

Σε ανάλογο ύφος είναι και η κριτική στην κυβέρνηση από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

“Όλο αυτό το σόου στήθηκε μόνο και μόνο για να μπορούν να λένε ‘τους στριμώξαμε’. Σε όλη την Ευρώπη γίνονται συνεχώς ηλεκτρονικές δημοπρασίες, αδιάβλητες και προσοδοφόρες. Η απομόνωση, τα στρατιωτικά ράντζα και τα ομαδικά συσσίτια ήταν ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού. Άλλωστε την ημέρα που ‘απελευθερώθηκαν’ οι καναλάρχες κόπηκαν και οι επικουρικές συντάξεις. Αυτό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης. Μπορεί να κόπηκε η σύνταξή του, μπορεί να είσαι άνεργος αλλά εμείς πονάμε μαζί σου. Πήραμε λεφτά από τους καναλάρχες και κάποια στιγμή θα στα δώσουμε. Πανηγυρισέ το. Τα λεφτά βέβαια θα πάνε στους Καρανίκες τους αλλά αυτό δεν το λέει το παραμύθι τους” λέει μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews.

Η ΔΗΜΑΡ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι “σταθερά τονίζουμε ότι το επερχόμενο ΜΑΥΡΟ σε κανάλια θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στον πλουραλισμό της ενημέρωσης και στην απασχόληση. Χιλιάδες εργαζόμενοι στην τηλεοπτική αγορά θα οδηγηθούν στην ανεργία σε ένα χώρο που ήδη έχει χτυπηθεί βάναυσα από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει ότι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της ΝΔ, οποία προκάλεσε το ΜΑΥΡΟ στην ΕΡΤ”.

http://mignatiou.com/2016/09/gia-pempto-mina-apliroti-i-ergazomeni-sto-mega-apetoun-katavoli-dedoulevmenon/

http://mignatiou.com/2016/09/to-maximou-iperaspizete-diagonismo-pappa-alla-logia-gia-ergazomenous-ke-epithesi-se-nd/

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: