«Εμείς δεν είμαστε σαν τους ναζί»: Εκτός εαυτού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε άγριο καυγά με την Αναλένα Μπέρμποκ για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας Γάζας [videos]

Mετά την εκτροχιασμένη… συνομιλία, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στους δημοσιογράφους… photo via X@Prime Minister of Israel @IsraeliPM




Ένα πολύ θερμό επεισόδιο σημειώθηκε προχθές στην Ιερουσαλήμ, κατά την συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το επεισόδιο έγινε γνωστό από ρεπορτάζ ισραηλινών και γερμανικών μέσων και δεν σχολιάστηκε από πλευράς Ισραήλ.

Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει τα ρεπορτάζ “λανθασμένα” και “αποπροσανατολιστικά”, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει πλήρως το επεισόδιο.

Μια προσεκτική ματιά στα βίντεο που κοινοποιήθηκαν η Γερμανίδα υπουργός φαίνεται σαφώς με εξαιρετικά άσχημη διάθεση, ενώ μετά την αναγκαστική δημόσια χειραψία με τον Νετανιάχου, αλλάζει αμέσως ύφος και απομακρύνεται τάχιστα. Το ίδιο δυσαρεστημένο ύφος έχει η Μπέρμποκ και στο σύντομο βίντεο που κοινοποίησε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, από τις συνομιλίες.

Η εντονότατη συνομιλία κατά την οποία ο Νετανιάχου φέρεται να βγήκε εκτός εαυτού προσβάλοντας και αποδίδοντας στην Μπέρμποκ ευθύνες για τα ναζιστικά εγκλήματα , αφορούσε στην προσπάθεια της Γερμανίδας υπουργού να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα. Η Μπέρμποκ φέρεται να έδειξε φωτογραφίες από το κινητό της τηλέφωνο στον Νετανιάχου, λέγοντάς του ότι η κατάσταση οδεύει «προς λιμοκτονία».

Παρών στην συνομιλία ήταν και υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, και σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 13, όταν η Μπέρμποκ προσφέρθηκε να δείξει στους δυο άνδρες «φωτογραφίες πεινασμένων παιδιών [της Γάζας] στο τηλέφωνό » της, ο Νετανιάχου άρχισε να θυμώνει, λέγοντας της: «Ελάτε να σας δείξω εγώ τις φωτογραφίες από την αγορά της Γάζας, από τις παραλίες της Γάζας, δεν υπάρχει λιμός».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους φωτογραφίες  που έδειξε ο Νετανιάχου με Παλαιστίνιους να κολυμπούν ή να ψωνίζουν στην αγορά, κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν πάγκους και κατοίκους της Γάζας να απολαμβάνουν μια ζεστή μέρα στην παραλία, μετά την απόσυρση των χερσαίων δυνάμεων από τη Γάζα, πριν από δυο εβδομάδες.

  • Η οργή του Νετανιάχου άρχισε να κορυφώνεται όταν η Μπέρμποκ φέρεται να του συνέστησε  να σταματήσει το Ισραήλ να κυκλοφορεί τις φωτογραφίες της καθημερινότητας που υποτίθεται ότι επιστρέφει στην κανονικότητα στον παλαιστινιακό θύλακα «καθώς δεν απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση στη Γάζα. Υπάρχει πείνα στη Γάζα», όπως είπε.

Η Γερμανίδα υπουργός μάλιστα, φαίνεται να πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον Νετανιάχου: «Δεν νομίζω ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι αληθινές. «Λέτε να μην λένε την αλήθεια οι γιατροί μας στο πεδίο στη Γάζα; Λέτε ότι τα διεθνή ΜΜΕ λένε ψέματα;».

Σε αυτό το σημείο, ο Νετανιάχου λέγεται ότι ύψωσε τη φωνή του και επέμεινε, με έμμεση πλην όμως προφανή προσβολή προς την Μπέρμπον καθώς της είπε: «Είναι αληθινές. Είναι πραγματικότητα. Δεν είναι σαν αυτό που έστησαν οι Ναζί, δεν είμαστε σαν τους Ναζί που έστηναν ψεύτικες εικόνες μιας κατασκευασμένης πραγματικότητας», όταν κινηματογραφικό συνεργείο είχε γυρίσει to 1942 προπαγανδιστική ταινία με στημένες σκηνές από την καθημερινή ζωή σε γκέτο της Βαρσοβίας.

Και το αποκορύφωμα της οργής και του επεισοδίου σημειώθηκε όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, φέρεται να είπε:

«Μη μου φωνάζετε εμένα, μην μου υψώνετε τη φωνή σας. Εμείς δεν είμαστε ναζί να αφήνουμε τον κόσμο να πεθαίνει από την πείνα».

Φυσικά στη συνέχεια, παρουσία δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ τόσο η Μπέρμποκ όσο και ο Νετανιάχου δεν άφησαν να διαφανεί τί είχε προηγηθεί…

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ/ The Times of Israel, Channel13

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά πλέον ο Ορμπαν: Λάβρος κατά της ηγεσίας της ΕΕ* «Εχετε αποτύχει, το καπελάκι σας και δρόμο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: