Ο Πούτιν δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα: Εκλογές μόνο με «εγκεκριμένους» ανθυποψήφιους – Κάθε εν δυνάμει αντίπαλος αποκλείεται, συλλαμβάνεται ή απλώς πεθαίνει

epa11158477 A man holds a banner depicting Russian President Vladimir Putin reading ‘Bloodymir’ during a vigil for the late opposition leader and anti-corruption activist Alexei Navalny following the announcement of his death, in front of the Russian Embassy in Belgrade, Serbia. EPA, ANDREJ CUKIC




Την άποψη ότι το Κρεμλίνο επιχειρεί να στείλει ένα «μήνυμα φόβου» στους αμφισβητίες του Vladimir Putin ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου, εκφράζουν οι Financial Times σε ανάλυσή τους.Financial Times, Courtney Weaver:

Σημειώνεται ειδικότερα ότι όταν οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στον υποψήφιο Boris Nadezhdin, πολέμιο της εισβολής στην Ουκρανία, να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές αυτού του μήνα, το μήνυμά τους ήταν ξεκάθαρο: το Κρεμλίνο δεν θα ανεχόταν πλέον καμία ανταγωνιστική υποψηφιότητα που θα τάραζε τα νερά στο εκλογικό τοπίο έστω και αν η νίκη του Vladimir Putin ήταν εγγυημένη.

  • Εάν σε προηγούμενες εκλογές, το Κρεμλίνο επέτρεψε σε μερικούς επιλεγμένους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο, η τρέχουσα καταστολή που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των προεδρικών εκλογών (15-17 Μαρτίου) υποδηλώνει ότι ακόμη και οι καταφανώς αδύναμες υποψηφιότητες θεωρούνται πιθανός κίνδυνος για το καθεστώς.

«Το κίνημά μου -η υποστήριξη που έλαβα- κατέστρεψε εντελώς το αφήγημα που προωθεί το Κρεμλίνο», είπε συγκεκριμένα ο Nadezhdin στους Financial Times. «Αποδείχθηκε ότι πολλοί άνθρωποι ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν ανοιχτά έναν υποψήφιο που υποστήριζε την ειρήνη και επέκρινε τον Putin και την πολιτική του».

Ο θάνατος σε φυλακές της Αρκτικής τον περασμένο μήνα του Alexei Navalny, του πιο σκληρού επικριτή του Putin, αφού πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια πίσω από τα κάγκελα και επέζησε από απόπειρα δηλητηρίασης, προκάλεσε μια ακόμα ανατριχίλα στη ρωσική αντιπολίτευση.

Η καταστολή οποιασδήποτε εκδήλωσης υποστήριξης προς τον εκλιπόντα ηγέτη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων στην κηδεία του την Παρασκευή, όπου οι άνθρωποι φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, υπογράμμισαν τον βαθμό στον οποίο ο Putin δεν ήταν πλέον διατεθειμένος να ανεχθεί οποιουδήποτε είδους διαφωνία.

Μεταξύ των ανθρώπων που κρατήθηκαν σε ένα μνημείο του Navalny στη νότια πόλη Voronezh ήταν επίσης ένας ακτιβιστής του Nadezhdin. Μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη Μόσχα και στο Novosibirisk συνελήφθησαν επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

  • «Δεν τον σκότωσε απλώς ο Putin, το έκανε επιδεικτικά, λίγο πριν τις εκλογές, ώστε κανείς να μην αμφιβάλλει για την ανάμειξή του», έγραψε ο Ilya Yashin , ένα ακόμα πρόσωπο της αντιπολίτευσης που βρίσκεται στη φυλακή, σε δημόσια επιστολή του.

Για πολλά από τα 24 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Putin, το Κρεμλίνο διεξήγαγε τις εκλογές με ένα σύστημα της λεγόμενης «διαχειριζόμενης δημοκρατίας», επιτρέποντας δηλαδή μια επίφαση δημοκρατικών αρχών, έστω και μόνο ως μέσο για να στηρίξει το καθεστώς και να υπογραμμίσει τη δημοτικότητα του ίδιου του προέδρου. Αλλά μετά από δύο χρόνια πλήρους πολέμου στην Ουκρανία και μια βάναυση καταστολή κάθε μορφής εγχώριας διαφωνίας, το καθεστώς Putin επέλεξε να μην κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα.

«Ο Putin θέλει ο τίτλος στο τέλος της ημέρας [την ημέρα των εκλογών] να είναι ότι το 85% των Ρώσων συσπειρώνεται ξεκάθαρα γύρω από τον τσάρο», είπε ο Vladimir Milov, πρώην υπουργός της ρωσικής κυβέρνησης που έγινε ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και πρώην συνεργάτης του Navalny. «Αν ρίξετε μια ευρεία ματιά σε αυτό που συμβαίνει, θα δείτε ότι είναι εξαιρετικά νευρικοί. Καθαρίζουν πλήρως το γήπεδο από κάθε είδους εκπλήξεις», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Δεκέμβριο, οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στην Ekaterina Duntsova, πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφο και υποψήφια κατά του πολέμου με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους στο Telegram, ακόμη και να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές για να κατέλθει στις εκλογές. Δύο μήνες αργότερα, η κεντρική εκλογική επιτροπή απαγόρευσε τον Nadezhdin, τον μοναδικό αντιπολεμικό υποψήφιο που είχε απομείνει, επικαλούμενη μεγάλο αριθμό άκυρων υπογραφών. Αυτό ώθησε δύο από τους πέντε εναπομείναντες αμφισβητίες του Putin να εγκαταλείψουν επίσης. «Σε μια δύσκολη ώρα για την πατρίδα, δεν είναι η ώρα να κατακερματίσουμε τις δυνάμεις του λαού», δήλωσε ο Sergei Baburin, εθνικιστής βουλευτής, καθώς ανακοίνωσε την αποχώρησή του. «Όλες οι εθνικές πατριωτικές οργανώσεις της Ρωσίας, όλοι οι εθνικά προσανατολισμένοι πολίτες της Ρωσίας πρέπει να ενωθούν γύρω από την υποψηφιότητα του Vladimir Vladimirovich Putin, ο οποίος είναι σήμερα ο εθνικός ηγέτης», εξήγησε.

  • Από τους τρεις εναπομείναντες αντιπάλους του Putin, κανένας δεν αμφισβήτησε τον πρόεδρο ούτε προσωπικά ούτε για τα πεπραγμένα του. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι προσπάθειές τους αποδείχθηκαν κωμικές: Ο Leonid Slutsky, υποψήφιος για το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, τον Δεκέμβριο είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε καμία ελπίδα να κερδίσει πραγματικά την κούρσα. «Ονειρεύομαι να κερδίσω την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά όχι, δεν ονειρεύομαι να νικήσω τον Putin. Για ποιο λόγο;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Nikolai Kharitonov, υποψήφιος για το Κομμουνιστικό Κόμμα, διεξήγαγε όλη του την εκστρατεία κυριολεκτικά κάτω από την σκιά του πορτρέτου του Putin, όπως δημοσιεύτηκε στον δικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, ο Vladislav Davankov, βουλευτής της Δούμας που ηγήθηκε του νομοσχεδίου του 2023 που ποινικοποιεί τις χειρουργικές επεμβάσεις των διεμφυλικών, δεν έχει καν μπει στον κόπο να επικρίνει προσωπικά τον Putin.

Ο Nadezhdin, ο οποίος γνωρίζει και τους τρεις εναπομείναντες αντιπάλους, τους περιέγραψε ως περιθωριακές φιγούρες που «δεν προσπαθούν καν». Όσον αφορά την υποψηφιότητα του ίδιου του Nadezhdin για την προεδρία, άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκαν γιατί το Κρεμλίνο του επέτρεψε αρχικά να συγκεντρώσει υπογραφές. «Γιατί άραγε ήταν απαραίτητος ο Nadezhdin;

Ο Putin ήλπιζε με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιήσει την ψηφοφορία, να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει και κάποιος στις εκλογές που είναι κατά του πολέμου», δήλωσε ο Marat Guelman, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου που έγινε κριτικός του καθεστώτος ευρισκόμενος πλέον στην εξορία. «Αλλά αρκετά γρήγορα έγινε σαφές ότι η νομιμοποίηση δεν επρόκειτο να κερδηθεί».

Το αποδυναμωμένο εκλογικό πεδίο είναι ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές καταπολεμούν τη διαφωνία. Αυτόν τον μήνα, η Ρωσία ψήφισε έναν νέο νόμο που επιτρέπει στις αρχές να κατάσχουν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία από οποιονδήποτε διαπιστωθεί ότι δυσφημεί τον ρωσικό στρατό. Αλλά η καταστολή έχει στοχεύσει και την κριτική στο φιλοπολεμικό στρατόπεδο.

Ο αριστερός απολογητής του πολέμου Sergei Udaltsov συνελήφθη πρόσφατα για υποτιθέμενα αδικήματα τρομοκρατίας και ο εθνικιστής πρώην διοικητής των ανταρτών Igor Girkin καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια για υποκίνηση εξτρεμισμού. «Ο Putin καταλαβαίνει ότι στις σχέσεις του με τη ρωσική κοινωνία δεν υπάρχει αγάπη και μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις», είπε ο Milov, ο πρώην αξιωματούχος που έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Θέλει λοιπόν να στείλει το μήνυμα του φόβου: Μην διανοηθείτε καν να ασκήσετε κριτική», πρόσθεσε.

Financial Times [Kremlin sends ‘message of fear’ to Vladimir Putin challengers]

59% των Ιρανών αποδοκίμασαν στις εκλογές τους μουλάδες -Ιστορικό ρεκόρ αποχής στα 45 χρόνια του καθεστώτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: