Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τη Ρωσία, επιμένει ο Πούτιν και πανηγυρίζει την κατάληψη της Αβντιίβκα

File Photo Russian President Vladimir Putin arrives for ceremony to receive credentials from newly arrived foreign ambassadors at the Alexander Hall of the Grand Kremlin Palace in Moscow, Russia, 04 December 2023. Russia is ready to develop partnerships with all countries that reciprocate in this area, said Vladimir Putin. EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «αυτό που συμβαίνει» στην Ουκρανία είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τη χώρα του, ενώ για τη Δύση στόχος είναι “να βελτιώσει τη στρατηγική της θέση”, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Πούτιν εκτίμησε ότι είναι «σημαντικό» οι Ρώσοι όπως και οι ξένοι «να κατανοήσουν το πνεύμα μας, να κατανοήσουν σε ποιο σημείο αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι ευαίσθητα και σημαντικά για τη χώρα μας».

«Για τη Δύση πρόκειται απλώς για βελτίωση της στρατηγικής της θέσης. Αλλά για εμάς είναι το πεπρωμένο μας, είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου», τόνισε σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξής του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον δημοσιογράφο Πάβελ Ζουρούμπιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στη συνέντευξη που έδωσε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, την πρώτη που παραχώρησε ο Πούτιν σε δυτικό μέσο ενημέρωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκατ. views στο Χ.

Στη συνέντευξη στον Κάρλσον, που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες και θεωρήθηκε μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο Πούτιν δήλωσε ότι μια ήττα της χώρας του στην Ουκρανία είναι «αδύνατη», αν και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για «διάλογο» με τη Δύση.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο την κατάληψη της ουκρανικής πόλης Αβντιίβκα, μετά την απόσυρση από εκεί των ουκρανικών δυνάμεων, όμως η Μόσχα επεσήμανε ότι κάποιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν κλεισμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής οπτάνθρακα (κοκ) και χημικών προϊόντων που βρίσκεται στην περιοχή.

Σημαντική νίκη – γόητρο

Η πτώση της Αβντιίβκα αποτελεί τη σημαντικότερη νίκη για τη Ρωσία, μετά την κατάκτηση της Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023 και σημειώνεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απέσυρε τους στρατιώτες της από την Αβντιίβκα για να αποτρέψει να περικυκλωθούν εντελώς, έπειτα από μήνες σφοδρών συγκρούσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την πτώση της πόλης ως σημαντική νίκη και συνεχάρη τα ρωσικά στρατεύματα.

«Ο επικεφαλής του κράτους συνεχάρη τους Ρώσους στρατιώτες για αυτή την επιτυχία, μια σημαντική νίκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Όμως η Ρωσία πρόσθεσε ότι κάποιες ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν κλεισμένες στο σοβιετικής εποχής εργοστάσιο κοκ και χημικών προϊόντων της Αβντιίβκα, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο αποτελεί το κλειδί ώστε η Μόσχα να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς.

“Λαμβάνονται μέτρα για να εκκαθαρίσουμε εντελώς την πόλη από τους αντάρτες και να αποκλείσουμε τις ουκρανικές μονάδες που έχουν απομείνει εκεί και έχουν λάβει θέσεις στο εργοστάσιο κοκ της Αβντιίβκα”, δήλωσε ο Ίγκορ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το 2014 υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές αντάρτες είχαν καταλάβει για μικρό χρονικό διάστημα την Αβντιίβκα, όπου πριν τον πόλεμο ζούσαν περίπου 32.000 άνθρωποι. Ωστόσο η πόλη ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες δημιούργησαν εκεί εκτεταμένα οχυρωματικά έργα.

Ώθηση για τη Ρωσία

Η κατάληψη της Αβντιίβκα είναι πιθανό να ενισχύσει το ηθικό της Ρωσίας. Επίσης θεωρείται ένα ακόμη βήμα προς την κατάληψη του Ντονέτσκ, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα πιο ανατολικά και τελεί από το 2014 υπό τον έλεγχο φιλορωσικών ομάδων.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν δώσει λεπτομέρειες για τις απώλειές τους είτε συνολικά στον πόλεμμο είτε στη μάχη για την Αβντιίβκα. Δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες έχουν σκοτωθεί στα σχεδόν δύο χρόνια πολέμου και από τις δύο πλευρές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γονείς μετά θάνατον οι νεκροί στρατιώτες της Ουκρανίας: Νέος νόμος επιτρέπει στις χήρες τους να χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα τους σπερματοζωάρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: