Μέσα Φεβρουαρίου ο πιθανός απόπλους της φρεγάτας ΥΔΡΑ για την Ερυθρά Θάλασσα: Και δεύτερη φρεγάτα σε ετοιμότητα;

Στην φρεγάτα ΥΔΡΑ έχουν προστεθεί επιπλέον συστήματα που θα βοηθήσουν στην ασφάλεια του πληρώματος κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Ερυθρά θάλασσα. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Τουλάχιστον 25 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια συνωστίζονται πέριξ του θεάτρου επιχειρήσεων στην Ερυθρά θάλασσα, ανάμεσά τους το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Dwight D. Eisenhower, με ομάδα κρούσης αντιτορπιλικών και καταδρομικού.

Η επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας» που έχει λάβει τη νομιμοποίηση μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήταν αυτή που οργανώθηκε από τους Αμερικανούς και σε αυτήν συνδράμουν οι Βρετανοί και οι Δανοί.

Το γεγονός όμως πως ευρωπαϊκές χώρες είτε βρίσκονται ήδη στο θαλάσσιο πεδίο, είτε έχουν εκφράσει την πρόθεση να αποστείλουν άμεσα πολεμικό πλοίο στην περιοχή των επιχειρήσεων κατά των Χούθι της Υεμένης, έκανε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμάζει την δική της ναυτική αρμάδα.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη και όλο το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η επιχείρηση, θα είναι έτοιμο περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Αθήνα εδώ και ημέρες έχει λάβει τις αποφάσεις της και διά στόματος του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια έχει τονίσει ότι η αποστολή ελληνικού πολεμικού πλοίου εξυπηρετεί εθνικά ζωτικά συμφέροντα καθώς ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι εκ των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τρίμηνη παραμονή

Και όπως εξηγούν πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, πιθανότατα η φρεγάτα ΥΔΡΑ, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τον απόπλου της από το ναύσταθμο, θα βρεθεί στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας με διπλό “καπέλο”. Δηλαδή θα ταχθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό τόσο της επιχείρησης Prosperity Guardian, όσο και στην Ευρωπαϊκή αρμάδα.

  • Νεότερες πληροφορίες προσδιορίζουν τον απόπλου της ελληνικής ΜΕΚΟ 200ΗΝ , ίσως περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ το πλήρωμά της, αν και το πλοίο προετοιμάζεται για έναν πλου περίπου έξι μηνών, θα παραμείνει στην περιοχή επί ένα τρίμηνο.

Εφόσον αυτό ισχύσει σημαίνει ότι στο Πολεμικό Ναυτικό θα «πατήσουν» πάνω στο παρελθόν, όταν είχε αποσταλεί άλλη φρεγάτα στον Κόλπο του Άντεν κατά την επιχείρηση «ATALANDA» της ΕΕ, που τα πληρώματα και τα πλοία άλλαζαν πάνω στους τρεις μήνες.

  • Και από την στιγμή που οι πληροφορίες όλες συγκλίνουν στ’ ότι το ελληνικό πλοίο θα παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς θάλασσας και λαμβάνει αποστολές μέσω της συνεργασίας του επιτελείου της Prosperity Guardian και της ΕΕ για τρεις μήνες, συγχρόνως στο ναύσταθμο θα προετοιμάζεται κι άλλη φρεγάτα που θα λάβει μέρος στην αποστολή αυτή.

Άλλωστε εξ’ αρχής στην Hellas Journal είχαμε επισημάνει ότι εκτός από την φρεγάτα ΥΔΡΑ, δοκιμές σε συστήματα έχουν γίνει και για την φρεγάτα ΨΑΡΑ της οποίας το πλήρωμα, να υπενθυμίσουμε, ότι βραβεύτηκε καθώς όλο το 2023 ήταν σε εν πλω υπηρεσία 240 ημέρες.

Ένα άλλο σενάριο με μικρή πιθανότητα εφαρμογής είναι η μεταφορά πληρώματος αεροπορικώς και η παραλαβή του πλοίου σε ασφαλή λιμένα της ευρύτερης περιοχής. Στο παρελθόν ουδέποτε έχει συμβεί κάτι ανάλογο και πάντα το πλήρωμα ενός πλοίου ταξίδευε και επέστρεφε όπως απέπλευσε.

Το πρώτο οικονομικό μήνυμα στον στόλο

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν και κάτι ακόμα που έχει την δική του αξία και σχετίζεται άμεσα με το κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες κι έχει να κάνει με το λεγόμενο «επίδομα στόλου». Το πλήρωμα ή τα πληρώματα εν τέλει που θα βρεθούν στην «καυτή ζώνη» της Ερυθράς θάλασσας θ’ αποζημιώνονται με το καθαρό ποσό των περίπου 120 ευρώ κι όχι με 80 που λαμβάνουν όταν βρίσκονται σε επιχειρήσεις πέραν των ελληνικών νερών, όπως είναι η UNIFIL ή η επιχείρηση IRINI.

Και αυτό, όπως λέγεται από επιτελείς, αποτελεί ίσως την πρώτη έμπρακτη απόδειξη των άμεσα μελλοντικών αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τις επερχόμενες αλλαγές στο επίδομα που δόθηκε αλλά κατέληξε αντίδωρο. Μένει στη συνέχεια να φανεί και ο τρόπος φορολόγησης του συγκεκριμένου ποσού ώστε να μην καταλήξει και αυτό όπως το υφιστάμενο.

Από την άλλη πλευρά αποτελεί κι ένα σημείο αναγνώρισης της επικινδυνότητας που υπάρχει σε αυτή την αποστολή. Άλλωστε σχεδόν κάθε μέρα η παγκόσμια κοινή γνώμη γίνεται μάρτυρας του τι συμβαίνει στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας με τις επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων αλλά και τις απαντήσεις- πλήγματα που έλαβαν από Ηνωμένες Πολιτείες και Μ. Βρετανία.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη; «Επίδομα στόλου» εδώ και τώρα για να σταματήσει η αιμορραγία από το πολεμικό στο εμπορικό ναυτικό: Διαπραγμάτευση του Δένδια με τον Χατζηδάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: