Στο 12,9% δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ η GPO: Μόλις το 6,1% χαρακτηρίζει αριστερό τον Στέφανο Κασσελάκη – Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο [πίνακες]

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προσέρχεται στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Βουλή, Αθήνα, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Στη σκιά της πρώτης δημοσκόπησης από τη GPO που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 12,9%, μόλις μια μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ (11,9%) συγκαλείται σήμερα η συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πρόκειται για την πρώτη σκηνή της τελευταίας πράξης του εσωκομματικού εμφυλίου που, όπως όλα δείχνουν, οδηγεί νομοτελειακά στη διάσπαση καθώς το χάσμα καθημερινά βαθαίνει.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, που συγκλήθηκε αντί της Πολιτικής Γραμματείας, έχει οριστεί εκτάκτως για σήμερα Πέμπτη στις 16:30 και θα γίνει με πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα.

Σε αυτό μετέχουν εκτός από τον ίδιο οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας της ΚΟ Θοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Από την συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ή αν τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και των προτάσεων διαγραφής για τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή που έχει οριστεί να συνεδριάσει στις 11 Νοεμβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές, ο κ. Κασσελάκης επέστρεψε με διάθεση να πέσουν οι τόνοι αλλά χωρίς καμία πιθανότητα να μπει σε διάλογο με τα στελέχη που έχει ζητήσει τη διαγραφή τους.

Η δημοσκόπηση της GPO 

Η δημοσκόπηση της GPO (για το Star) δείχνει πτώση 5 μονάδων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δημοσκόπηση δείχνει το παγιωμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και διαφορά μίας μονάδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και είναι μια πρώτη εικόνα για το πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό ενάμιση μήνα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα νούμερα της σφυγμομέτρησης μετά τα εσωκομματικά μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαρδιωτικά για την Κουμουνδούρου:

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 12,9%, ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής 11,9%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Ο καταλληλότερος

Μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη το 48% θεωρεί καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 13,8% τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθεί δεύτερος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, τέταρτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου και τέταρτος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μόνο το 6,1% των πολιτών θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ιδεολογικά είναι αριστερός. Το 17,4% απαντά κεντροαριστερός, το 15,6% κεντρώος, το 17% κεντροδεξιός και το 14,3% δεξιός ενώ 20,2% απαντά τίποτα από τα παραπάνω.

Παρήγορο για τον κ. Κασσελάκη είναι, βάσει της δημοσκόπησης,  ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να εγκρίνουν τις κινήσεις του στην εσωκομματική σκακιέρα.

Mεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 76,2% θεωρεί ότι η στάση των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος και το 77,7% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση.

Το 48,6% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Το μεσανατολικό

Από την άλλη, το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές ενώ το 43,8% την κρίνει θετικά. Το 55,5% θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης.

Σε σχέση με την στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4% προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Τέλος, σε σχέση με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το 48,4% είναι κατά και μάλλον κατά ενώ το 46% είναι υπέρ και μάλλον υπέρ. Στο θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια το 67% είναι κατά και μάλλον κατά ενώ το 28,7% είναι υπέρ και μάλλον υπέρ.

Συνέντευξη Τσακαλώτου με βολές: «Δεν θες την ενότητα όταν βάζεις τον Πολάκη συντονιστή, ο Τσίπρας έπρεπε να δηλώσει ότι δεν τον υπονόμευσε κανείς»[βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: