Κόλαση πυρός στην Κριμαία: Μεγάλη ουκρανική πυραυλική επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας: Στις φλόγες πλοία και δεξαμενές * 24 τραυματίες [videos]

Eικόνα από την επίθεση που ανάρτησε ο  διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Mίκολα Ολεστκουκ.




Για μεγάλη ουκρανική επίθεση στην Κριμαία, με 10 πυραύλους και τρία μη επανδρωμένα σκάφη εναντίον του στρατηγικής σημασίας αρχηγείου του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, κάνει λόγο η Ρωσία.

Η επίθεση προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά σε ναυπηγείο της Σεβαστούπολης και 24  τραυματίες, ανακοίνωσε η Ρωσία. Eπί μακρόν το αρχηγείο του στόλου θεωρούνταν «άτρωτο» και «καμάρι» της Ρωσίας.

 

Ο κυβερνήτης της Κριμέας, Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ υποστήριξε ότι οι περισσότερες επιθέσεις αναχαιτίστηκαν, ενώ δύο από τα πλοία της υπέστησαν ζημιές από πυραύλους Κρουζ.

Μια φωτογραφία που κοινοποίησε ο Ραζβοζάγιεφ στο Telegram δείχνει φλόγες να τυλίγουν ένα ελλιμενισμένο πλοίο, καθώς ο ίδιος στέκεται και μιλά στο τηλέφωνό του. Πιστεύεται ότι βρίσκεται σε περιοχή όπου τα πλοία υφίσταντο  επισκευές, αλλά δεν είναι σαφές εάν κάποια άλλα σκάφη σε δεξαμενή, συμπεριλαμβανομένου ενός υποβρυχίου, έχουν υποστεί ζημιές.

 

Εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες το BBC δεν έχει ακόμη επαληθεύσει, δείχνουν αρκετές μεγάλες εκρήξεις στην περιοχή.

Το γεγονός ότι ορισμένοι πύραυλοι πέρασαν από την αεράμυνα της Ρωσίας και φαίνεται να έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά θα προκαλέσει μια νέα, πραγματική ανησυχία στη Μόσχα.

Επτά από τους πύραυλους καταρρίφθηκαν και καταστράφηκαν και τα τρία μη επανδρωμένα σκάφη, ισχυρίστηκε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

  • Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει ακόμη την επίθεση στην Κριμαία.

Ωστόσο, ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Mίκολα Ολεστκουκ,  με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε φωτογραφία από τα φλεγόμενα ναυπηγία και με υπαινιγμό ότι η επίθεση στην κατεχόμενη Σεβαστούπολη έγινε από την ουκρανική αεροπορία (πιθανώς βομβαρδιστικά Su-24M) χρησιμοποιώντας πυραύλους Storm Shadow/SCALP-EG .

 

 

 

Η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και η σημερινή επίθεση – στη συνέχεια άλλων επιθέσεων που επαναλαμβάνονται εδώ και έναν μήνα και πλέον –  δείχνει πως η Ουκρανία επιμένει στον αγώνα για τον έλεγχο των υδάτων της Κριμαίας.

Η Ουκρανία εμμένει σταθερά – και έναντι αντιρρήσεων από δυτικούς εταίρους – ότι ο τελικός της στόχος είναι να ανακτήσει τη χερσόνησο.

Η Ουκρανία έχει στοχεύσει στο παρελθόν τη Σεβαστούπολη και τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, αλλά αυτή φαίνεται να είναι μια από τις πιο συντονισμένες επιθέσεις της μέχρι στιγμής. 

Σημειώνεται ότι πριν μόλις δύο ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από την Ρωσία πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα που είχε καταληφθεί από την Μόσχα το 2015.

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την επίθεση – λέγεται πως πρόκειται για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύεται από τη Δύση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν  και πύραυλοι Neptune ουκρανικής κατασκευής.

Οι πύραυλοι Neptune χρησιμοποιήθηκαν περίφημα για να βυθίσουν το Moskva τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

 

 

Mε πληροφορίες από BBC

Πιο κοντά στην Κριμαία οι Ουκρανοί: Χάνει τον πλήρη έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας η Ρωσία πρώτη φορά από το 2015 * Ανακατάληψη πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου [video, photos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: