Έχει η βία φύλο; Είναι μια συζήτηση που κρατά εδώ και πολλά χρόνια… Στις περιπτώσεις έμφυλης βίας η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη: Η συλλογική βία είναι αντρική υπόθεση…

Οι συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που προκάλεσαν το θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, οδηγούνται στον Ανακριτή, Αθήνα, Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Κοιτάζω βίντεο που έχουν αναρτηθεί από δύο διαφορετικές ειδήσεις. H πρώτη αφορά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, οπαδού της ΑΕΚ πριν από πέντε μέρες στην Αθήνα από οργανωμένους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η δεύτερη, τα βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και νεαρών, που προκλήθηκαν πριν από δύο μέρες στην Όξφορντ Στριτ στο Λονδίνο ύστερα από ένα viral βίντεο στο TikTok που ενθάρρυνε κόσμο να λεηλατήσει καταστήματα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Και στις δύο περιπτώσεις, για λόγους που, ευτυχώς, οι περισσότεροι από εμάς είναι δύσκολο, αν όχι να αντιληφθούμε, τουλάχιστον να καταλάβουμε και να δικαιολογήσουμε, ένα τσούρμο νεαροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να κάποιων να σκοτώσουν, να καταστρέψουν και να λεηλατήσουν.

  • Στα βίντεο που έχουν δημοσιευτεί τόσο από το Λονδίνο όσο και από την Αθήνα μπορεί να διακρίνει κανείς πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ήταν άντρες.

Και εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί. Και αν σε ό,τι αφορά στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, ίσως ένας λόγος είναι γιατί το ποδόσφαιρο είναι ανδροκρατούμενος χώρος άρα λογικό είναι και στα επεισόδια να κυριαρχεί το αντρικό στοιχείο, στην περίπτωση της λεηλασίας στο Λονδίνο δεν ισχύει αυτό.

Γιατί τόσα περισσότερα αγόρια βρήκαν διασκεδαστικό να εμπλακούν σε λεηλασίες και σε καβγάδες με την Αστυνομία σε σχέση με τα κορίτσια; Γιατί, γενικότερα, η βία και κυρίως η σωματική βία είναι αντρική υπόθεση;

Το αν η βία έχει φύλο είναι μια συζήτηση που κρατά εδώ και πολλά χρόνια. Και αν στις περιπτώσεις έμφυλης βίας η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υπόλοιπες μορφές επιθετικότητας που καταγράφονται καθημερινά.

Οι μονομερείς εξηγήσεις πως πρόκειται για θέμα γονιδίων και ότι φταίει η τεστοστερόνη, όπως και η απόδοση του φαινομένου σε κοινωνικούς παράγοντες ότι είναι λόγω της εξέλιξης που οι άντρες είναι πιο επιθετικοί ή σε ψυχολογικούς λόγους πως οι γυναίκες μπορούν καλύτερα να καλμάρουν το θυμό τους, δεν μας δίνουν ακριβή εικόνα.

  • Όπως δεν βοηθά το να αποδίδουμε τη βία στη γενικευμένη παρακμή των ηθικών αξιών ή στην απαξίωση του θεσμού της οικογένειας αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία, οι αριθμοί δεν παύουν να δείχνουν πως η συλλογική βία είναι κυρίως αντρική υπόθεση. Και ίσως ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι να στραφούν οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όχι, για να ρίξουμε στην πυρά τους άντρες αλλά για να δούμε πως θα μπορούμε να πετύχουμε να μην εκδηλώσουν την επιθετικότητά τους με βίαιο τρόπο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έλπιζε πως ο γιος του θα ήταν το τελευταίο θύμα τυφλής, οπαδικής βίας: Θέμα χρόνου να θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς από τους “τρελούς” των γηπέδων, και στην Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: