Μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας, αυτή θα μπορούσε να ήταν η τελευταία εκλογή του: Αντίθετα, ο Ερντογάν είναι έτοιμος να κερδίσει ξανά, προβλέπει το CNN

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech at an event held by associations of citizens in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN δημοσιεύει άρθρο της Tamara Qiblawi, για την πολιτική πορεία και ικανότητα πολιτικής επιβίωσης του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η άνοδος του Τούρκου ηγέτη στην εξουσία ξεκίνησε από τις αμφιλεγόμενες πολιτικές συνέπειες του σεισμού του Ιζμίτ το 1999. Έτσι, όταν ένας άλλος μεγάλος σεισμός κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας νωρίτερα αυτό το έτος, πολλοί παρατηρητές περίμεναν ότι η διακυβέρνηση των δύο δεκαετιών του προέδρου θα τελείωνε με έναν πλήρη κύκλο.

Ωστόσο, ο Ερντογάν φαίνεται να έχει αψηφήσει αυτές τις πιθανότητες. Ο πρώτος γύρος των Προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της Τουρκίας στις 14 Μαΐου τον κατέστησε πρωτοπόρο στην αναμέτρηση, τη στιγμή που οι δημοσκόποι προέβλεπαν ότι θα μπορούσε να φύγει από την εξουσία.

Πήρε προβάδισμα σχεδόν πέντε μονάδων έναντι του κύριου αντιπάλου του, ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και έφθασε λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα από το όριο του 50% που απαιτείται για τη αυτοδυναμία. Η δε κοινοβουλευτική του ομάδα πέτυχε μια άνετη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Αυτή την εβδομάδα, ο τρίτος κατά σειρά υποψήφιος για την Προεδρία Σινάν Ογκάν, υποστήριξε δημόσια τον Ερντογάν, ενισχύοντας περαιτέρω τις πιθανότητές του έναντι του Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής.

  • «Θα είναι ο λαός ο βασιλιάς και όταν ο λαός αποφασίσει, πιστεύω ότι θα σταθεί δίπλα σε αυτούς που τον υπηρέτησαν επιτυχώς το τουρκικό έθνος τα τελευταία 21 χρόνια», είπε ο Ερντογάν σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Becky Anderson του CNN την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να προβάλλει τα πλεονεκτήματά του, παρακάμπτοντας την πολυετή οικονομική κρίση της χώρας του και τις αδυναμίες της κυβέρνησής του στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον 74χρονο Κιλιτσντάρογλου ως πολιτικό ερασιτέχνη. Οι δύο αντίπαλοι έχουν διαμορφώσει τις εκστρατείες τους ως μια σειρά αντιθέσεων. Ενώ ο Ερντογάν είχε στόχο να επιδείξει την πολιτική του ανδρεία και επανειλημμένα διαφήμιζε την ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, ο Κιλιτσντάρογλου παρουσιάστηκε ως ο κατεξοχήν τεχνοκράτης, ήπιος, ισότιμος και συμβιβαστικός.

Έξι δεξιές και αριστερές ομάδες της αντιπολίτευσης ενώθηκαν πίσω από τον Κιλιτσντάρογλου σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να ανατρέψουν τον εν ενεργεία Πρόεδρο. Ήλπιζαν να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια του κοινού για την παρακμάζουσα οικονομία και τις συνέπειες του σεισμού. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, επικεντρώθηκε στην αναζωογόνηση των συντηρητικών προπύργιών του.

Οι δύο άνδρες ολοκλήρωσαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες με παρόμοιες δημόσιες εμφανίσεις. Ο Ερντογάν προσευχήθηκε στην Αγία Σοφία, στο τζαμί της Κωνσταντινούπολης που ήταν πρώην χριστιανική εκκλησία, την οποία η τουρκική κυβέρνηση το 1934 μετέτρεψε σε Μουσείο από σεβασμό τόσο στη βυζαντινή όσο και για την οθωμανική ιστορία της. Ο Ερντογάν αμφιλεγόμενα ακύρωσε αυτή την απόφαση το 2020, μια από τις πολλές λαϊκιστικές κινήσεις που τον οδήγησαν στην καριέρα του.

  • Εν τω μεταξύ, ο Κιλιτσντάρογλου σηματοδότησε την παραμονή της ψηφοφορίας, καταθέτοντας λουλούδια στον τάφο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας που πρωτοστάτησε στην εκκοσμίκευση της χώρας. Oι δύο αυτές εικόνες φαινόταν να αντικατοπτρίζουν την βαθύτερη πόλωση της Τουρκίας.

Ένας θρησκευτικός ενθουσιασμός στηρίζει μεγάλο μέρος της υποστήριξης του Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να έχει υποστεί ελάχιστη φθορά από την κλονισμένη οικονομία ή την χαοτική πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στον σεισμό. Έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος ΑΚΡ, τη νύχτα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών, αυτό το θρησκευτικό συναίσθημα ήταν ευρέως διαδεδομένο.

Αυτή η υποστήριξη προς τον εν ενεργεία Πρόεδρο δεν καταγράφηκε σωστά από τους δημοσκόπους και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε στο CNN ο Mehmet Celik, συντονιστής σύνταξης της εφημερίδας Daily Sabah που υποστηρίζει τον Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι υπήρχε αυτό το έδαφος που έδωσε ψήφους στον Ερντογάν», είπε ο Τσελίκ. «Μπόρεσε να συγκεντρώσει το 49,5% των ψήφων, παρά όλες τις προκλήσεις. Παρά το γεγονός ότι κυβερνά εδώ και 21 χρόνια. Υπάρχει κούραση. (Αλλά) εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής».

Οι επικριτές του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ενίσχυσε περαιτέρω τη βάση υποστήριξής του, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς για το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου για συνεννόηση με κουρδικές τρομοκρατικές ομάδες και αναφέρθηκε επανειλημμένα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης —μέλος της φιλελεύθερης μουσουλμανικής μειονότητας των Αλεβιτών— ως έναν όχι αρκετά καλό μουσουλμάνο.

«Αυτή η στρατηγική του ‘μη καλού μουσουλμάνου και υποστηριζόμενου από τρομοκράτες’ απευθύνθηκε στους δεξιούς ψηφοφόρους, που υποτίθεται ότι θα επέλεγαν τον Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε ο Soner Cagaptay, ανώτερος συνεργάτης στο Washington Institute for Near East Policy.

Ο Cagaptay υποστηρίζει ότι ενώ το μήνυμα του Ερντογάν δεν είχε απήχηση στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και στις σχετικά εύπορες νότιες ακτές, οι οποίες ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε την απαραίτητη υποστήριξη από φτωχότερες περιοχές της χώρας, συγκεκριμένα στις κεντρικές περιοχές και στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Τα μηνύματα του Ερντογάν ενισχύθηκαν από την ευρεία επιρροή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υποστήριξαν οι επικριτές.

  • «Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν πρέπει να υποτιμάται, διότι χρησιμοποιεί πάντα πολιτικές τακτικές με πολύ άσχημο τρόπο», δήλωσε ο Seren Selvin Korkmaz, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου InstanPol, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

«Χρησιμοποιώντας τους κρατικούς πόρους και τη συνολική δύναμη των μέσων ενημέρωσης διαβεβαίωσε ότι είναι ο μόνος στο πολιτικό παιχνίδι. Ο αγωνιστικός χώρος δεν ήταν δίκαιος».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος βρίσκεται σε συνολική πτωτική τροχιά. Το 2019, το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν έχασε τις μεγάλες πόλεις στις δημαρχιακές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας του, της Κων/λης. Στις 14 Μαΐου, η πλειοψηφία των ψήφων της Κων/λης πήγε στην αντιπολίτευση.

Ο Ερντογάν φέρεται να είπε κάποτε: «Αν χάσουμε την Κων/λη, θα χάσουμε την Τουρκία» και η πολιτική θέση της μεγαλύτερης πόλης της χώρας είναι ένα επώδυνο σημείο στην πολιτική καριέρα του.

«Θέλει διακαώς να πάρει την Κων/λη», είπε ο Cagaptay. «Λατρεύει την Κων/λη, επειδή συμβολίζει την οθωμανική εξουσία και την ατζέντα ισχύος του Ερντογάν… Θέλει να κάνει την Τουρκία ξανά μεγάλη. Θέλει να αποκαταστήσει το οθωμανικό μεγαλείο».

Προς το παρόν, ο Ερντογάν φαίνεται έτοιμος να επιβιώσει από τις πολιτικές και τεκτονικές αλλαγές της Τουρκίας. Έχει επίσης ορκιστεί να διπλασιάσει τις πολιτικές που έχουν εδραιώσει την κυριαρχία του, αλλά επιδείνωσαν την σημερινή κατάσταση της χώρας.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα κερδίσει (την Κυριακή), αλλά τι είδους νίκη θα είναι», είπε ο Cagaptay.

Εάν ο Ερντογάν κερδίσει με συντριβή του αντιπάλου, πρόσθεσε ο Cagaptay, «θα δικαιωθεί για τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, την έλλειψη κράτους δικαίου και το τέλος της κοινωνικής αυτονομίας».

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικό δίκτυο CNN – Άρθρο της Tamara Qiblawi, με τίτλο After Turkey’s catastrophic quake, this could have been Erdogan’s last election. Instead, he’s poised to win

Άρθρο-κόλαφος του Gatestone Institute: Ο πρόεδρος της Τουρκίας αγωνίζεται να βλάψει τα δυτικά συμφέροντα και η Δύση δυστυχώς τον επιβραβεύει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: