Άρθρο-κόλαφος του Gatestone Institute: Ο πρόεδρος της Τουρκίας αγωνίζεται να βλάψει τα δυτικά συμφέροντα και η Δύση δυστυχώς τον επιβραβεύει…

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at an evet held with the theme of “Strong Industry, Strong Türkiye, Istanbul Gathering” at Istanbul Congress Center. Photo via Turkish Presidency




Το Gatestone Institute σε άρθρο γνώμης του Burak Bekdil, τονίζει ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγωνίζεται ακούραστα να βλάψει τα δυτικά συμφέροντα. Θα πρέπει να τιμωρηθεί και να του επιβληθούν κυρώσεις για αυτό.

Αντίθετα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), επιβράβευσε την Τουρκία, διορίζοντας έναν στενό έμπιστο του Ερντογάν σε μια κρίσιμη θέση στο Αφγανιστάν.

Αλλά, και η κυβέρνηση Biden επιβράβευσε τον Τούρκο πρόεδρο, ζητώντας την άδεια του Κογκρέσου να πουλήσει κρίσιμα εξαρτήματα μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποφύγει τις κυρώσεις, η Τουρκία συμφώνησε να πληρώσει το 25% του λογαριασμού της για φυσικό αέριο στη Ρωσία σε ρούβλια.

Σε αντάλλαγμα, για να βοηθήσει τον Ερντογάν να βρει μια διέξοδο από την οικονομική κρίση, ο Πούτιν ανέβαλε μέχρι το 2024 την αποπληρωμή των χρεών της Τουρκίας για φυσικό αέριο, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς τη Ρωσία.

Αντίθετα, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση διαρκώς υποβαθμίζονται.

Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχουν έναν περίεργο τρόπο να επιβάλλουν κυρώσεις στους πιο ένθερμους συμμάχους του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν: πλημμυρίζοντας τους με ανταμοιβές. Πάρτε, για παράδειγμα, τον όχι και τόσο μυστικό Δούρειο Ίππο του Πούτιν στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

Στις αρχές Απριλίου, το υποβρύχιο USS San Juan ελλιμενίστηκε στη Λεμεσό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ (sic), ενός μικρού αποσχισμένου κράτους που μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει, καταδίκασε αναμενόμενα την κίνηση. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε αμέσως δήλωση, εκφράζοντας «σθεναρή υποστήριξη» για την καταδίκη της ΤΔΒΚ (sic).

Μετά τους τραγικούς σεισμούς που κατέστρεψαν την Τουρκία τον Φεβρουάριο, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, οι ΗΠΑ πρόσφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αποστέλλοντας το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush. Η Τουρκία εξέδωσε δήλωση, απορρίπτοντας την προοπτική ελλιμενισμού του αμερικανικού αερομεταφορέα στην Τουρκία. «Δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μερικές φορές δεν καταλαβαίνει κανείς αν ο Τσαβούσογλου είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ή της Ρωσίας. Στις 24 Απριλίου, ο Τσαβούσογλου αποκάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden «τσαρλατάνο» για τη δήλωσή του στις 24 Απριλίου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στις 13 Απριλίου, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επέβαλε νέους ελέγχους εξαγωγών σε 28 εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα, την Τουρκία και άλλες χώρες για προμήθεια των ρωσικών στρατιωτικών και αμυντικών βιομηχανιών με είδη αμερικανικής προέλευσης, τα οποία έκρινε ότι παραβιάζουν το καθεστώς κυρώσεων της Αμερικής.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, η Τουρκία είχε βάλει στο στόχαστρο τον στρατιωτικό ηγέτη του βασικού εταίρου των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία, με ένα χτύπημα drone στη Sulimaniyeh στο βόρειο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προς ευχαρίστηση του Πούτιν, αλλά ζήτησε από τις χώρες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να άρουν τόσο το επίσημο όσο και το άτυπο εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, που είχαν επιβάλει πριν από την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δύση, ιδιαίτερα η κυβέρνηση Biden, επέλεξε έναν περίεργο τρόπο αμοιβαιότητας: στέλνοντας «λουλούδια και δώρα» στον άνθρωπο του Πούτιν στην Άγκυρα, τον Ερντογάν. Στις 17 Απριλίου, η κυβέρνηση Biden ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο σχετικά με την προγραμματισμένη πώληση στην Τουρκία κρίσιμων αναβαθμίσεων λογισμικού αεροηλεκτρονικών συσκευών για τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ίσως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δίκιο που αποκάλεσε τον Biden «τσαρλατάνο».

ΠΗΓΗ: Gatestone Institute – Άρθρο γνώμης του Burak Bekdil

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: