Η επικίνδυνη στροφή της τουρκικές αντιπολίτευσης προς τα δεξιά: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έγινε ξαφνικά χειρότερος εθνικιστής από τον Ερντογάν!

epa10640675 Voters queue up in front of an election booth at the Turkish consulate to cast a ballot in the Turkish run-off election, in Berlin, Germany, 20 May 2023. EPA, CLEMENS BILAN




Tην υιοθέτηση από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kiliçdaroglu), ενόψει του δευτέρου γύρου των εκλογών, ενός τόνου και θεμάτων, εμπνευσμένα από τον υπερεθνικισμό, επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde των Nicolas Bourcier  (ανταποκριτής Άγκυρα) και Angèle Pierre (Ειδικά απεσταλμένη στην τουρκική πρωτεύουσα).

Σημειώνει, ότι ο Kiliçdaroglu συχνά, τα τελευταία χρόνια, αναφερόταν στο θέμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Τουρκία και ότι ήθελε την αποχώρηση των προσφύγων, ιδιαίτερα των Σύρων, ωστόσο εκτιμά, ότι ο τόνος του ξεχωρίζει πλέον για τη σφοδρότητά του και την απολυτότητά του, η οποία αντιστοιχεί λίγο-πολύ σε αυτήν που χρησιμοποιούν στις ομιλίες τους τα πιο υπερεθνικιστικά κόμματα της χώρας.

Yπογραμμίζεται η άποψη πολλών αναλυτών, ότι η τακτική του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) κα κάνει την άτυπη συνεργασία του Kiliçdaroglu με το HDP βασικό ζήτημα της εκστρατείας του, απέδωσε και στοίχισε ψήφους στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, ειδικά στους εθνικιστές ψηφοφόρους.

Εκτιμάται, ότι αυτή η σκλήρυνση των θεμάτων της καμπάνιας δεν είναι χωρίς κίνδυνο, καθώς, πέραν της αλλαγής τόνου, που συχνά γίνεται άσχημα αντιληπτή στη μέση της εκλογικής διαδικασίας, το ερώτημα που τίθεται, είναι πως να διατηρηθεί, σε μια χώρα τόσο πολωμένη όπως η Τουρκία, η μαζική υποστήριξη ενός εκλογικού σώματος, που συνδέει την αριστερά και τους Κούρδους με τους πιο δεξιούς και εθνικιστές σε όλο τον κόσμο πολιτικό φάσμα;

Κατά την εφημερίδα, αυτό το μεγάλο χάσμα φαίνεται επικίνδυνο, ειδικά αφού τα αποτελέσματα της Κυριακής υπονομεύουν την ιδέα ενός πλειοψηφικού «αντι-ερτογανισμού» στη χώρα.

«Δεν νομίζω, ότι ο παράγοντας Sinan Ogan  επηρεάζει πραγματικά τη ψήφο των Κούρδων», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος Ferit Aslan,  από το Ντιγιαρμπακίρ, ο οποίος γνωρίζει τη δυναμική της περιοχής, πριν προσθέσει:

«Οι εκλογές έχουν καταθλίψει τόσο πολύ τους ψηφοφόρους του YSP [το Yesil Sol], που δεν είμαι σίγουρος, ότι η συμμετοχή θα είναι τόσο υψηλή, όσο η προηγούμενη, στις 28 Μαΐου». Για τον Halil Karaveli, συγγραφέα και αναλυτή του Ινστιτούτου Κεντρικής Ασίας-Καυκάσου, «αυτή η νέα τοποθέτηση του Kiliçdaroglu έρχεται πολύ αργά».

«Κατανοώ τους υπολογισμούς που καθοδήγησαν τον Kiliçdaroglu και την ανησυχία να κερδίσει ψηφοφόρους, αλλά δεν είμαι σίγουρος, ότι υπάρχει λύση στην εξίσωσή του. Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο», προσθέτει.

Όπως σημειώνεται, σε όλα αυτά προστέθηκαν και οργανωτικά προβλήματα, καθώς ο πρώτος γύρος των εκλογών αποκάλυψε μεγάλα ελαττώματα στο σύστημα, που έθεσε σε εφαρμογή το CHP και εντοπισμό παρατυπιών.

Παρόλο που ο Muharrem Erkek, υπεύθυνος για νομικά και εκλογικά θέματα εντός του CHP, διευκρίνισε, ότι οι πιθανές παρατυπίες δεν ήταν πιθανό να τροποποιήσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, η εκ νέου καταμέτρηση κατέστησε ωστόσο δυνατό να διαπιστωθεί, ότι χιλιάδες ψήφοι είχαν αποδοθεί στο AKP και το MHP (σύμμαχός του), σχεδόν συστηματικά εναντίον του YSP.

Υπογραμμίζεται η παραίτηση τριών εκ των βασικών συμβούλων Kemal Kiliçdaroglu και η αλλαγή στην επικοινωνιακή εκστρατεία, με την τοποθέτηση του Mehmet Ali Yuksel, πρώην προέδρου του παραρτήματος του CHP στην περιοχή Kagithane της Κωνσταντινούπολης, στη θέση του συμβούλου για «πολιτικές υποθέσεις και προπαγάνδα εκστρατείας» και την κινητοποίηση της ομάδα επικοινωνίας του Ekrem Imamoglu, η οποία του επέτρεψε να κερδίσει τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, το 2019.

Κατά την εφημερίδα, η ανάκτηση δυναμικής από το συνασπισμό είναι ένα επίπονο και λεπτό έργο, καθώς, ενώ ο Kemal Kiliçdaroglu εξήρε τα πλεονεκτήματα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του τερματισμού του αυταρχισμού, χάρη στην αποκατάσταση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος, προσπαθεί τώρα να παρουσιαστεί ως ισχυρός υποψήφιος, αλλά δεν είναι σίγουρο, ότι το πετυχαίνει, όπως και ο αντίπαλός του.

ΠΗΓΗ: Le Monde των Nicolas Bourcier  (ανταποκριτής Άγκυρα) και Angèle Pierre (Ειδικά απεσταλμένη στην τουρκική πρωτεύουσα) – Turquie : le dangereux virage à droite de l’opposition

Όταν ο ευρωβουλευτής του κ. Βελόπουλου ψηφίζει αδιάντροπα υπέρ του …Πούτιν: Η επiτυχία αυτών των εκλογών θα είναι ο αποκλεισμός των “ψεκασμένων” (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: