Σινάν Ογκάν: Στα πόδια ενός εθνικιστή που παζαρεύει τα πάντα Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου για τη μάχη του β΄γύρου

Φωτοραφία του Σινάν Ογκάν από τον λογαριασμό του στο facebook




Και ξαφνικά οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας θέλουν να μιλήσουν με τον Σινάν Ογκάν, έναν ελάχιστα γνωστό εθνικιστή πολιτικό που ήρθε τρίτος στις εκλογές της Κυριακής και εν μία νυκτί μετετράπη σε …βασιλοποιό (king – maker.

O στόχος του Oγκάν, γράφει το Politico,  ενόψει του δεύτερου γύρου θέλει να εξασφαλίσει ένα υπουργείο.

Από την άλλη, Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου θέλουν την υποστήριξη των 2,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων του, που αποτελούσαν περίπου το 5,2 τοις εκατό των ψήφων της Κυριακής. Μάλιστα η ομάδα του του Κιλιτσντάρογλου είπε τη Δευτέρα ότι οι πρώτες συνομιλίες τους με τον Ογκάν έδειξαν ότι υπάρχε περιθώριο συνεργασίας.

Ο ισλαμιστής και λαϊκιστής Ερντογάν κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία την Κυριακή με 49,5 τοις εκατό (27,1 εκατομμύρια ψήφοι), αλλά η μάχη οδηγείται τώρα σε δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου να έχει το 44,9 τοις εκατό (24,6 εκατομμύρια) των ψήφων.

Και είναι αυτή ακριβώς η επικείμενη αναμέτρηση που κάνει κρίσιμο τον ρόλο του Ογκάν και της «Προγονικής Συμμαχίας» του, καθώς τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου έχουν δει τα οφέλη από την αξιοποίηση του εθνικιστικού κύματος στις εκλογές.

Ο Ερντογάν έχει ήδη μια συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα MHP του Μπαχτσελί (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) ως κύριο εταίρο του συνασπισμού. Ο 69χρονος Ερντογάν διεξήγαγε μια σαφώς εθνικιστική εκστρατεία, τονίζοντας τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας, την αμυντική βιομηχανία και την πίεση για ενεργειακή αυτάρκεια.

Ομοίως, ο Κιλιτσντάρογλου έχει συνεργαστεί με το εθνικιστικό «Καλό Κόμμα» στις φετινές εκλογές, προσπαθώντας επίσης να εκμεταλλευτεί το τουρκικό εθνικιστικό ρεύμα

Προς το παρόν ο Ογκάν αφήνει τόσο τον Ερντογάν όσο και τον Κιλιτσντάρογλου σε αγωνία.

«Από την αρχή, φαινόταν ότι οι εκλογές θα καταλήξουν σε δεύτερο γύρο και οι Τούρκοι εθνικιστές και οι υποστηρικτές του Ατατούρκ θα πάρουν τις αποφάσεις στον δεύτερο γύρο», έλεγε στους δημοσιογράφους τη νύχτα της Κυριακής ο Ογκάν.

Το δούναι και λαβείν του…. αντάρτη

  • Με καταγωγή από την ανατολική πόλη Ιγκντίρ κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, ο Ογκάν υπήρξε ξέφρενος «αντάρτης» του εθνικιστικού κινήμτος. Πρώην βουλευτής, ο οποίος εκδιώχθηκε από το κόμμα του Μπαχτσελί, υποστηρίζει στρατηγικάυποστηρίζει την επιστροφή των Σύριων προσφύγων και επιμένει ότι δεν πρέπει να δοθούν παραχωρήσεις στα κουρδικά κόμματα τα οποία τα συνδέει με τρομοκρατικές ομάδες.

Πριν από τις εκλογές, ήταν μάλλον ειλικρινής μιλώντας ανοιχτά για δούναι και λαβείν είναι : «Θα μιλήσουμε για τα αιτήματά μας με τα κόμματα με τα οποία καθόμαστε στο τραπέζι. Προφανώς δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργάτες δωρεάν. Θα έχουμε απαιτήσεις, όπως γιοα παράδειγμα κάποια υπουργεία».

Όσον αφορά στον β’ γύρο κρατά τα χαρτιά του κλειστά και λέει ότι θα κάνει διαβουλεύσεις.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έλαβε τηλεφωνήματα τόσο από τον Κιλιτσντάρογλου όσο και από τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα τους Ερντογάν στο AKP.

 

Από την πλευρά Κιλιτσντάρογλου δηλώνεται ότι η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών ήταν πολύ θετική.

Δεν νομίζω ότι έχουμε διαφορές στις απόψεις μας σε σχέση με τις προσδοκίες των ανθρώπων μας. Δεν πιστεύω ότι έχουμε διαφορές ούτε στην εθνική μας στάση», είπε στο HalkTV ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου.

Ωστόσο, μία από τις βασικές συζητήσεις θα αφορά το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της κουρδικής μειονότητας, καθώς οι σχέσεις μεταξύ του εθνικιστικού στρατοπέδου και των Κούρδων είναι εχθρικές.

Ο Ερντογάν έχει μεν μια συμμαχία με το κουρδικό ισλαμιστικό ριζοσπαστικό κόμμα HÜDA-PAR, αλλά αυτή δεν είναι κρίσιμη για τον τελικό όγκο των ψηφοφόρων του.

Το πιο σκληρό ερώτημα θα είναι εάν ο Ογκάν -και κυρίως οι υποστηρικτές του- μπορούν πραγματικά να κοιτάξουν στα μάτια τον Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει λάβει πολύ ισχυρή υποστήριξη από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP , το οποίο τον βοήθησε να κερδίσει τεράστιες πλειοψηφίες σε ανατολικές πόλεις όπως το Ντιγιάρμπακιρ και το Βαν, και δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο αυτή την κουρδική υποστήριξη στον δεύτερο γύρο με μια τσακισμένη εθνικιστική συμμαχία.

 

Στις δημόσιες δηλώσεις του, ο Ογκάν είναι εξαιρετικά προσεκτικός στο ζήτημα των Κούρδων συμμάχων του Ερντογάν και του Κιλιτσντάρογλου.

«Θέσαμε τις αρχές μας», είπε. «Μία από αυτές τις αρχές ήταν να αποστασιοποιούμαστε από άλλα κόμματα που δεν αποστασιοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις. Από την αρχή, ήμουν ενάντια στην ιδέα ότι τα φιλοκουρδικά κόμματα (HDP και HÜDA-PAR) είναι το κλειδί για την τουρκική πολιτική. Αν είχαμε μόνο αυτόν τον όρο, θα μπορούσαμε να πούμε: «Αγαπητέ Κιλιτσντάρογλου ας εγκαταλείψουμε το HDP!». Αλλά δεν είναι μια εύκολη εξίσωση».

Προς το παρτόν ο Ογκάν απολαμβάνει 14 ημέρες δημοσιότητας και φήμης…

Με πληροφορίες από Politico

Αν νικήσει ο Ερντογάν: Δραματική καθίζηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου προεξοφλούν οι αναλυτές ενώ ήδη εκτοξεύτηκαν τα CDS χρεοκοπίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: