Πρώτο τετ α τετ του Κύπριου ΥΠΕΞ Κόμπου με τον Τσαβούσογλου στο περιθώριο διάσκεψης στις Βρυξέλλες δωρητών για την Τουρκία

epa10533585 Sweden’s Prime Minister Ulf Kristersson (C-L at rostrum) delivers a speech at the opening of an international donors’ conference in support of the people in earthquake stricken regions in Turkey and Syria, in Brussels, Belgium, 20 March 2023. More than 50,000 people died and thousands more were injured after major earthquakes struck southern Turkey and northern Syria on 06 February and again on 20 February 2023. Hundreds of thousands were left homeless. EPA/OLIVIER HOSLET




Πρώτη παρουσία στις Βρυξέλλες για το νέο υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο και πρώτη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κόμπος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν χθες σύντομη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο χώρο όπου πραγματοποιείτο η Διάσκεψης Δωρητών για το Σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.  Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που έχει στην κατοχή του ο “Φ” οι δύο υπουργοί πέραν από τη χειραψία είχαν και μια σύντομη συνομιλία.

Σε ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου και του δημοσιογράφου Aνδρέα Πιμπίσιη αναφέρεται ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Κ. Κόμπος είχε συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ «στο πλαίσιο της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα που προέκυψε με τον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών και την παρουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών ενώπιον συμβόλων της αποσχιστικής οντότητας, γεγονός για το οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις οι οποίες και δόθηκαν. Ο Ούγγρος υπουργός επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο Δρ. Κόμπος κατέστησε σαφές, ότι αναμένεται από πλευράς Ουγγαρίας όπως προβεί σε συγχρονισμό των δηλώσεων και δράσεών της, οι οποίες και θα αξιολογηθούν αναλόγως».

Σ’ ότι αφορά τη σύνοδο του ΣΕΥ, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η Ουκρανία με τους ΥΠΕΞ να προβαίνουν σε αξιολόγηση της κατάστασης. Σε παρέμβασή του ο Κύπριος ΥΠΕΞ επανέλαβε πως  «τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησία της Ουκρανίας, και καταδικάζουμε τις συνεχείς βάναυσες επιθέσεις της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε. Την ίδια ώρα, ο Δρ. Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει όλες τις προσπάθειες για διασφάλιση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία εφαρμογής τους και τη λήψη μέτρων κατά της πρακτικής παράκαμψή τους, από χώρες όπως η Τουρκία η οποία, όπως επεσήμανε, επιδιώκει να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση, αποφεύγοντας να ευθυγραμμιστεί με τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από philenews.com
Κύπρος Λευκωσία 

Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Η κρίση με την Credit Suisse στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: