Πάνδημος αποχαιρετισμός στον Μίμη Παπαϊωάννου: Θλίψη στη Νέα Νικομήδεια, «αντίο» από Χατζηπαναγή, ΠΑΟ




Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αποχαιρετισμού στον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου, όλες γεμάτες θαυμαστό και αναγνώριση για την ποδοσφαιρική του αξία, το ήθος και την πολυεπίπεδη προσφορά του.

Ένας από τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Βασίλης Χατζηπαναγής αποχαιρετά έναν ακόμα μεγάλο, που έφυγε χθες (15/3) από τη ζωή. Τον Μίμη Παπαϊωάννου.

“Με θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου που έφυγε από τη ζωή στα 80 του χρόνια. Τον θαύμαζα και τον εκτιμούσα σαν έναν σπουδαίο αντίπαλο με τον οποίο παίξαμε στα ελληνικά γήπεδα για σειρά χρόνων. Η υποδειγματική του συμπεριφορά εντός και εκτός γηπέδων τον έκανε ακόμα μεγαλύτερο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του και εύχομαι καλή ανάπαυση. Αντίο φίλε μου Μίμη”, αναφέρει στη σχετική του δήλωση ο “Νουρέγιεφ” του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παναθηναϊκός: «άφησε το αποτύπωμά του στο ποδόσφαιρο»

Το δικό της «αντίο» στον ανεπανάληπτο Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος «έφυγε» απ’ τη ζωή την Τετάρτη (15/3) σε ηλικία 81 ετών, είπε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέσω επίσημης ανακοίνωσης, εκφράζοντας τα πιο θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των «πράσινων»:

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, του Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Ο εκλιπών αγωνίστηκε σχεδόν για δύο δεκαετίες (’60 και ’70) κυρίως με αυτή της ΑΕΚ (αρχικά έπαιξε στη Βέροια), όπως φυσικά και της εθνικής ομάδας, αφήνοντας το αποτύπωμά του στην πολυετή παρουσία του στο ποδόσφαιρο».

 «Ο Μίμης Παπαϊωάννου τίμησε το χωριό μας, την ιδιαίτερη πατρίδα του», δήλωσε για τον θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια, ο πρόεδρος της κοινότητας Νέας Νικομήδειας Γιώργος Ευτυριάδης.

Ο Μίμης Παπαϊωάνου καταγόταν από τη Νέα Νικομήδεια, ένα χωριό έξω από τη Βέροια. Από οικογένεια προσφύγων, αγαπούσε την ομάδα του ΠΑΟΚ, όπως θυμούνται οι παλιοί του φίλοι, αλλά με την ΑΕΚ, όπου παρέμεινε επί 17 χρόνια, έμελλε να γράψει τη σπουδαία του καριέρα.

«Ο Μίμης Παπαϊωάννου, πάλεψε, ήταν πεισματάρης, τα κατάφερε και πέτυχε», τονίζει ο κ. Ευτυριάδης.

Ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης θυμάται το ξεκίνημα του άσου των γηπέδων από την ομάδα της Βέροιας. Ο ίδιος, αν και δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, θαύμαζε τον Μίμη Παπαϊωάννου. Μάλιστα, όπως σημειώνει, συζητείται η μετονομασία του γηπέδου της Βέροιας, σε γήπεδο «Μίμης Παπαϊωάννου». Ήδη, εξάλλου, εδώ και αρκετά χρόνια στο γήπεδο της Νέας Νικομήδειας έχει δοθεί το όνομα του θρυλικού ποδοσφαιριστή.

Μόλις 40 ημέρες πριν έφυγε από τη ζωή η αδελφή του Μίμη Παπαϊωάννου, η οποία ζούσε στο χωριό με την οικογένειά της. Ο αδελφός της επισκεπτόταν συχνά το χωριό, πριν αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Συνέχιζε να συναντάται με τους παιδικούς του φίλους και να συζητούν για ποδόσφαιρο

ΕΠΟ: «Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Μίμη Παπαϊωάννου»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πενθεί για τον χαμό του Μίμη Παπαϊωάννου. Ο πρόεδρος Παναγιώτης Μπαλτάκος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του:

«Ο Μίμης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, έφυγε σε ηλικία 81 ετών, αφού αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Αγωνίστηκε ως μεσοεπιθετικός, διέθετε πολύ καλή τεχνική και ήταν εξαιρετικός σκόρερ με χαρακτηριστικό του το μεγάλο άλμα και την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι. Κυρίως όμως ο Παπαϊωάννου ήταν ένας μεγάλος ηγέτης, ενώ παράλληλα διακρίθηκε για το ήθος και την ταπεινότητά του.

Γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Από εκεί ξεκίνησε ως παιδί τη σπουδαία καριέρα του και το 1952 μεταπήδησε στη Βέροια. Το 1962 μετεγγράφη στην ΑΕΚ της οποίας έμελλε να γίνει ο εμβληματικός αρχηγός και ηγέτης.

Με 249 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και 3 κύπελλα (1964, 1966, 1978). Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1964 και το 1966. Επίσης πρωταγωνίστησε στην πορεία της ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1968-69 και ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977.

Είχε σημαντικότατο και ηγετικό ρόλο στην Εθνική ομάδα, στην οποία αγωνίστηκε 61 φορές και σημείωσε 20 γκολ με το εθνόσημο. Διετέλεσε επίσης μέλος του προπονητικού team της «γαλανόλευκης».

Το 2000 αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Το 1965 η Ρεάλ Μαδρίτης κατέθεσε πρόταση για την απόκτησή του, ωστόσο η ΑΕΚ αρνήθηκε να τον παραχωρήσει.

Ήταν ακόμη καλλίφωνος, συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τον Στέλιο Καζαντζίδη και είναι εκείνος που τραγούδησε τον επίσημο ύμνο της ΑΕΚ που ακούγεται ως σήμερα στους αγώνες της ομάδας. Θα μείνει αξέχαστος σε όλους μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου: Απέναντι από το γήπεδο της ΑΕΚ, εκεί που μεγαλούργησε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: