Η άποψη του καθηγητή για τον Νίκο Χριστοδουλίδη: Πολιτική επανάσταση η υποψηφιότητα του, να ηγηθεί με κύρος και συνέπεια…

Στιγμιότυπο από την ομιλία του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τη μεγάλη τελική, Παγκύπρια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ*

Μια μακρά προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος. Η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη προκάλεσε μια πρωτοφανή δυναμική, η οποία τον οδηγεί σε νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Πρόκειται για μια πολιτική επανάσταση, η οποία αναδεικνύει στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα πολιτικό άνδρα που η κοινωνία αποδέχεται ως τον πιο ικανό να ηγηθεί της χώρας.

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 κρίνονται από την προσωπικότητα των υποψηφίων, την πολιτική αύρα που εκπέμπουν προς τους πολίτες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατάφερε να μετουσιώσει τη θετική του πολιτική αύρα και το κύρος της προσωπικότητάς του σε ένα κύμα συμπάθειας, το οποίο μετεξελίχθηκε σε στήριξη, σε πρόθεση ψήφου και, εν τέλει, σε βεβαιότητα ψήφου. Ο ίδιος αντιλήφθηκε και σεβάστηκε τη δυναμική αυτή.

Με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα, μετριοπάθεια και αφοσίωση στο στόχο κατάφερε να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο, προοπτική και ελπίδα σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας που τον πίστεψε. Σε μια στιγμή συστημικής απαξίωσης και ελλείμματος εμπιστοσύνης σε πολιτειακούς θεσμούς, κόμματα και πολιτικούς, ο Χριστοδουλίδης έδωσε μια επιλογή ανανέωσης, η οποία προσφέρει στην Κύπρο μια ευκαιρία να ανακάμψει και να κερδίσει την αυτοπεποίθησή της.

  • Είναι σημαντικό να εκτιμηθεί ο τρόπος που ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατάφερε να διατηρήσει, για ένα και πλέον χρόνο, σταθερό προβάδισμα έναντι των δύο βασικών ανθυποψηφίων του, καθώς και να εδραιώσει την μεγαλύτερη παράσταση νίκης που είχε υποψήφιος Πρόεδρος τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο Χριστοδουλίδης κέρδισε ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Οι προσδοκίες των αντιπάλων του ότι «σύντομα θα ξεφούσκωνε» διαψεύστηκαν. Οι φήμες και διαδόσεις που διέσπειραν διάφορες πλευρές, όλη η προσπάθεια αρνητικής δημοσιότητας, αποδόμησης και διαβολής κατέρρευσαν.

Απορρίφθηκαν από την κοινωνία, η οποία αρνήθηκε την τοξικότητα και συνέχισε να πιστεύει στο μήνυμα Χριστοδουλίδη. Ο ίδιος κατάφερε, μέρα με μέρα, βδομάδα με βδομάδα, μήνα με μήνα, να συνεχίσει μια σταθερή πορεία προς την επικράτηση στις εκλογές. Αυτό δείχνει την ικανότητά του να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, την ικανότητα ενός ηγέτη.

Μια ακόμα παράμετρος της δυναμικής Χριστοδουλίδη ήταν το στρατηγικό περιεχόμενο που έδωσε στην υποψηφιότητά του, αναδεικνύοντας συγκεκριμένους άξονες πολιτικής. Η πορεία προς την κάλπη ήταν γεμάτη από μηνύματα και προτάσεις.

Το ψηλό ποσοστό αποδοχής σε συνδυασμό με μια καλά οργανωμένη και δουλεμένη εκστρατεία οδήγησαν σε:

  • (α) «σκλήρυνση» της πρόθεσης ψήφου προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και,
  • (β) μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ψηφοφόρων για τη δυνατότητα επικράτησής του και (γ) παγίωση της προοπτικής νίκης.

Η αβεβαιότητα της επικράτησης Αβέρωφ Νεοφύτου έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο, ενίσχυε διαρκώς την επιλογή Χριστοδουλίδη ανάμεσα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Σημαντική παράμετρος της πορείας Χριστοδουλίδη, η πλέον καθοριστική για την επόμενη μέρα των εκλογών, είναι η ικανότητά του να κυβερνήσει ενώνοντας δυνάμεις, υπερβαίνοντας τα στεγανά των κομματικών μηχανισμών, χωρίς να αποξενώνει πολιτικές δυνάμεις, οικονομικούς παράγοντες κι άλλους βασικούς δρώντες του οικονομικοπολιτικού συστήματος, αλλά ούτε να αποξενώνεται από αυτά.

Ο Χριστοδουλίδης αντιλαμβάνεται την ανάγκη της κοινωνίας για υπέρβαση των πολλών προβληματικών στοιχείων που καταρράκωσαν το ηθικό του λαού, καθώς κατανοεί ταυτόχρονα ότι η αλλαγή και η ανανέωση πρέπει να γίνουν με ένα συντεταγμένο τρόπο για να είναι αποτελεσματικά και ωφέλιμα.

Το κεντρικό ερώτημα είναι φυσικά το προφανές: Τι να προσδοκά η κοινωνία από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως Πρόεδρος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να επαναφέρει την ηθική στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. Να ηγηθεί με κύρος και συνέπεια.

Τα συστατικά εκείνα στοιχεία που επαναφέρουν και επανασυνδέουν τον πολίτη με την πολιτεία. Θα έχει πολλές προκλήσεις, θα έρθει αντιμέτωπος με κρίσεις, θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές.

Διατηρώντας την επαφή και την επικοινωνία με την κοινωνία, ακούγοντας τα προβλήματα, σχεδιάζοντας και κυβερνώντας με στρατηγικό τρόπο, τα επόμενα πέντε χρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει ένα Πρόεδρο που θα εργαστεί για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Θα είναι Πρόεδρος του συνόλου κι όχι Πρόεδρος ενός κομματικού μηχανισμού.

*Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αυτή τη φορά παίζουν το κεφάλι τους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ: Έκρυβαν κάτω από το χαλί τις εκλογικές αποτυχίες και τα βρίσκουν τώρα όλα μπροστά τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: