Συνεδριάζουν 50 χώρες του ΝΑΤΟ για τα νέα όπλα στην Ουκρανία: Παριστάνουν ότι δεν τους απασχολεί στο Κρεμλίνο

epa10417460 U.S. Secretary of Defense Lloyd J. Austin III (3L) speaks in the presence of Ukrainian Defense Minister Oleksii Reznikov (4L), German Defence Minister Boris Pistorius (L), US Chairman of the Joint Chiefs of Staff, general Mark Milley (2L) and Ukraine Lieutenant General Yevhen Moisiuk (R) during the third meeting of Ukraine Defense Contact Group at the US Air Base in Ramstein, Germany, 20 January 2023. EPA/RONALD WITTEK




Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε σήμερα τους συμμάχους να εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία κατά την έναρξη της συνάντησης δεκάδων υπουργών Άμυνας σε μια αεροπορική βάση στη Γερμανία, καθώς αυξάνεται η πίεση στο Βερολίνο να παραδώσει άρματα μάχης στο Κίεβο.

Το ΝΑΤΟ και υπουργοί Άμυνας από περίπου 50 χώρες συναντώνται στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά διασκέψεων αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 11 μήνες.

“Η Ρωσία ανασυντάσσεται, στρατολογεί και προσπαθεί να εξοπλιστεί εκ νέου”, είπε ο Όστιν κατά την έναρξη της διάσκεψης. “Δεν είναι η στιγμή να επιβραδύνουμε. Είναι η ώρα να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ο ουκρανικός λαός μας παρακολουθεί”, είπε, χωρίς να κάνει ειδική αναφορά στα άρματα μάχης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισ. δολαρίων χθες, Πέμπτη, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα άρματα μάχης και πυρομαχικά.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε νέα δωρεά αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ (435 εκατ. δολάρια) αμυντικού υλικού για την Ουκρανία, στην οποία δεν περιλαμβάνονται γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 τα οποία έχει πει ότι θα μπορούσε επίσης να στείλει αν υπάρξει συμφωνία με τους συμμάχους.

Το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση να εξαχθούν άρματα μάχης Leopard, που βρίσκονται στη διάθεση του στρατού χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη και θεωρούνται από ειδικούς στην άμυνα ως τα πλέον ενδεδειγμένα για την Ουκρανία.

Δεν αλλάζει κάτι στον πόλεμο, λέει το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν με επιπλέον άρματα μάχης την Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου, ενώ αντίθετα θα αυξήσουν τα προβλήματα του ουκρανικού λαού.

Επιπλέον το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στη μέση της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης. Οι ήδη τεταμένες αμερικανορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον περασμένο χρόνο, από τότε δηλαδή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι δυτικές χώρες απάντησαν με την επιβολή μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και με την προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

Νέα έκκληση και ευχαριστίες Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς του δυτικούς συμμάχους «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων, ζητώντας κυρίως τανκς, για την απώθηση της ρωσικής εισβολής, κατά την έναρξη της διάσκεψης υποστήριξης της Ουκρανίας που οργανώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στους συμμετέχοντες στην διάσκεψη που πραγματοποιείται στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματευθούν σχετικά με τις διαφορετικές ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να αποφασίσουν μαζική προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε μέσω του Twitter τις Ηνωμένες Πολιτείες για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

«Ευχαριστώ που δώσατε στην Ουκρανία ένα ακόμη ισχυρό πρόγραμμα στήριξης της άμυνας», έγραψε. Τα όπλα του νέου πακέτου (στα οποία δεν περιλαμβάνονται βαρέα άρματα μάχης Abrams) «αποτελούν σημαντική βοήθεια στον αγώνα μας κατά του εισβολέα».

Η επίσκεψη Ουίλιαμ Μπερνς στο Κίεβο

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Κίεβο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν τι μπορεί να σχεδιάζει η Ρωσία για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post, η οποία επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους και μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πρόσωπα που γνωρίζουν για τη συνάντηση και μίλησαν με την προϋπόθεση να μην κατονομασθούν, αναφέρει πως ο Ζελένσκι και άλλοι στην ουκρανική κυβέρνηση ανησυχούν πολύ σχετικά με το για πόσο καιρό η χώρα τους θα συνεχίσει να λαμβάνει αμερικανική και δυτική υποστήριξη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και μειώνεται η υποστήριξη μέρους του εκλογικού σώματος στην παροχή βοήθειας.

Ο Μπερνς, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στη Ρωσία, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή επείγει η κατάσταση στο πεδίο της μάχης», αλλά παραδέχθηκε ότι «σε κάποιο σημείο θα καταστεί δυσκολότερο να φθάνει βοήθεια».

Πηγές είπαν στην εφημερίδα πως ο Ζελένσκι και συνεργάτες του αποκόμισαν από τις συνομιλίες την εντύπωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει έντονα τη χορήγηση της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 45 δισεκ. δολαρίων που πέρασε το Δεκέμβριο από το Κογκρέσο. Η χρηματοδότηση αυτή ανεμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Οι Ουκρανοί είναι λιγότερο βέβαιοι ότι θα καταστεί δυνατό να υιοθετηθεί ένα άλλο πακέτο επιπλέον βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως είχε κάνει το Κογκρέσο την περασμένη άνοιξη.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η εκτεταμένη ρωσική επίθεση κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ αναγκάζει την Ουκρανία να σταθμίσει τους πόρους της.

Με πληροφορίες από Reuters, DPA, AFP, Washington Post μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία // Ουάσινγκτον, ΗΠΑ // Αεροπορική βάση Ράμσταϊν, Γερμανία

“Χρυσές δουλειές” της μισθοφορικής Wagner στην Αφρική: Εξορύξεις εκατομμυρίων για να τροφοδοτεί τους Ρώσους σφαγείς στην Ουκρανία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: