Ακόμη κι ο Βούτσιτς αγανάκτησε με τον μισθοφορικό στρατό του Πούτιν, την αιμοσταγή Wagner: Σταματήστε, λέει, να στρατολογείτε Σέρβους! [videos]

FILE PHOTO: Σέρβος υποστηρικτής της ρωσικής μισθοφορικής Wagner μπροστά σε χαρακτηριστικό της αιμοσταγούς οργάνωσης γκράφιτι στο Βελιγράδι. Photo via Twitter.




Η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της να στρατολογήσει Σέρβους για να πολεμήσουν στο πλευρό της παραστρατιωτικής της ομάδας Wagneer στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

H δήλωση Βούτσιτς που δεν διακρίνεται για την “εχθρότητά” του προς τον Πούτιν, υπονοεί πως η διείδυση της Wagner στην Σερβία έχει λάβει σοβαρότατες, αν όχι απειλητικές διαστάσεις ακόμη και για την κυβέρνησή του.

Ο Βούτσιτς επέκρινε τους ρωσικούς ιστότοπους και ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη δημοσίευση διαφημίσεων στη σερβική γλώσσα στις οποίες η μισθοφορική οργάνωση Wagner του “σεφ του Πούτιν”, Γεβγκένι Πριγκόζιν, καλεί εθελοντές να ενταχθούν στις τάξεις της.

«Γιατί, από τη  Wagner, τηλεφωνείτε σε οποιονδήποτε από τη Σερβία όταν ξέρετε ότι είναι ενάντια στους κανονισμούς μας;» είπε ο Βούτσιτς αργά τη Δευτέρα σε εκπομπή του Happy TV του Βελιγραδίου.

Σέρβοι εθελοντές συμμετείχαν στις μάχες μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις στην εισβολή στην Κριμαία της Ουκρανίας το 2014 και το 2015.

  • Κανείς δεν έχει ξεκάθαρη ιδέα για τους ακριβείς αριθμούς ανά πάσα στιγμή, αλλά δεκάδες Σέρβοι έχουν δηλώσει συμμετοχή για να πολεμήσουν στην Ουκρανία από το 2014, λένε οι παρατηρητές.

Η σερβική νομοθεσία απαγορεύει τη συμμετοχή των πολιτών της Σερβίας σε συγκρούσεις στο εξωτερικό και πολλά άτομα έχουν καταδικαστεί για κάτι τέτοιο.

Ο Βούτσιτς αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η αιμοσταγής οργάνωση Wagner, με επικεφαλής τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει παρουσία στη Σερβία όπου φίλα προσκείμενες στο Κρεμλίνο και υπερεθνικιστικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε τηλεοπτικά πλάνα με δύο μασκοφόρους ένοπλους άνδρες τους οποίους χαρακτήρισε Σέρβους εθελοντές σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στην περιοχή Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

  •  Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος εμπορικός εταίρος και επενδυτής της, αλλά διατηρεί επίσης εμπορική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, παραδοσιακό Σλάβο και Ορθόδοξο Χριστιανό σύμμαχο.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς προειδοποίησε επίσης τους Σέρβους να μην ενταχθούν στις ρωσικές τάξεις στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

“Αυτό θα έχει νομικές συνέπειες όταν θεωρηθούν υπεύθυνοι ενώπιον των κρατικών φορέων”, δήλωσε ο Βούτσεβιτς στο Radio Free Europe.

  •  Αν και επανειλημμένα καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη και σε πολλά άλλα διεθνή φόρουμ, το Βελιγράδι αρνήθηκε επίσης να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Σερβία εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και ο λιανοπωλητής πετρελαίου της NIS ανήκει στη ρωσική Gazprom.

 

 

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Η μισθοφορική Wagner διεισδύει στην Ευρώπη: Πλοκάμια στη Σερβία με προπαγάνδα και απειλές υπέρ Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: