Νίκος Αναστασιάδης: H Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει επί πέντε δεκαετίες την απαράδεκτη και αδιάλλακτη στάση της

Φωτογραφία ΓΤΠ ΡΙΟ




Παρά τις απειλές και τις προκλήσεις δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση και επανένωση, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του σε δεξίωση και δείπνο που διοργάνωσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου, το βράδυ του Σαββάτου.

Η εκδήλωση είχε ως σκοπό να τιμηθεί ο Νίκος Αναστασιάδης για την υπηρεσία του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, αλλά παράλληλα να εορταστούν τα 60 χρόνια της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η εκδήλωση είχε αναβληθεί δύο φορές – λόγω πανδημίας και μετά λόγω του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σε μία απολογιστική ομιλία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε «ικανοποίηση και, με σεμνότητα, υπερηφάνεια» για το κράτος που παραδίδει στην επόμενη κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, στον πλεονασματικό προϋπολογισμό, στα μέτρα προστασίας των πιο ευάλωτων, αλλά και στη δημιουργία ενός συστήματος υγείας «για όλους χωρίς αποκλεισμούς» με την εφαρμογή της «μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης του ΓεΣΥ».

Επίσης, στην ανασυγκροτημένη δομή διοίκησης, στους μηχανισμούς πάταξης της διαφθοράς, σε έργα ανάπτυξης που υπερβαίνουν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και στην αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την πολυεπίπεδη και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική «αναβαθμίζοντας και θωρακίζοντας την κρατική μας οντότητα, καθιστώντας την Κύπρο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις προσπάθειές του επί του εθνικού ζητήματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε πως «θα ήμουν ευτυχέστερος αν μιλούσα ως Πρόεδρος μιας επανενωμένης πατρίδας». 

Όπως, πρόσθεσε, δυστυχώς παρά τις επίπονες προσπάθειες τόσο του ιδίου όσο και των προκατόχων του, «η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει για σχεδόν πέντε δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη και απαράδεκτη στάση», η οποία «καθιστά πρόδηλους τους διαχρονικούς της στόχους, που δεν είναι άλλοι από το να μετατρέψει την Κύπρο σε ελεγχόμενο από την ίδια προτεκτοράτο είτε να επιτύχει τη διχοτόμηση μέσω της νομιμοποίησης του παράνομου μορφώματος που επέβαλε στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας με τη δημιουργία ‘ανεξάρτητου κράτους’».

Πρόσθεσε πως «παρά τις προκλήσεις και τις απειλές, δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση και επανένωση» και για εξεύρεση λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες κορυφής, λύση που θα διασφαλίζει διάρκεια, λειτουργικότητα αλλά και απαλλαγή από εξαρτήσεις τρίτων χωρών μέσα από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα». Όπως κατέληξε, αυτό είναι ένα χρέος έναντι όσων έδωσαν τη ζωή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου «και αυτό το χρέος δε θα το προδώσουμε».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Υπουργός Ευρώπης της βρετανικής κυβέρνησης Λίο Ντόχερτι, ο οποίος εξήρε την προσφορά του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθύμισε τη δεξίωση που παραχώρησε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ προ ετών ο νυν βασιλιάς Κάρολος, ακριβώς για να τιμήσει την κυπριακή παροικία για την προσφορά της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισήμανε και την πρόσφατη υπογραφή από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών συμφωνίας πολυσχιδούς διμερούς συνεργασίας, όπως επίσης και τη συμφωνία για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη γης στις περιοχές των βάσεων – συμφωνίες στις οποίες στάθηκε στη δική του ομιλία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ντόχερτι επαναβεβαίωσε τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για εύρεση «συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια» λύσης, η οποία θα ενίσχυε τις επενδύσεις, το εμπόριο και τον τουρισμό και θα έφερνε ένα πιο σταθερό μέλλον για όλους.

Στο δικό του χαιρετισμό ο σκιώδης Υπουργός Ευρώπης των Εργατικών Στίβεν Ντάουτι εγκωμίασε την «απέραντη» συνεισφορά της κυπριακής παροικίας στον βρετανικό κοινωνικό ιστό.

Χαρακτήρισε επίσης την Κύπρο «σταθερό, ασφαλή και κρίσιμο σύμμαχο» της Βρετανίας σε τόσους πολλούς τομείς και διαβεβαίωσε για την ακλόνητη δέσμευση του κόμματός του στις προσπάθειες ενδυνάμωσης των διμερών δεσμών και εύρεσης λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με πληροφορίες από philenews

Ποιοι είναι οι εκλεκτοί των υποψηφίων προέδρων της Κύπρου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: