Λυσσώδης μάχη για την πόλη – αλατωρυχείο με το τεράστιο δίκτυο υπόγειων τούνελ: Τεράστιες απώλειες των Ρώσων μήπως και πετύχουν μία νίκη γοήτρου

Στιγμιότυπο από βίντεο του Crux




Η Ρωσία δείχνει έτοιμη έτοιμη να καταλάβει την πόλη – αλατωρυχείο Σολεντάρστην ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να χαρακτηρίζει την κατάσταση εκεί «εξαιρετικά δύσκολη».

Η πτώση της μικρής πόλης θα επέτρεπε στα ρωσικά στρατεύματα να περικυκλώσουν το κοντινό Μπαχμούτ.

Τα ρωσικά στρατεύματα και η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ είναι «πιθανόν» να έχουν καταλάβει τον έλεγχο της πόλης, εκτιμά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι στο Σολεντάρ «δεν έχει απομείνει σχεδόν ζωή»: «Δεν έχει μείνει ούτε τοίχος όρθιος».

Πρόσθεσε πάντως ότι «όλη η γη κοντά στο Σολεντάρ είναι καλυμμένη με τα πτώματα των κατακτητών».

Και μάλιστα περιέγραψε την όλη κατάσταση λέγοντας: «Έτσι μοιάζει η τρέλα».

Η στρατηγική σημασία του Σολεντάρ είναι διαφιλονικούμενη , αλλά η κατάληψή του του θα ήταν σημαντική για δύο λόγους.

  • Πρώτον, θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάσουν την περιφερειακή πόλη Μπαχμούτ. Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόσβαση στο βαθύ δίκτυο των σηράγγων αλατωρυχείων του Σολεντάρ -που μοιάζει με ολόκληρη πόλη και βρίσκεται σε αδράνεια από τον Απρίλιο- για να διεισδύσει υπογείως σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.
  • Δεύτερον, οι δυνάμεις εισβολής θα μπορούσαν να απαντήσουν στην Ουκρανία με το ίδιο νόμισμα: Δηλαδή: Ένας παράγων που βοήθησε το Κίεβο να απελευθερώσει εδάφη ήταν η ικανότητά του να στοχεύει ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού. Τα ουκρανικά πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχουν αφήσει συχνά χιλιάδες στρατεύματα εισβολής ανίκανα να αναπληρώσουν προσωπικό, πυρομαχικά, καύσιμα και σιτηρέσια, και σταμάτησαν την ελεύθερη διακίνηση στρατιωτικού υλικού. Ετσι, πιθανή κατάληψη του Σολεντάρ -το οποίο είχε πληθυσμό 10.000 πριν από τον πόλεμο – θα απέκοπτε ουσιαστικά την Μπαχμούτ από μια σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού στο κοντινό Σλοβιάνσκ.

Οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Σολεντάρ ήταν κοντά στο να πέσει από τις δυνάμεις της Ρωσίας – αλλά πρόσθεσαν ότι το Κρεμλίνο είναι «απίθανο» να καταλάβει άμεσα το Μπαχμούτ λόγω των «σταθερών αμυντικών γραμμών» της Ουκρανίας.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η πόλη να πέσει στα χέρια της Ρωσίας.

Η κατάληψη του Σολεντάρ θα αποτελούσε και μία στρατιωτική αλλά και μία νίκη προπαγάνδας για το Κρεμλίνο. Τα κέρδη για τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι στρατιωτικώς  μικρά, όμως η πόλη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τρόπαιο για να «επιδειχθεί» στους επικριτές του Πούτιν στο Κρεμλίνο. Τα πτώματα των Ρώσων στρατιωτών «καλύπτουν το έδαφος» μιας ουκρανικής πόλης όπου «δεν υπάρχει ζωή» εν μέσω σκληρών μαχών, δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κρατάνε οι Ουκρανοί

Οι ουκρανικές δυνάμεις κρατάνε ακόμη τις θέσεις τους στην πόλη Σολεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας, παρά τη σφοδρότατη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, διαβεβαίωσε απόψε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

«Η σφοδρή μάχη για τον έλεγχο του Σολεντάρ συνεχίζεται. Ο εχθρός αδιαφορεί για τις βαριές απώλειες του προσωπικού του και συνεχίζει την εφόρμηση», αναφέρει η ανακοίνωση της Μαλιάρ. «Οι δρόμοι πρόσβασης στις θέσεις μας απλώς είναι στρωμένοι με πτώματα νεκρών μαχητών του εχθρού. Οι μαχητές μας αμύνονται γενναία», πρόσθεσε η Μαλιάρ.

Ο Σέρχι Τσερεβάτι, ένας εκπρόσωπος των ανατολικών δυνάμεων της Ουκρανίας, είπε ότι οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει τους καλύτερους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ στο Σολεντάρ, το οποίο χτυπήθηκε 86 φορές από το πυροβολικό μέσα σε 24 ώρες. Συνέκρινε την τακτική της Ρωσίας με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: ρίχνει μεγάλο αριθμό ανδρών στη μάχη και απορροφά τις βαριές απώλειες. «Αυτός ουσιαστικά δεν είναι πόλεμος του 21ου αιώνα», είπε.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την κατάσταση στο ίδιο το Σολεντάρ. Ο δημοσιογράφος Γιούρι Μπουτούσοφ, που ακολουθεί τις ουκρανικές δυνάμεις στο Σολεντάρ, έγραψε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο New Voice ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν την κεντρική οδό ανεφοδιασμού των Ουκρανών. «Δεν πρόκειται για πλήρη περικύκλωση αλλά ο ανεφοδιασμός από αυτήν την οδό είναι αδύνατος και αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την άμυνα», εξήγησε.

Ο ιδρυτής της Βάγκνερ και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, είπε το Σάββατο ότι το Σολεντάρ είναι σημαντικό γιατί διαθέτει ένα δίκτυο τεράστιων υπόγειων σηράγγων, χάρη στα ορυχεία της περιοχής. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του τα μεταλλεύματα της περιοχής.

Με πληροφορίες από BBC

Γιατί το έκανε ο Πούτιν; Προήγαγε σε αρχηγό στρατού ξηράς τον αποτυχημένο στην Ουκρανία και απολυμένο στρατηγό – περίγελο Λαπίν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: