Καλοδεχούμενη η απόσυρση των άρθρων του Spiegel, αλλά… Πως η “στρατευμένη” δημοσιογραφία και η παραπληροφόρηση μπορούν να είναι καταστροφικές για μία χώρα

Το κανάλι OPEN κάλυψε την απολογία του γερμανικού περιοδικού Spiegel για τα δημοσιεύματα του που αφορούσαν τους Σύριους πρόσφυγες στον Έβρο. Φωτογραφία via OPEN TV




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έκανε ένα βήμα για το οποίο του αξίζουν συγχαρητήρια. Αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του τα αναληθή δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι το περασμένο καλοκαίρι, πέθανε μία προσφυγοπούλα, η «Μαρία» με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

Πόσα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στον ελληνικό χώρο θα έκαναν το ίδιο; Ελάχιστα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα επέμεναν στο λάθος και στην παραπληροφόρηση. Μου έτυχε να επισημάνω σε συνάδελφο, με ευγενικό τρόπο, ένα λάθος του, για να μου απαντήσει: «Εμένα θα μου πεις αυτό; Δεν είναι λάθος».

Ήταν φυσικά καραμπινάτο λάθος. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα, την πρώτη μέρα του 2023.

  • Πρωί πρωί, λοιπόν, την παραμονή έπεσε σαν «βόμβα» το κείμενο του γερμανικού περιοδικού. Προσέξτε γιατί έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία: Η διεύθυνση έδωσε εντολή σε ομάδα δημοσιογράφων να εξετάσουν την υπόθεση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κακή δημοσιογραφία» εκ μέρους των ανθρώπων του Der Spiegel στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Δυστυχώς, οι ανταποκριτές πίστεψαν ότι τους είπε μία επαγγελματίας, όπως αποδεικνύεται, του μεταναστευτικού «κινήματος», που στο μεταξύ έφυγε σαν …«κυρία» από την Ελλάδα και έσπευσαν, θα έλεγα, να δημοσιεύσουν τις πληροφορίες αμάσητες και να δυσφημίσουν στον απίστευτο βαθμό, την Πατρίδα μας. Κρίμα.

Οι ανταποκριτές έδειξαν ένα πρωτόγνωρο δημοσιογραφικό «μίσος», ως να ανακάλυψαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και επέμεναν στο λάθος παρασύροντας και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία σε αντίθεση με το «ευαίσθητο» γερμανικό περιοδικό, δεν έχουν ακόμα αποσύρει τα δημοσιεύματα τους.

Η ομάδα του Spiegel έψαξε και δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη βασική πληροφορία, ότι δηλαδή ένα πεντάχρονο παιδί πέθανε. Και θα ζούσε εάν οι ελληνικές αρχές (δήθεν) έσπευδαν να το σώσουν. Τα σοβαρά ΜΜΕ, σε όλο τον κόσμο, αυτό κάνουν όταν υπάρχει πρόβλημα για τα ρεπορτάζ τους. Δημιουργούν ανεξάρτητη ομάδα μέσα στο ΜΜΕ το οποίο ερευνά και δημοσιοποιεί ότι βρει.

Το Spiegel θα μπορούσε να κάνει και ένα βήμα παραπάνω: Έπρεπε να απολογηθεί στον ελληνικό λαό. Διότι ο διασυρμός του καλοκαιριού ήταν τεράστιος το περασμένο Ιούλιο. Συνέχισαν και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

  • Με ρώτησαν σοβαροί συνάδελφοι τότε, στην Ουάσιγκτον. Διότι, πως να το κάνουμε… Είναι φρικτό να χαθεί η ζωή ενός παιδιού που αναζητεί τη σωτηρία. Είναι πιο φρικτό αν οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να βοηθήσουν.

Η δημοσίευση του περιοδικού προκαλεί ανακούφιση. Και δεν σας κρύβω ότι εάν οι πληροφορίες του ήταν ορθές θα είχα σοβαρό πρόβλημα με την κυβέρνηση της οποιασδήποτε χώρας, πόσο μάλλον της ελληνικής, που αρνείται υποτίθεται να βοηθήσει τους κατατρεγμένους και τους άμοιρους.

Όπως έχω γράψει σε προηγούμενα κείμενα μου, η αναδίπλωση του Spiegel οφείλεται βασικά στα πολύ τολμηρά ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη, δημοσιογράφου της LIFO. Πιστεύω ότι εάν η Βασιλική δεν τολμούσε, δεν θα είχε γραφεί το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel και όλοι θα είχαμε πιστέψει ότι η πεντάχρονη «Μαρία» χάθηκε από δάγκωμα σκορπιού.

Μου προκάλεσε εντύπωση και κάτι άλλο: ότι τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν σε «κατάσταση σοκ» την δήθεν αποκάλυψη των ανταποκριτών του Spiegel. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να ερευνήσουν το θέμα. Δεν λέω να ερευνήσουν αυτές καθ’ αυτές τις πληροφορίες του περιοδικού. Καμία κινητοποίηση, καμία ευαισθησία.

Εμείς, σαν ιστοσελίδα, επειδή δεν είχαμε τότε τα μέσα, στηρίξαμε τη συνάδελφο του LIFO για πολλούς λόγους, με πιο βασικό ότι αυτά που έλεγε «έβγαζαν νόημα» όπως λέμε στη δημοσιογραφική «αργκό».

Η απολογία του Der Spiegel για το fake ρεπορτάζ της 5χρονης Μαρίας στον Έβρο: Οι 4.600 λέξεις που αποκαθιστούν την αλήθεια

Ένας άλλος λόγος που στηρίξαμε την έρευνα της Βασιλικής, είναι ότι είδαμε τους γνωστούς «ύποπτους», οι οποίοι όσο διαρκεί το μεταναστευτικό κτυπούν όπως το χταπόδι την Ελλάδα, και δεν αγγίζουν την Τουρκία, η οποία στέλνει επί τούτου τους άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες.

Είχαμε εντοπίσει παρόμοια συμπεριφορά τον χειμώνα του 2020 όταν έγινε η μεγάλη προσφυγική και μεταναστευτική επίθεση της Τουρκίας. Και τότε, όπως και το περασμένο καλοκαίρι, εντοπίσαμε δημοσιογραφικό «μίσος». Πρωτόγνωρο, θα έλεγα. Αυτή δεν είναι δημοσιογραφία. Είναι στρατευμένη και πρέπει να τιμωρείται.

Δεν υποστηρίζω ότι η Ελλάδα τα κάνει όλα καλά στο μεταναστευτικό. Αλλά η χώρα υποφέρει ακριβώς επειδή η Τουρκία χρησιμοποιεί όλους αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους για πολιτικούς λόγους.

Για τη δημοσιογραφική μας ομάδα, είναι αδιανόητη η συμπεριφορά των ανταποκριτών του Spiegel, του αλ Τζαζίρα, του καναλιού 4 της Βρετανίας και μερικών άλλων ΜΜΕ.

Στις σοβαρές χώρες αυτή η αντιδεοντολογική συμπεριφορά τιμωρείται. Διότι το ψέμα και η παραπληροφόρηση ΔΕΝ πρέπει ποτέ να επιβραβεύονται. Αν τον Φεβρουάριο του 2020 η ελληνική κυβέρνηση τραβούσε αυτιά και δεν άφηνε ανεξέλεγκτα τα πράγματα, δεν θα είχε διασυρθεί η Ελλάδα. Και τότε, και το περασμένο καλοκαίρι.

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιτέθηκε στην καλή συνάδελφο και φίλη Νεκταρία Σταμούλη, έσπευσα από τους πρώτους να την υποστηρίξω. Θα έκανα το ίδιο και για τους ανταποκριτές του Spiegel εάν δεν είχα διαπιστώσει από την αρχή ότι το ρεπορτάζ τους έμπαζε από παντού …παραπληροφόρηση.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Διάβασα τη δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη με την οποία δεν συμφωνώ. Ούτε με το δημοσίευμα της καλής εφημερίδας Εφημερίδα των Συντακτών. Το κείμενο του Spiegel είναι απολογία για τον εξής απλό λόγο: Ένα πανίσχυρο μέσο ενημέρωσης της Γερμανίας, που έχει όλα τα μέσα στη διάθεση του -και τη βοήθεια των γερμανικών και άλλων υπηρεσιών- αδυνατεί να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του. Δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτα άλλο. Γιατί άραγε απέσυρε τα δημοσιεύματα το περιοδικό;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ο ανταποκριτής του Spiegel, Τζόρτζ Χρηστιδης, που είχε γράψει τα σχετικά δημοσιεύματα δεν έχει αναφέρει τίποτα για την ανακοίνωση του περιοδικού, μέχρι σήμεαρα το πρωί. Κακώς. Έπρεπε να απολογηθεί. Επίσης δεν κατέβασε από τον λογαριασμό του στο Twitter τις αναρτήσεις με τα κείμενα, που ήδη αφαίρεσε το Spiegel.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πρέπει να μας προβληματίσει αυτό που ακούμε συχνά από τους ξένους: Ο Ερντογάν μελετά τις κινήσεις του Πούτιν για να τις χρησιμοποιήσει (εναντίον Ελλάδας και Κύπρου)…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: