Ο Μαυρογιάννης διευκρίνισε ότι δεν έκανε καταγγελία εναντίον του Αναστασιάδη: Ήταν σύσταση (για έρευνα) “ισχυρισμών” διευκρίνισε ο υποψήφιος

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης κατέθεσε τις θέσεις του για τη διαφθορά. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης διευκρίνισε ότι δεν ήταν καταγγελία, αλλά ήταν σύσταση, προς την Αρχή Κατά της Διαφθοράς, το “αίτημα” του για τη διερεύνηση ισχυρισμών ενός δημοσιογράφου, που περιλαμβάνονται σε βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Κύπρο.

Οι ισχυρισμοί αφορούν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο ο κ. Μαυρογιάννης υπηρέτησε, ως διαπραγματευτής για το Κυπριακό, για πολλά χρόνια.

Ο κ. Μαυρογιάννης συναντήθηκε με τον Επίτροπο Διαφάνεια, Χάρης Πογιατζής. Ο τελευταίος δήλωσε πως του ξεκαθαρίστηκε πως πρόκειται για σύσταση και όχι καταγγελία.

Ο προεδρικός υποψήφιος είπε ότι ο ίδιος διάβασε το βιβλίο δύο φορές και ένοιωθε ότι διάβαζε αστυνομικό μυθιστόρημα ή βιβλίο επιστημονικής φαντασίας και …ένοιωσε πως κάτι πρέπει να γίνει.

«Αλλά σε καμία περίπτωση εγώ ούτε υπέδειξα, ούτε κατάγγειλα. Εγώ θεωρώ και θεώρησα ότι χωρεί διερεύνηση. Αν θέλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη και στους εαυτούς μας και στη Δημοκρατία μας, τέτοιες αναφορές και τέτοιοι ισχυρισμοί πρέπει να διερευνώνται. Δεν είπα τίποτα πέρα από αυτό. Γενικά ανέφερα ότι, πιθανόν, αν αποδειχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί, να συνιστούν παράνομες πράξεις».

Χαρακτήρισε πολύ καλή και εποικοδομητική τη συνάντηση με τον κ. Πογιατζή, και είπε ότι τους εξήγησε τη λογική της δικής του αναφοράς προς την Αρχή. Η εκτίμησή του,είπε, είναι πως η Αρχή αποτελείται από ανθρώπους ικανότατους, που τώρα ξεκίνησαν την αποστολή τους και αναμένει ότι θα προχωρήσουν.

Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι ο ίδιος θεώρησε χρέος του να απευθυνθεί στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

«Δεν ζητώ τίποτα το συγκεκριμένο, δεν είναι καταγγελία. Εξέφρασα την πεποίθησή μου, ότι δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται αυτό το βιβλίο και να αναφέρει όλα αυτά τα πράγματα και να υπάρχει σιγή ιχθύος. Έπρεπε κι εγώ που κάθε μέρα μιλώ για την ανάγκη πάταξης της διαπλοκής και διαφθοράς, δεν μπορούσα παρά να μεταφέρω στην Αρχή το τι πιστεύω εγώ ότι πρέπει να γίνει».

Από την πλευρά του, ο κ. Πογιατζής μίλησε στο ΡΙΚ και δήλωσε τα εξής:

“Είχαμε συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη και δύο μέλη του επιτελείου του. Το πράγμα πράμα το οποίο ζητήσαμε να διευκρινιστεί, το οποίο όμως είχε διευκρινιστεί με προηγούμενες δηλώσεις του Μαυρογιάννη ήταν κατά πόσον η επιστολή του αποτελεί καταγγελία ή κλήση προς την Αρχή να ξεκινήσει αυτεπάγγελτα έρευνα. Διευκρινίστηκε ότι δεν αποτελεί καταγγελία, απλώς σαν πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για θέματα διαφθοράς καλούν την Αρχή να ερευνήσει αυτεπάγγελτα».

Ο Επίτροπος Διαφάνειας δήλωσε ακόμα:

“Έχουμε εξηγήσει αυτό που έχουμε πει επανειλημμένως. Ακόμη δεν έχουν θεσπιστεί οι κανονισμοί μας, είναι θέμα χρόνου να θεσπιστούν για να ξεκινούμε να ερευνούμε και να ενεργούμε αυτεπάγγελτα καταγγελίες. Το δεύτερο, είναι ότι υπάρχουν ήδη ενώπιον μας 20 καταγγελίες και πολλοί άλλοι αναμένουν μόλις ανακοινωθεί η θέσπιση των κανονισμών να προβούν σε καταγγελίες, τα οποία πιστεύουμε θα έχουν κάποια σειρά προτεραιότητας. Το τρίτο, έχουμε διευκρινίσει ότι σε αντίθεση με τη καταγγελία στην οποία υποβάλλεται, σε αυτή ζητούμε να καθοριστούν οι παράμετροι της καταγγελίας.

Όταν είναι αυτεπάγγελτη, σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να αναλάβουμε να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο, των 281 σελίδων. Όχι να το διαβάσουμε, αλλά να το μελετήσει μια ομάδα από εμάς και να επισημάνουμε τα σημεία που τυγχάνουν διερεύνησης και για τα οποία πρέπει να ερευνά. Αυτό σημαίνει πρέπει να συσταθεί ομάδα από εμάς και έχουμε ξηγήσει στον κ. Μαυρογιάννη ότι αυτή τη στιγμή η Αρχή έχει πέντε μέλη και δύο λειτουργούς. Πιστεύω ότι υπήρχε κατανόηση. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι ίσως μα κατηγορήσουν ότι δεν υπάρχει βούληση, αλλά δεν είναι αυτό. Έχει διαπιστωθεί, και πιστεύω ότι μπορεί και ο κ. Μαυρογιάννης να το αναφέρει, η βούληση των δύο πλευρών”.

Συμφωνα με τον κ. Πογιατζή, δεν μπορεί να οριστεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσουν οι διερευνήσεις των καταγγελιών. Τόνισε:

«Μόλις θεσπιστούν οι κανονισμοί και μπορέσουμε να είμαστε σε θέση μετά τη μελέτη των πρώτων καταγγελιών, να ξεκινήσουμε αυτεπάγγελτη έρευνα, θα το πράξουμε. Θα δούμε τις πρώτες καταγγελίες και θα τις δρομολογήσουμε. Δεν έχουμε δεσμευτεί χρονικά, όμως δεν πρόκειται να ξεχαστεί το θέμα. Χρονικά δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε, θα είναι πάντα υπόψιν μας και θα το πράξουμε. Δεν μπορεί σίγουρα να γίνει μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες, διότι ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει καν να ερευνούμε τις καταγγελίες».

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι θεωρεί αδιανόητο να βγαίνει ένα βιβλίο και να προβάλλει αυτούς τους ισχυρισμούς και να μην γίνεται διερεύνηση.

«Δεν μπορούμε να προδικάσουμε, υπάρχει πάντα τεκμήριο αθωότητας, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα από μέρους μας αποφασιστικότητα να τεθεί τέρμα σε αυτά τα φαινόμενα αφενός και αφετέρου, εκεί και όπου είναι εφικτό, εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια και αυτό που πρέπει, ούτως ώστε να υπάρξει και τιμωρία».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίδειξη από πλευράς του «ετεροχρονισμένης ευαισθησίας», ανέφερε:

«Περιμένω κάποιον να μου υποδείξει τι σημαίνει ετεροχρονισμένη», λέγοντας ότι «κυκλοφορεί ένα βιβλίο τον Οκτώβριο και αναμένεις να υπάρξει μια συζήτηση. Δεν είμαι εδώ για να προωθήσω το βιβλίο, αλλά θεωρώ ότι χρήζει διερεύνησης».

Παράλληλα υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, υποδεικνύοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου, «με την οποιανδήποτε εσωτερική διαχείριση της τελευταίας δεκαετίας» και σημείωσε ότι «αν πάτε σε συνεντεύξεις μου, θα δείτε ότι δεν υπάρχει καμιά ανακολουθία».

Η εφημερίδα “Πολίτης” κατηγορείται για δημοσίευση “φτιαχτού εγγράφου”: Για (δήθεν) μυστική συμφωνία ΔΗΚΟ-Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: