Η Ουκρανική σημαία ξανά στη Χερσώνα: Σε άτακτη φυγή οι Ρώσοι, παρατάνε πίσω τους οπλισμό, πλιάτσικο, ακόμη και τραυματίες [videos]

FILE PHOTO: Ουκρανικές σημαίες άρχισαν να υψώνονται από νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη της Χεερσώνας. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν τέλος υποχώρησης στις 5 το πρωί. Photo via Twitter




Η ουκρανική σημαία υψώθηκε σήμερα το πρωί στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας εν μέσω της χαοτικής ρωσικής υποχώρησης η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας, ολοκληρώθηκε.

Η υποχώρηση της Ρωσίας σε αντίθεση με το καλά οργανωμένο σκηνικό της τηλεοπτικής της προαναγγελίας, εμφανίζει ένα χαοτικό σκηνικό, καθώς είναι πλήθος οι αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν πίσω τους ακόμη και τραυματίες, εκτός από εξοπλισμο, άρματα, αλλά και λάφυρα προηγούμενων λεηλασιών τους…

Στο σκηνικό αυτό συμβάλλουν και οι στοχευμένες επιθέσεις των Ουκρανών που, όπως έγινε σήμερα γνωστό, βομβαρδίζουν σημεία διέλευσης των ρωσικών στρατευμάτων πέρα από τον ποταμό Δνείπερο, με αποτέλεσμα σε ορισμένες ρωσικές μονάδες η φυγή να γίνει άρον άρον και μέσα σε κλίμα πανικού.

Υπολογίζεται ότι 30.000 έως 40.000  Ρώσοι στρατιώτες είχαν σταθμεύσει στη δυτική πλευρά του Δνείπερου μέσα και γύρω από την πόλη της Χερσώνας.

Εμφανίστηκαν επίσης εικόνες που δείχνουν μια μεγάλη ουκρανική σημαία να αναρτάται στο κέντρο της Χερσώνας κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανώς από παρτιζάνους που δραστηριοποιούνται από την αρχή της ρωσικής εισβολής  στην πόλη. Από ρωσικές πηγές ειπώθηκε ότι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη εισέλθει στην πόλη.

 

 

Σε καθημερινή ενημέρωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι  όλες οι δυνάμεις και το υλικό μεταφέρθηκαν στην ανατολική όχθη.

Ανέφερε ότι η απόσυρση ολοκληρώθηκε στις 5 π.μ. ώρα Μόσχας της Παρασκευής.

Το υπουργείο είπε ότι δεν έχει απομείνει στρατιώτης και ούτε ένα κομμάτι εξοπλισμού στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πόλη Χερσώνα.

Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε υποστεί καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την απόσυρση.

Άρον άρον η φυγή

Η υποχώρηση -αν έχει ολοκληρωθεί- συνέβη πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν τόσο η Ουκρανία όσο και οι ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η Ρωσία χρειάζεται να μετακινήσει 20.000 έως 30.000 στρατιώτες κατά μήκος του ποταμού, προσθέτοντας ότι η αποχώρηση μπορεί να διαρκέσει «μέρες και ίσως ακόμη και εβδομάδες». 

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ουκρανίας, Suspilne, επικαλέστηκε κατοίκους της περιοχής που επιβεβαίωσαν την είδηση ​​την Παρασκευή.

Υπάρχουν ενδείξεις επίσης ότι η γέφυρα Antonivskiy κατέρρευσε ύστερα από βομβαρδισμό στη διάρκεια της ρωσικής απόσυρσης.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα τμήμα της γέφυρας Antonivskiy να λείπει.

Η επόμενη οδική διάβαση στον ποταμό Δνείπερο απέχει περισσότερα από 70 χιλιόμετρα από την Χερσώνα.

Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε τροχιά νίκης, εκμεταλλευόμενος την κακή κατάσταση του στρατού της Ρωσίας και πλέον έχει στο στόχαστρό του την πόλη της Χερσώνας.

Οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν περισσότερες από 40 πόλεις και χωριά στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο Πρόεδρος Ζελένσκι την Πέμπτη, καθώς η Μόσχα σήμανε ότι ο στρατός της είχε αρχίσει να υποχωρεί από τη στρατηγική πόλη Χερσώνα.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια των 400 εκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, το οποίο θα περιλαμβάνει αμυντικά συστήματα και πυραύλους εδάφους-αέρος.

«Σήμερα έχουμε καλά νέα από το νότο», είπε ο Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία προς το έθνος. «Ο αριθμός των ουκρανικών σημαιών που επιστρέφουν στη θέση που τους αξίζει στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αμυντικής επιχείρησης είναι ήδη δεκάδες».

Ο Ζελένσκι είπε ότι 41 οικισμοί έχουν «απελευθερωθεί» από τη ρωσική κατοχή.

Χιλιάδες στρατιώτες πιθανώς παγιδευμένοι

Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στη δυτική όχθη. Είναι δυνητικά παγιδευμένοι.

Όμως πολλές από τις θέσεις τους -κατά μήκος της διαδρομής  έχουν πλέον ερημώσει.

Η ουκρανική δύναμη πυρός τους απώθησε έξω από αυτήν την περιοχή. Η Ουκρανία λέει ότι οι δυνάμεις της έχουν ανακτήσει δεκάδες πόλεις και χωριά γεμάτα νάρκες  που εγκαταλείφθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Στην ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης , ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  είπε ότι «δεκάδες ουκρανικές σημαίες έχουν ήδη επιστρέψει στη θέση που τους αξίζει».

 

 

Με πληροφορίες από Sky News/ The Guardian/ The Moscow Times

 

Οπισθοχώρηση: Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά οι εισβολείς του Πούτιν * Το χρονικό 9 μηνών ταπείνωσης στην Ουκρανία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: