Αναζητείται πρωθυπουργός με το μήνα, πληροφορίες εντός: Ο Ρίσι, η Πένυ, ο καλός στρατιώτης Μπεν και το σενάριο για… Μπόρις ξανά

H είσοδος της Downing Street 10 λίγο προτού η Λιζ Τρας ανακοινώσει την παραίτησή της. EPA, ANDY RAIN




Θα περίμενε κανείς ο πρώτος υποψήφιος για τη διαδοχή της Τρας να είναι όχι κάποιος πρώην και μάλιστα πρόσφατα αποδοκιμασθείς, όπως ο Μπόρις Τζόνσον.

Αλλά αυτά δεν ισχύουν αν είσαι ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήδη -και προεξοφλείται ως πολύ πιθανό – αναμένεται να είναι υποψήφιος στην αναμέτρηση για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος για να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times.

«Κάνει βολιδοσκοπήσεις, αλλά λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times, Στίβεν Σουίνφορντ.

Ηδη μάλιστα ο Μπόρις εξασφάλισε τη στήριξη της Πρίτι Πατέλ η οποία θα τον στηρίξει και δεν θα βάλει υποψηφιότητα εάν ο Τζόνσον ξαναδιεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Πατέλ ήταν μια έκπληξη όταν δήλωσε ότι θα διεκδικήσει στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές την ηγεσία και διατήρησε την ουδετερότητά της καθώς συνέχισε να επιβλέπει την αστυνομία και άλλα τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι στοιχηματικές βλέπουν Σουνάκ

Δεν έχουν ωστόσο την ίδια γνώμη τα στοιχηματικά γραφεία που ιδίως στη Βρετανία πιάνουν με ακρίβεια πυξίδας τον σφυγμό της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με μια καταγραφή της Betfair, o επόμενος ένοικος της Nt. Στριτ (και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος) θα είναι ο Ρίσι Σουνάκ με πιθανότητες 10 προς 11.

Η Πένυ Mόρντον ακολουθεί με 2/7 και ο Μπεν Ουάλας με 1 προς 8.

Αναλυτικά η στοιχηματική κατάταξη έχει ως εξής:

  • Ρίσι Σούνακ: 11/10
  • Πένυ Μόρντον: 7/2
  • Μπεν Γουάλας: 8/1
  • Τζέρεμι Χαντ: 9/1
  • Μπόρις Τζόνσον: 13/1
  • Τερίζα Μέι: 16/1
  • Μάικλ Γκόουβ: 31/1
  • Γκραντ Σαπς: 35/1
  • Σουέλα Μπράβερμαν: 55/1
  • Τομ Τάγκεντατ: 75/1
  • Ντόμινικ Ράαμπ: 80/1

 

Η Πένυ Μόρντοντ φαίνεται πολύ πιθανό να ριχτεί ξανά στη μάχη. Η Μόρντοντ ήταν τρίτη στην προηγούμενη διαδικασία εκλογής και ήδη μετρά τα κουκιά της.

 

Ήδη αναμένεται ευρέως να θέσει υποψηφιότητα και η διάθεση μεταξύ των βουλευτών των Τόρις την ανεβάζει στα επίπεδα του φαβορί.

Η πρώην υπουργός Άμυνας, υπέρμαχος του Brexit, θεωρήθηκε «άπιστη» στον Τζόνσον επειδή υποστήριξε τον Τζέρεμι Χαντ. Υπήρξε μία από τις πιο ειλικρινείς υπουργούς όσον αφορά την κριτική της για το Partygate.

Η ίδια αναδείχθηκε δεύτερη και στους δύο γύρους ψηφοφορίας, μετά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

Πιστεύεται επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπράντον Λιούις σκέφτεται σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα.

Σούνακ ξανά

Ωστόσο το απόλυτο φαβορί για μία ακόμη φορά -και μέχρις αποδείξεως τουναντίον – είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.

 

Ο Σούνακ ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών στην προηγηθείσα αναμέτρηση για την ηγεσία που εξέλεξε την Τρας.

Ωστόσ έχασε στην τελική ψηψοφορία από την Τρας, σε ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περίπου 170.000 μέλη του κόμματος που πήραν την τελική απόφαση.

Καθοριστικός λόγος που του στέρησε τη νίκη, ήταν ότι πολλά μέλη των Τόρις ήταν θυμωμένα όταν ο Σουνάκ παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, βοηθώντας στην πυροδότηση μιας «εξέγερσης» που τελικά έριξε τον Τζόνσον.

Τον αγνόησαν ωστόσο και όταν προειδοποιούσε ότι οι αγορές δεν θα συγχωρούσαν την Τρας εάν προχωρούσε σε μη κοστολογημένες φορολογικές περικοπές. Οπως και έγινε.

Ο Σούνακ κέρδισε κάθε γύρο ψηφοφορίας μεταξύ των βουλευτών στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις, εκτός από την τελευταία, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά για το αν θα μπορούσε να επανενώσει το κόμμα, καθώς, όπως ήδη ελέχθη, θεωρήθηκε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία.

Ο καλός στρατιώτης Ουάλας

Ο υπουργός Άμυνας και πρώην στρατιωτικός Μπεν Ουάλας τυγχάνει ευρέως σεβασμού για τον ρόλο που έπαιξε στην υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία.

Έμεινε ουδέτερος στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις έως ότου υποστηρίξει τελικά την Λιζ Τρας.

 

Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα ήθελε να είναι ηγέτης, αφού είχε αποκλείσει τον εαυτό του από την εκλογή του φετινού καλοκαιριού

Ο υπουργός Άμυνας δήλωση στους Times την Τρίτη ότι θέλει να παραμείνει στη θέση του εν μέσω ωστόσο ογκούμενων εικασιών ότι θα μπορούσε να είναι «υποψήφιος ενότητας» και να γίνει πρωθυπουργός.

Ο Ιουάλας επέπληξε τους Συντηρητικούς συναδέλφους του ότι παίζουν «παιχνίδια πολιτικού σαλονιού», λέγοντας στην εφημερίδα: «Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και ασφάλεια και αν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, τότε θα μας στείλουν στην αντιπολίτευση».

Τζέρεμι Χάντ: Σοβαρός, φιλοευρωπαϊστής και απόλυτο αουτσάϊντερ

Ο Τζέρεμι Χαντ, σημειώνει σε άρθρο γνώμης το Bloomberg είναι πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από όλες τις απόψεις πλην του επίσημου τίτλου.

Ο Χαντ αποτελεί πλέον και το δημόσιο πρόσωπο της κυβέρνησης, ενεργώντας ταυτόχρονα – εν τοις πράγμασι – ως εκπρόσωπός της στο κοινοβούλιο και στα μέσα ενημέρωσης. Είναι επίσης ο κορυφαίος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων, “σαρώνοντας” σχεδόν στο σύνολό του τον προϋπολογισμό της Τρας και ξεκινώντας από το μηδέν.

Η πιο προφανής σύγκριση για τον Χαντ θα ήταν ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος “έπεσε με αλεξίπτωτο” στην πρωθυπουργία της Ιταλίας το 2020, όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ντράγκι της Βρετανίας είναι ο μεγάλος survivor της βρετανικής πολιτικής ζωής. Έλαβε την πρώτη του θέση σε Υπουργικό Συμβούλιο το 2010 (ως υπουργός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), έγινε ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας (2012-2018) της χώρας και υπηρέτησε για λίγο ως Υπουργός Εξωτερικών (2018-19), προτού ο Μπόρις Τζόνσον τον στείλει στα πίσω έδρανα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών.

Έθεσε επίσης υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος και άρα την πρωθυπουργία δύο φορές – μία το 2019, όταν ήρθε δεύτερος μετά τον Τζόνσον και, στη συνέχεια, στην πιο πρόσφατη εσωκομματική εκλογική διαδικασία που οδήγησε στην εκλογή της Τρας, όταν αποκλείστηκε από την πρώτη ψηφοφορία. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, έμοιαζε σαν να ήταν προορισμένος να είναι πάντα το “παρανυφάκι” και ποτέ η “νύφη”.

Η επιβίωσή του δείχνει τη δύναμη δύο μεγάλων πολιτικών αρετών: της υπομονής και της σκληραγώγησης. Ο Χαντ ήταν αρκετά υπομονετικός για να παραμείνει στην πολιτική ζωή του Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος ακόμη και μετά την έντονη εκ μέρους του υποστήριξή της παραμονής του Η.Β. στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016, η οποία τον μέτετρεψε σε persona non grata για τη σκληρή brexit-ική δεξιά. Ο ίδιος έχει αποκλείσει τον εαυτό του από τη διεκδίκηση, αλλά τίποτε δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί στο εύθραστο σκηνικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διαδικασία εκλογής

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα οριστεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.

«Θα είναι εφικτό να γίνει μια ψηφοφορία και να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου», είπε ο Μπρέιντι σε δημοσιογράφους.

Η διαδικασία εκλογής της Τρας στην ηγεσία από περίπου 170.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος διήρκεσε δύο μήνες μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το Sky News, ο Ρίσι Σουνάκ και η Πένι Μόρντοντ, που διεκδίκησαν την ηγεσία στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές φέτος, πιστεύεται ότι θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για την αντικατάσταση της Τρας.

Ο Μάικλ Γκόουβ δεν θα τεθεί υποψήφιος για την ηγεσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

– Με πληροφορίες από Bloomberg, SkyNews, The Times ΑΠΕ – ΜΠΕ

Την έριξαν… στον Τάμεση: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας μετά από 44 ημέρες στην πρωθυπουργία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: