Γιατί στέλνετε κατάδικους εγκληματίες στην Ουκρανία; Προσφυγή ρωσικής οργάνωσης στον Εισαγγελέα για τις στρατολογήσεις της μισθοφορικής Wagner [videos]

FILE PHOTO: Εικόνα από το βίντεο που αποκάλυψε πως ο ίδιος ο αρχηγός του μισθοφορικού στρατού του Πούτιν, της εγκληματικής Wagner, στρατολογεί ποινικούς σε φυλακή της Ρωσίας. Screenshot via YouTube




Το πρωτοφανές πρόγραμμα του Κρεμλίνου για στρατολόγηση εγκληματιών και κάθε είδους ποινικών κρατουμένων από τις ρωσικές φυλακές προκειμένου να πολεμήσουν στα μέτωπα της Ουκρανίας, προκάλεσε την δημόσια αντίδραση ομάδας υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οργάνωση απευθύνθηκε στον Ρώσο γενικό εισαγγελέα και του ζητά  να διερευνήσει αναφορές για την αποστολή κρατουμένων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι πληροφορίες διαδόθηκαν ευρέως (στην εκπομπή «Besogon TV», [και] στην εκπομπή «Vesti» στο κανάλι «Russia-1» την Κυριακή, 7 Αυγούστου 2022) ότι τώρα σε ολόκληρη τη Ρωσία υπάρχουν χιλιάδες κρατούμενοι  για [διάπραξη] διαφόρων — συμπεριλαμβανομένων σοβαρών εγκλημάτων — που στέλνονται στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανέφεραν οι ακτιβιστές στην επιστολή που απευθυνόταν στον Ρώσο Γενικό Εισαγγελέα Ιγκόρ Κράσνοφ.

  • «Σε σχέση με τα παραπάνω, σας ζητάμε να διευκρινίσετε, σε ποια βάση αποφυλακίζονται αυτά τα άτομα, αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες;»

Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι οι κρατούμενοι θα έπρεπε να αποφυλακίζονται πριν ολοκληρώσουν την ποινή τους μόνο υπό ορισμένους όρους: χάρη από τον Πρόεδρο, αμνηστία από την Κρατική Δούμα ή αποφυλάκιση υπό όρους με δικαστική απόφαση.

Αντίθετα, όπως έχει γίνει γνωστό και, μάλιστα, με βίντεο του αφεντικού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner σε ομιλία του σε κρατουμένους σωφρονιστικού ιδρύματος, οι κρατούμενοι εφόσον επιβιώσουν ένα εξάμηνο στις μάχες της Ουκρανίας αμνηστεύονται και επιστρέφουν σπίτι τους.  Η Wagner – γνωστή και ως ιδιωτικός στρατός του Πούτιν – είναι γνωστό ότι έχει στείλει μισθοφόρους της από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται πάνω από έξι μήνες με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες για τους Ρώσους, η οργάνωση στραατολογεί βιαστικά και νέα μέλη.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ομάδες της Wagner βαρύνονται με φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου τόσο στην Μαριούπολη όσο και στην μαρτυρική Μπούτσα, ενώ τώρα στέλνονται να αντιμετωπίσουν την Ουκρανική αντεπίθεση στην βορειοανατολική Ουκρανία – στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα.

Οι ακτιβιστές που υπέγραψαν την έκκληση συνδέονται με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγίας Πετρούπολης, μια ρωσική ΜΚΟ που παρακολουθεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνονται πούλμαν με κρατουμένους να αναχωρούν σε πομπή με προορισμό πιθανότατα την Ουκρανία.

 

 

 

 

Mε πληροφορίες από CNN

 

Eπιζείτε 6 μήνες στην Ουκρανία ή εκτελείστε: Πώς ο “σεφ” του Πούτιν, το αφεντικό των μισθοφόρων Wagner στρατολογεί εγκληματίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: