Η μάχη για την ενέργεια: Η Ιταλία κερδίζει στην κούρσα για το αλγερινό φυσικό αέριο, που εποφθαλμιούν οι Ευρωπαίοι

FILE PHOTO; Italian Prime Minister Mario Draghi (C) speaks to the media after his meeting with Algerian President Abdelmadjid Tebboune (not pictured), at the palace of El Mouradia in Algiers, Algeria, 11 April 2022. EPA, ALGERIAN PRESIDENCY HANDOUT




«Οι περισσότερες από τις πρόσθετες ικανότητες, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει αμέσως η Αλγερία προορίζονταν για την Ιταλία. Οι Ιταλοί διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις πολύ καλά».

Τα παραπάνω παρατηρεί ο Francis Perrin, διευθυντης ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων και επίσης ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικής για το Νέο Νότο στο Ραμπάτ.

Ενώ τα κοινά έργα αγοράς φυσικού αερίου, στα οποία αναφέρθηκαν την άνοιξη οι Βρυξέλλες και η γαλλική προεδρία της ΕυρωπαΪκής Ένωσης (Ε.Ε.) παρέμειναν σε αδιέξοδο, ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) θέλει να πείσει, ότι η Γαλλία δεν είναι καθόλου ανταγωνιστική με την Ιταλία και ότι οι επιπλέον όγκοι που εξήχθησαν μέσω της Transmed, με την δήλωσή του «είναι καλό για την Ιταλία, είναι καλό για την Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι αρκετά αόριστα, κατά την εφημερίδα, «θα προσπαθήσουμε για λίγο περισσότερους όγκους» για τη Γαλλία.

Υπογραμμίζεται η επέκταση του συμβολαίου της Total Energies τον περασμένο Ιούλιο με τη Sonatrach, την ιταλική ENI και την αμερικανική Occidental Petroleum, για την ανάπτυξη πόρων τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια.

Σημειώνεται, ότι οι  Γερμανοί, που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για Αλγερινούς πόρους, δεν έχουν ακόμη κερδίσει συμφωνία.

«Η Αλγερία θέλει μακροπρόθεσμα συμβόλαια και όχι απλά λόγια, Είναι επίσης λίγο περίπλοκο για εκείνη να ακούει, ότι η Γαλλία θέλει να είναι η πρώτη χώρα που θα βγει από τα ορυκτά καύσιμα», σχολιάζει ο Thierry Bros, ειδικός στον τομέα της ενέργειας και διδάσκων  στο Sciences Po.

ΠΗΓΗ: Le Figaro Fabrice Nodé-LangloisL’Italie l’emporte dans la course au gaz algérien, convoité par les Européens

Με αφορμή την επίσκεψη του Μακρόν στο Αλγέρι: Πίσω από τη Γάλλο-Αλγερινή σκηνή, υπάρχουν βαριά στρατηγικά ζητήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: