Βρετανικές κυρώσεις στον “Βασιλιά του Νικελίου” – Τον 2ο πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας και σύντροφο του Πούτιν στο χόκεϊ…

File photo: Ο Βλαντιμίρ Ποτανίν ανακηρύχθηκε φέτος από το περιοδικό Forbes ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας με περιουσία που υπολογίζεται σε 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια, πίσω από τον μεγιστάνα του χάλυβα Βλαντιμίρ Λίσιν, ο οποίος αναφέρεται ότι έχει περιουσία 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Screenshot via YouTube/Bloomberg




Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, γνωστός ως ο «Βασιλιάς του Νικελίου» και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, έγινε ο τελευταίος στη σειρά Ρώσος ολιγάρχης που υπόκειται σε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς το Λονδίνο συνεχίζει να στοχεύει τον «εσωτερικό κύκλο του Πούτιν».

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη κυρώσεις κατά του Ποτάνιν, ο οποίος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός υπό τον Μπόρις Γιέλτσιν.

«Όσο ο Πούτιν συνεχίζει την απεχθή επίθεσή του στην Ουκρανία, θα χρησιμοποιούμε κυρώσεις για να αποδυναμώσουμε τη ρωσική πολεμική μηχανή», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος . «Οι σημερινές κυρώσεις δείχνουν ότι τίποτα και κανείς δεν είναι εκτός τραπεζιού, συμπεριλαμβανομένου του στενού κύκλου του Πούτιν».

  • Το Φόρεϊν Όφις είπε ότι ο Ποτάνιν προστέθηκε στη λίστα με περισσότερους από 1.000 Ρώσους που επλήγησαν από κυρώσεις επειδή «συνεχίζει να συγκεντρώνει πλούτο καθώς υποστηρίζει το καθεστώς του Πούτιν, εξαγοράζοντας τη Rosbank και μετοχές στην Tinkoff Bank την περίοδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Ποτανίν ανακηρύχθηκε νωρίτερα φέτος από το περιοδικό Forbes ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας με περιουσία που υπολογίζεται σε 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια, πίσω από τον μεγιστάνα του χάλυβα Βλαντιμίρ Λίσιν, ο οποίος αναφέρεται ότι έχει περιουσία 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν ο Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Ποτάνιν ήταν ένας από τους περίπου 30 – 35  ολιγάρχες που κλήθηκαν στο Κρεμλίνο για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο. Έχει επίσης φωτογραφηθεί να παίζει χόκεϊ επί πάγου με τον Πούτιν και του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός “ο σύντροφος του Πούτιν στο χόκεϊ”.

  • Αναλυτές έχουν εικάσει ότι ο Ποτάνιν είχε μέχρι στιγμής διαφύγει την σε βάρος του επιβολή κυρώσεων  από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ επειδή η εταιρεία εξόρυξης νικελίου και παλλαδίου της Σιβηρίας Norilsk Nickel είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και βιομηχανία ημιαγωγών.

Η Norilsk παράγει περίπου το 15% του παγκόσμιου νικελίου υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και περίπου το 40% του παλλαδίου της, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή ημιαγωγών.

Ο Πότανιν αυτή την εβδομάδα έστειλε το σούπερ γιοτ του Nirvana των 300 εκατομμυρίων δολαρίων να ελλιμενιστεί στο Ντουμπάι, όπου οι ολιγάρχες προστατεύουν τα σούπερ γιοτ και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία για να αποφύγουν τον κίνδυνο κατάσχεσής τους από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Το σούπερ γιοτ μήκους 88 μέτρων, με γυάλινο ασανσέρ, γυμναστήριο, υδρομασάζ, τρισδιάστατο σινεμά και δύο terrarium με εξωτικά ερπετά, εντοπίστηκε την Τρίτη ελλιμενισμένο στο Port Rashid του Ντουμπάι.

Με πληροφορίες από The Guardian

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων: 144 Ουκρανοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους * Οι 95 υπερασπιστές του Αζοφστάλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: