Οδυνηρή ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν με σοβαρές συνέπειες: Η Γαλλία απειλείται με πολιτική παράλυση’

French President Emmanuel Macron (R), waits for his wife Brigitte Macron to vote, after casting his ballot in Le Touquet, northern France, 19 June 2022. EPA, Michel Spingler, POOL




Ο Εμανουέλ Μακρόν (Macron) υπέστη μια οδυνηρή ήττα με σοβαρές πολιτικές συνέπειες, γράφει η εφημερίδα Les Echos (κείμενο Valérie Mazuir).

Φυσικά, το στρατόπεδό του, ενωμένο κάτω από τη σημαία Ensemble! (LEM, Modem, Horizons), ήρθε πρώτο με 245 έδρες, όμως έχασε την απόλυτη πλειοψηφία μπροστά στο ισχυρό προβάδισμα της Αριστεράς και το ιστορικό προβάδισμα του RN.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτοφανή για την Πέμπτη Δημοκρατία και θέτουν το ερώτημα της ικανότητας του αρχηγού του κράτους να κυβερνήσει τη χώρα και να περάσει τις υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Valérie Mazuir – Législatives : les 6 points à retenir du second tour

Ο δεύτερος γύρος ενίσχυσε, επιβεβαιώνοντας παράλληλα, την εκλογική κατάρρευση της προεδρικής πλειοψηφίας, αναφέρει η εφημερίδα La Tribune, (κείμενο Philippe Mabille).

Το Ensemble έλαβε μόνο μια σχετική πλειοψηφία και, αντιμέτωπο με την πίεση των Nupes και του RN, θα πρέπει να σχηματίσει μια συμμαχία για να κυβερνήσει. Με τη ρεπουμπλικανική δεξιά ή με την κυβερνώσα αριστερά; Ή και τα δύο, ανάλογα με τις περιστάσεις, όπως ο Rocard μεταξύ 1988 και 1991;

Η απάντηση θα καθορίσει την τύχη της κυβέρνησης της Elisabeth Borne, που επανεξελέγη στο Calvados, επισημαίνει ο Mabille.

Ο E. Macron αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο, ξεκινά τη δεύτερη θητεία του με μια αποκήρυξη που καθιστά την πολιτική κατάσταση πολύ ασταθή, τη στιγμή που η οικονομία θα είναι εξίσου ασταθής.

ΠΗΓΗ: La TribunePhilippe MabilleMacron, président minoritaire, la France menacée de paralysie politique

Το στρατόπεδο Μacron φοβάται “πλήρη παράλυση” και θα προκαλέσει “διάλυση” της Εθνοσυνέλευσης σε ένα χρόνο, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Alexandre Lemarie στην εφημερίδα Le Monde.

Ο προεδρικός συνασπισμός απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, ένα εφιαλτικό σενάριο για τον Macron, το οποίο θα μπορούσε να βλάψει τις μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες του.

Η αποτυχία του στρατοπέδου του έρχεται σε αντίθεση με την επιτυχία της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης (Nupes), υπό την ηγεσία του Jean-Luc Mélenchon, και την πρωτοφανή επίδοση του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Marine Le Pen, που έχει 89 έδρες.

Πέραν της αντιπολίτευσης, ορισμένοι υποψήφιοι στο στρατόπεδο του κατηγόρησαν τον Macron για “στρατηγικά λάθη”, θεωρώντας ότι “στόχευσε υπερβολικά το Nupes”, με κίνδυνο να ‘γλιτώσει’ το RN ή ότι δεν έκανε αρκετή προεκλογική εκστρατεία.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Alexandre Lemarie – Législatives 2022 : le camp Macron craint une « paralysie totale » et évoque « une dissolution » de l’Assemblée nationale dans un an

Ποιος έπεισε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου; Η ένοχη σιωπή του Σχοινά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: