Αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη λέει ο Τζόνσον καθώς η έκθεση για τo partygate φέρνει στο φως μεθύσια, καβγάδες και ακρότητες

File photo: Ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ για να μεταβεί στο Κοινοβούλιο . EPA, TOLGA AKMEN




Ο Bρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναλαμβάνει «ακέραια την ευθύνη» για τις παραβιάσεις του lockdown με την οργάνωση των πάρτι στις υψηλότερες σφαίρες της βρετανικής εξουσίας, μετά την δημοσίευση της έκθεσης της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι που επιρρίπτει τις ευθύνες στην κορυφή της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη όλων όσων συνέβησαν υπό την ηγεσία μου», δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά συγγνώμη για το σκάνδαλο Partygate.

O Βρετανός πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι η κυβέρνησή του “πήρε το μάθημά της” κι ότι ο ίδιος προσωπικά είναι “ταπεινωμένος”. Επίσης, τόνισε ότι “επαναλαμβάνει την συγνώμη του”.

Ωστόσο, ο Τζόνσον αρνήθηκε επίσης ότι είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο σχετικά με τις παραβιάσεις του λοκντάουν.

«Η γιορτή διήρκεσε αρκετές ώρες. Υπήρξε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ορισμένα άτομα. Μία γυναίκα αρρώστησε. Σημειώθηκε και ελαφρύς διαπληκτισμός μεταξύ δύο άλλων ατόμων», αναφέρεται στο κείμενο του πορίσματος για το σκάνδαλο Partygate, το οποίο ενδεχομένως να εντείνει την πίεση επί του Bρετανού πρωθυπουργού για να παραιτηθεί.

Ο Τζόνσον αποδοκιμάστηκε στο κοινοβούλιο  καθώς είπε «όλο το ανώτατο απαράτους  έχει αλλάξει».

Στην ετυμηγορία της 37 σελίδων, η Γκρέι χτύπησε με σφοδρότητα την «υπερβολική» κατανάλωση αλκοόλ σε μια σειρά από μπαμπούλες στη Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ – πολλές από τις οποίες παραβίασαν τους κανόνες του lockdown.

Περιγράφει πώς οι υπάλληλοι απολάμβαναν το καραόκε, ήταν άρρωστοι στα γραφεία και ακόμη και τσακώθηκαν ενώ η υπόλοιπη χώρα ήταν υπό σκληρούς περιορισμούς.

Η κυρία Γκρέι ήταν ιδιαίτερα καυστική για ένα θορυβώδες πάρτι αποχώρησης στην Ντάουνινγκ Στριτ την παραμονή της κηδείας του Δούκα του Εδιμβούργου, όταν το καροτσάκι ενός παιδιού έσπασε από τους πανηγυριστές…. Ο Τζόνσον δεν ήταν παρών.

Ο Τζόνσον είπε ότι το προσωπικό εργαζόταν «εξαιρετικά πολλές ώρες» και «έκανε το καλύτερο δυνατό» για να βοηθήσει τη χώρα στην πανδημία, προσθέτοντας: «Εκτιμώ ότι αυτό δεν αποτελεί μετριασμό, αλλά είναι σημαντικό για να ξεκινήσουμε».

Και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να προσδιορίσω το πλαίσιο, όχι για να μετριάζω ή να αθωώνομαι με οποιονδήποτε τρόπο.

«Η εξαίρεση κάτω από την οποία ήταν παρόντες στην Ντάουνινγκ Στριτ περιλαμβάνει εκείνες τις περιπτώσεις όπου αξιωματούχοι και σύμβουλοι αποχωρούσαν από την κυβέρνηση και ήταν σκόπιμο να τους αναγνωρίσουμε και να τους ευχαριστήσουμε για το έργο που είχαν κάνει.

«Παρευρέθηκα για λίγο σε τέτοιες συγκεντρώσεις για να τους ευχαριστήσω για την υπηρεσία τους, κάτι που πιστεύω ότι είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα της ηγεσίας και ιδιαίτερα σημαντικό όταν οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι η συνεισφορά τους έχουν εκτιμηθεί και να διατηρούν το ηθικό όσο το δυνατόν πιο ψηλά».

Καθώς αποδοκιμάζονταν, ο πρωθυπουργός είπε: «Προσπαθώ να εξηγήσω τους λόγους που ήμουν εκεί. Είναι ξεκάθαρο από όσα είπε η Σου Γκρέι ότι μερικές από αυτές τις συγκεντρώσεις στη συνέχεια διήρκεσαν πολύ περισσότερο από ό,τι χρειαζόταν και ήταν ξεκάθαρα παραβιάσεις των κανόνων και παραβίασαν τους κανόνες».

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι παραπλάνησε σκόπιμα το Κοινοβούλιο, ο  Τζόνσον είπε: «Έμεινα εξίσου έκπληκτος και απογοητευμένος όσο οποιοσδήποτε άλλος σε αυτό το Σώμα όσο ξεδιπλώθηκαν οι αποκαλύψεις και, ειλικρινά, έχω τρομάξει από κάποια συμπεριφορά, ιδιαίτερα στη μεταχείριση των την ασφάλεια και το προσωπικό καθαριότητας.

«Και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη και περιμένω από όποιον συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο να τους ζητήσει συγγνώμη επίσης».

Η έκθεση περιλαμβάνει εννέα φωτογραφίες με τον Τζόνσον, τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ  και τον υπουργικό γραμματέα Σάιμον Κέις. 

Τέσσερις προέρχονται από το «πάρτι» γενεθλίων του πρωθυπουργού στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου τον Ιούνιο του 2020 – για το οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο μαζί με τη σύζυγό του Κάρι και τον Σουνάκ.

Πέντε άλλες φωτογραφίες είναι από τον Νοέμβριο του 2020, όπου ο  Τζόνσον εμφανίζεται να κάνει πρόποση μπροστά σε τραπέζια γεμάτα ποτό.

H έκθεση της Γκρέι αναφέρει: «Όποια και αν ήταν η αρχική πρόθεση, αυτό που έλαβε χώρα σε πολλές από αυτές τις συγκεντρώσεις και ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθησαν δεν ήταν σύμφωνες με τους κανόνες κατά του Covid εκείνη την εποχή”.

«Ακόμη και αν αποδεχθούμε τις έκτακτες πιέσεις που δέχονταν οι αξιωματούχοι και οι σύμβουλοι, τα πραγματικά ευρήματα αυτής της έκθεσης δείχνουν ορισμένες στάσεις και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το αξίωμά τους.

Είναι επίσης σαφές, από το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας, ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων (83) που παρακολούθησαν αυτές τις εκδηλώσεις παραβίασαν τους κανονισμούς κατά του Covid”.

Το πόρισμα της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ θα μείνει ως μνημείο «στην ύβρη και την αλαζονεία» της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Κιρ Στάρμερ.

«Οταν θα κατακαθήσει η σκόνη και υποχωρήσει η οργή, αυτό το πόρισμα θα μείνει ως μνημείο στην ύβρη και την αλαζονεία μίας κυβέρνησης που πίστευε ότι ένας κανόνας ισχύει γι’ αυτούς και άλλος κανόνας ισχύει για όλους τους άλλους», δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Κιρ Στάρμερ.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ο Πούτιν έχρισε τον σωματοφύλακά του υπουργό Έκτακτης Ανάγκης: Ο προηγούμενος σκοτώθηκε πέφτοντας σε καταρράκτη [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: