Χαστούκι Χέρτζογκ στον Ερντογάν: Ο Ισραηλινός πρόεδρος θα επισκεφθεί Αθήνα και Λευκωσία πριν την Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ EPA/NEIL HALL / POOL




Ισχυρό μήνυμα προς τον Ερντογάν για τις σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Αθήνα και την Λευκωσία αποτελεί η απόφαση του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ, να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Κύπρο προτού ταξιδέψει στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, στόχος των επισκέψεων του κ. Χέρτζογκ είναι να διαβεβαιώσει ότι η επαναπροσέγγιση της χώρας του με την Άγκυρα δεν θα γίνει εις βάρος των στενών δεσμών που έχει αναπτύξει με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο ισραηλινός πρόεδρος αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου , ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πάει και στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία στις αρχές Μαρτίου.

Η επίσκεψη του Χέρτζογκ στην Άγκυρα θα είναι η πρώτη Ισραηλινού ηγέτη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, μετά από μια περίοδο εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Οι δύο πρόεδροι έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο πολλές φορές από τότε που ο Χέρτζογκ ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν τις προσεχείς ημέρες ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ προκειμένου να έχουν συναντήσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμουντ Αμπάς.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ισραήλ υπήρξαν τεταμένες από την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά το 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν κατά του τουρκικού πλοίου που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά τον θάνατο παλαιστίνιων διαδηλωτών στην Γάζα.

ΠΗΓΗ: Jerousalem Post

Στην Τουρκία ετοιμάζει επίσκεψη ο πρόεδρος του Ισραήλ Χέρτζοκ: Συνάντηση με Ερντογάν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: