Άμεσος ο κίνδυνος: Σημαντικές εφημερίδες πιέζουν για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι τους από το Αφγανιστάν

Μία κοπέλα διαδηλώνει για τις γυναίκες του Αφγανιστάν έξω από τα γραφεία των ευρωπαικών θεσμών, στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Τρεις από τις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ εργάζονται για να απομακρύνουν τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους μετά την ανάληψη της εξουσίας των Ταλιμπάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal (Alexandra Bruell).

Οι κορυφαίοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βγάλουν τους δημοσιογράφους τους από το Αφγανιστάν μετά την ταχεία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους.

Η Washington Post, οι New York Times  και η Wall Street Journal εξέδωσαν κοινή δήλωση προς την κυβέρνηση Biden τη Δευτέρα ζητώντας ασφαλή διέλευση για τους δημοσιογράφους τους, συμπεριλαμβανομένης της «διευκόλυνσης της διέλευσης από αέρος» έξω από  τη χώρα.

Η κυβέρνηση Biden δήλωσε σήμερα ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν ανοιχτό για στρατιωτικές και εμπορικές πτήσεις και ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν στους πολίτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Αλλά χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν δεν μπορούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Καμπούλ, και οι Ταλιμπάν μαχητές ερευνούν τα σπίτια και τα γραφεία των Αφγανών που συνδέονται με τις δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, (Alexandra Bruell) – Major Newspapers Push to Get Workers Out of Afghanistan

Στο ίδιο θέμα εξάλλου το Associated Press (David Bauder) ανέφερε ότι συνεργάζεται με άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς για να καταλάβει πού πρέπει να πάνε οι δημοσιογράφοι.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι δύο μέλη του προσωπικού του, για παράδειγμα, έφυγαν από το Αφγανιστάν και αναφέρουν εξ αποστάσεως από την Τουρκία, ενώ άλλοι παραμένουν στη χώρα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, γενναίοι Αφγανοί συνάδελφοι εργάστηκαν ακούραστα για να βοηθήσουν τους New York Times, The Washington Post και The Wall Street Journal να μοιράζονται ειδήσεις και πληροφορίες από την περιοχή με το παγκόσμιο κοινό.

Τώρα, αυτοί οι συνάδελφοι και οι οικογένειές τους είναι εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ, η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο », ανέφερε η κοινή δήλωση της Δευτέρας από τους τρεις ειδησεογραφικούς οργανισμούς. «Ως εργοδότες, αναζητούμε υποστήριξη για τους συναδέλφους μας και ως δημοσιογράφοι ψάχνουμε για ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελευθερία του Τύπου».

ΠΗΓΗ: Associated Press (David Bauder) – News groups seek to protect journalists in Afghanistan

Στο Αφγανιστάν δεν απέτυχαν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες: “Το Βιετνάμ της Γερμανίας” στην Καμπούλ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: