“Τοξικές” οι διπλωματικές σχέσεις Γαλλίας και Βρετανίας: Οι Εγγλέζοι κατηγορούν τον Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη διάκσεψη για τον Λίβανο. EPA, CHRISTOPHE SIMON, POOL




Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Macron) κατηγορείται στον τίτλο του δημοσιεύματος της εφημερίδας The Times, (κείμενο Oliver Wright) ότι υπονομεύει τις προσπάθειες αποκατάστασης των «τοξικών» διπλωματικών σχέσεων Λονδίνου και Παρισιού.

Διπλωμάτες εργάζονται για την προετοιμασία μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson) και του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν εδώ και μήνες σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας «entente cordiale».

Ωστόσο, οι Γάλλοι φαίνεται πως αρνούνται να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία για τη συνάντηση των δύο ηγετών. Παραδοσιακά, πραγματοποιείται μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών κάθε δύο χρόνια. Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες, καμία πλευρά δεν έχει συμφωνήσει σε ημερομηνία ή σε ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με ανώτερη βρετανική διπλωματική πηγή, «η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να κανονίσει μια σύνοδο αλλά οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται. Είπαν ότι δεν έχει κανένα νόημα».

  • Ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι Γάλλοι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για διαφωνία. Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών εντοπίζονται σε τομείς όπως η αλιεία κατά τη μετά Brexit εποχή, οι μεταναστευτικές ροές στο Κανάλι της Μάγχης, η προμήθεια και η ασφάλεια του εμβολίου AstraZeneca και οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πηγές στο Λονδίνο και το Παρίσι, η συσσώρευση διαφόρων ατυχών γεγονότων κατά τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Charles Grant (Centre for European Reform) σχολιάζει πως οι Γάλλοι είναι «σαφώς ενοχλημένοι από τους Βρετανούς», γεγονός που τους καθιστά διστακτικούς. «Οι Βρετανοί θέλουν μια σύνοδο. Οι Γάλλοι λένε ‘΄Τέλεια- για τι θα συζητήσουμε;’. Οι Βρετανοί λένε ‘δεν ξέρουμε-ας κάνουμε μια σύνοδο’. Οι Γάλλοι λένε, ‘Όχι-πρέπει να υπάρχει ουσία’, σημειώνει.

Ο Λόρδος Rickets, πρώην Πρέσβης στη Γαλλία και επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας εκτιμά πως η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. «Η χρονιά μετά το Brexit ήταν δύσκολη. Υποψιάζομαι πως ο Macron εξεπλάγη όταν ήρθε στην Κορνουάλη και βρέθηκε να διαφωνεί δημόσια με τον Boris Johnson για λουκάνικα και τη Βόρεια Ιρλανδία».

«Δεν βιάζεται να οργανώσει μια σύνοδο με τον Boris Johnson. Δεν ξέρει τι θα πει ο άνθρωπος αυτός [ο Βρετανός π/θ] στην κοινή συνέντευξη Τύπου και πώς θα εκτυλιχθεί η κατάσταση», σχολιάζει.

Ο Stephen Crabb, πρώην Συντηρητικός υπουργός ο οποίος προεδρεύει της κοινοβουλευτικής ομάδας για τη Γαλλία, αντιλαμβάνεται από τις συζητήσεις με Γάλλους κοινοβουλευτικούς ότι είναι σαφές πως υπάρχει «λίγο οξυγόνο» για τη δημιουργία μιας πιο λειτουργικής σχέσης.

«Υπήρξε ένα τοξικό κοκτέιλ ζητημάτων που χάλασαν τη σχέση. Είναι απογοητευτικό για ανθρώπους σαν και μένα που θέλουν να δουν να αναπτύσσεται μια καλύτερη σχέση». Επιπλέον, σημειώνει, ο Γάλλος πρόεδρος δεν διαθέτει πολλά περιθώρια ελιγμών, δεδομένων των επερχόμενων γαλλικών εκλογών και της αντίπαλης Marine Le Pen.

ΠΗΓΗ: The TimesOliver Wright – Emmanuel Macron accused of stonewalling plans for Anglo-French summit

Έντονη κριτική στον Ερντογάν για τις φωτιές… Αλλά αυτός ρίχνει σακούλες με τσάι στους πυρόπληκτους!

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: