Το λογισμικό Pegasus εκβιάζει τη Γαλλία: Ο Μακρόν αναζητά απάντηση στις απειλές στον κυβερνοχώρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην τελετή αποχώρησης του στρατηγού Francois Lecointre, στο Παρίσι. EPA, DANIEL COLE, POOL




Μετά τις αποκαλύψεις του κονσόρτσιουμ Forbidden Stories, σχετικά με την πιθανή κατασκοπεία γαλλικών στόχων, χρησιμοποιώντας το λογισμικό Pegasus, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ( Emmanuel Macron) συγκάλεσε χθες στα Ηλύσια περιορισμένο Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας.

Ο ίδιος -σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro (κείμενο Nicolas Barotte και François-Xavier Bourmaud) φέρεται να ήταν στόχος των κατασκοπικών προσπαθειών, αλλά «δεν έχει υπάρξει καμία βεβαιότητα σε αυτό το στάδιο, οπότε υπάρχει προσοχή στα σχόλια», δηλώνουν από το περιβάλλον του, μετά την αφιερωμένη σε θέματα «κυβερνοασφάλειας» συνάντηση.

Επισημαίνεται, ότι η Γαλλία δεν κατηγορεί ευθέως κανέναν, ωστόσο ζήτησε διευκρινίσεις από το Μαρόκο, αλλά και από το Ισραήλ, ενώ το Μαρόκο από την πλευρά του μήνυσε το Forbidden Stories και τη Διεθνή Αμνηστία για δυσφήμιση.

Η διάδοση των όπλων στον κυβερνοχώρο, που αναπτύχθηκαν από ιδιωτικούς φορείς, όπως η ισραηλινή εταιρεία NSO, εγείρει φόβους για έναν αυξανόμενο εκδημοκρατισμό της σύγκρουσης στον κυβερνοχώρο και οι επιτρεπόμενες από τον Pegasus πρακτικές κατασκοπείας είναι μόνο μία πτυχή των απειλών, σημειώνει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζει τις τρεις κατηγορίες, στις οποίες είχε αναφερθεί ο επικεφαλής της ANSSI Guillaume Poupard, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της επιτροπής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης τον Ιούνιο, όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων λύτρων για πειρατεία δεδομένων, της κατασκοπείας ή του σαμποτάζ.

Ως προς την πρώτη κατηγορία είχε αναφέρει την επίθεση στην εταιρεία Colonial Pipeline, ως προς την δεύτερη πρόσφατα παραδείγματα, όπως το Microsoft Exchange, για το οποίο οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα και το SolarWinds, το οποίο αποδόθηκε στη Μόσχα.

«Είναι σαν ρωσικά βομβαρδιστικά να πετούν πάνω από το αμερικανικό έδαφος για μήνες χωρίς να εντοπιστούν», αναφέρει χαρακτηριστικά γνώστης του θέματος για να συνοψίσει την έκταση της εισβολής. Ως προς την τρίτη κατηγορία, είχε αναφερθεί στην διείσδυση ενός εν υπνώσει πράκτορα στα δίκτυα είκοσι θυμάτων στη Γαλλία, χρησιμοποιώντας τον τρόπο λειτουργίας Sandworm, που σχετίζεται με τη GRU, τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Σημειώνεται, ότι την Τετάρτη, η ANSSI εξέδωσε «προειδοποίηση» για «μια τεράστια εκστρατεία διαρροής στοιχείων, που πλήττει πολλές γαλλικές οντότητες», «ιδιαίτερα μολυσματική», για την οποία το APT31 σκιαγραφεί μια ομάδα που εργάζεται για την Κίνα.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις, θεωρείται ξεκάθαρο, ότι ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ διεθνών δυνάμεων, με στρατηγό που εδρεύει στις Βρυξέλλες να δηλώνει «ετοιμότητα» ως προς αυτό, και τον Guillaume Poupard να επισημαίνει τον Ιούνιο, «την ανάγκη αντίδρασης του Κράτους, και γενικότερα του οικοσυστήματος στον κυβερνοχώρο», τονίζοντας: «η ένταση της απειλής και ο αριθμός των επιθέσεων μόνο αυξάνονται και μιλάμε μόνο για αυτό που βλέπουμε».

Υπογραμμίζεται η δημιουργία του επονομαζόμενου συστήματος «chaîne C4», το οποίο περιλαμβάνει ένα τεχνικό μέρος, όπου συγκεντρώνονται οι δεξιότητες των ANSSI, DGES ή ComCyber ​​και μία ευρύτερη στρατηγική, όπου αναπτύσσονται προτάσεις αντιδράσεων, συζητούμενες στο Συμβούλιο Άμυνας γύρω από τον αρχηγό του κράτους.

«Διπλωματικοί μοχλοί, τεχνικοί μοχλοί, αντεπιθέσεις, οικονομικές κυρώσεις… Τα πάντα επιτρέπονται, προκειμένου να ανταποκριθούμε σε επιθέσεις, που προέρχονται κυρίως από μεγάλα κράτη», ανέφερε ο Guillaume Poupard, συμφωνώντας για την δυσκολία εύρεσης κατάλληλης και αναλογικής αντίδρασης.

Κατά τον δημοσιογράφο, απέναντι στο Pegasus, ο Emmanuel Macron είναι αντιμέτωπος με αυτά τα διλήμματα.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Nicolas Barotte και François-Xavier Bourmaud -Pegasus: Emmanuel Macron cherche la riposte aux cybermenaces

Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει με τη φωτιά και θα καεί: Οι δύο λόγοι για τους οποίους στόχευσε τα Βαρώσια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: