Κύπρος: Με διαφορετικές ατζέντες στο Νταβός, ο Ακιντζί θέλει τετραμερή




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΜΕ διαφορετική ατζέντα μεταβαίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος σε σχέση με τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Ακιντζί στο Νταβός, αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως εάν πραγματοποιηθεί θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενημερώσει τον Μπαν Κι Μουν για την πραγματική κατάσταση των συνομιλιών. Αυτό, αποτελεί και μια αιχμή προς τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος επιμένει να παρουσιάζει μια υπερβολικά αισιόδοξη εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτή η τακτική του κ. Άιντα, φαίνεται να ενοχλεί τη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο Μπαν Κι Μουν δεν έχει διαβιβάσει πρόσκληση για συνάντησή τους στο Νταβός είπε χθες ότι «βεβαίως θα συμμετάσχω σε μια ανάλογη συνάντηση, γιατί θα πρέπει ο ΓΓ να είναι ενήμερος για την πραγματική κατάσταση των συνομιλιών. Και για την πρόοδο που επετεύχθη και για τα προβλήματα που έχουμε». Ο Γενικός Γραμματέας και εάν δεν ήθελε να διαβιβάσει πρόσκληση θα το πράξει καθώς το θέμα άνοιξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ακολούθησε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο τελευταίος είπε πως ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είχαν εκφράσει την πρόθεση τους για να φέρουν μαζί τις δύο πλευρές στο Νταβός». Το ενδιαφέρον από τις τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί είναι πως ενώ χαρακτηρίζει φήμες τα περί πενταμερούς συνάντησης, ο ίδιος αναφέρεται σε άτυπη, κοινωνικού χαρακτήρα τετραμερή συνάντηση.

Συγκεκριμένα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συμμετάσχουν στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός προσθέτοντας ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν είχαμε μια συνάντηση όλοι μαζί για ένα καφέ για να συζητήσουμε κάποια από τα ζητήματα που εκκρεμούν». Δηλώνοντας ετοιμότητα να παραστεί σε μια κοινή συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Νταβός, υποστήριξε ότι «η ε/κ πλευρά ήταν αυτή που πάντα απέφευγε τέτοιου είδους επαφές εκτός Κύπρου». Είπε ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συναντήσεις.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και ότι θα μοιραστούν το ίδιο βήμα για να εκφράσουν τις θέσεις τους σχετικά με το μέλλον της Κύπρου.

«Μόνο και μόνο το ότι θα είμαστε εκεί είναι μια καλή ευκαιρία», είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας «μην αναμένετε τίποτε το συνταρακτικό».

Σήμερα Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων ενώ απόψε θα απευθύνουν χαιρετισμό στην εκδήλωση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανώσεων, στο εστιατόριο Chateau Status, στην περιοχή του Λήδρα Παλάς.

ΣΤΟ Φ. ΟΦΙΣ Ο ΑΙΝΤΑ

Ο ΕΣΠΕΝ Μπάρθ Άιντα, ο οποίος αύριο θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, σήμερα, όπως πληροφορούμαστε, θα έχει επαφές στο Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο. Ο κ. Άιντα μετά τη Νέα Υόρκη θα μεταβεί στο Νταβός για τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  Κοινή εμφάνιση στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ – Απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις στη διάρκεια γεύματος

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσαν τα μέλη του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για το Κυπριακό και απάντησαν σε ερωτήσεις τουςΟ Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση στη διάρκεια γεύματος .

«Ηταν μια τρομερά εποικοδομητική συνάντηση με την ενθάρρυνση του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ που περιλαμβάνει βεβαίως και Κύπριους μετά το 2006» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το γεύμα.
Πρόσθεσε ότι «έχουμε ενημερώσει για την πρόοδο των συνομιλιών, έχουμε ανταλλάξει προβληματισμούς για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν προβλήματα και για τις προοπτικές για το μέλλον, που σε μια ενδεχόμενη λύση προοιωνίζουν ένα ευοίωνο μέλλον για το σύνολο των Κυπρίων, αλλά ταυτόχρονα και για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και Τουρκίας – ΕΕ, καθώς και σωρεία άλλα ωφελήματα μέσα από τη λύση».

Ερωτηθείς τι ήταν αυτό που άκουσε από τουρκικής πλευράς στο γεύμα εφόσον σε αυτό παρέστη και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίζ, ο Πρόεδρος είπε ότι «τα ίδια που έχω ακούσει από τους υπόλοιπους». Ο Μουσταφά Ακιντζί από την πλευρά του ανέφερε πως ήταν μια χρήσιμη συνάντηση. Ευχαρίστησε το ελληνοτουρκικό φόρουμ λέγοντας ότι ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού και επιθυμούν καλύτερες σχέσεις όχι μόνο μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ αλλά και μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού.

Πρόσθεσε ότι το φόρουμ δραστηριοποιείται από το 1998 και ότι ο ίδιος συμμετείχε σε αρκετές συναντήσεις τους. «Πάντοτε ένοιωθα ενθαρρυμένος από τις δραστηριότητές τους και σήμερα ένοιωσα το ίδιο», σημείωσε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις, άκουσαν τις θέσεις των μελών του φόρουμ και απάντησαν στις ερωτήσεις τους. «Έχουμε το ίδιο όραμα, όχι μόνο για το μέλλον της Κύπρου αλλά το ίδιο όραμα για την περιοχή μας και για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση», είπε.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΜ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ μετά το γεύμα που παρέθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί στη Λευκωσία, αναφέρεται ότι με την ευκαιρία της συνάντησης του Φόρουμ στην Κύπρο στο Σπίτι της Συνεργασίας στην νεκρή ζώνη στις 13 και 14 Ιανουαρίου το ελληνο-τουρκικό Φόρουμ «είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και μέλη του να ενημερωθούν από τους ηγέτες για το ενθαρρυντικό κλίμα που υπάρχει στις συνομιλίες».

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Κύπρο και το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Έτσι, καλούμε τους δύο ηγέτες να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για να υπάρξουν μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους τους Κυπρίους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΠΑΦΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ

Ο ΑΝΩΤΕΡΟΣ αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρωασίας, Daleep Singh είχε χθες συνάντηση στα κατεχόμενα με τον λεγόμενο υπουργό οικονομικών Birikim Ozgur. Σύμφωνα με ανακοίνωση του `υπουργείου οικονομικών` στα κατεχόμενα, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν μετά από μια ενδεχόμενη λύση.

Ο λεγόμενος `υποικ` αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται στα κατεχόμενα για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προετοιμαστούν για τη λύση και είπε ότι η στήριξη της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική. Τόσο πριν όσο και μετά τη λύση η στήριξη από την Τουρκία αλλά και τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι σημαντική, κατέληξε. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε επαφές και στις ελεύθερες περιοχές. «Η Άγκυρα δεν θα μπορούσε
να είναι εντελώς απούσα»

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας θεωρεί πως είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ σε λύση

ΣΤΗ σύνοδο του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και αυτή τη φορά συμμετείχε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίζ.

Ερωτηθείς μετά το γεύμα κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση σε μια μελλοντική Κύπρο χωρίς την παρουσία της Τουρκίας, ο πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εντελώς απούσα.

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι εντελώς απούσα διότι και η Ελλάδα πρέπει να είναι εδώ ως μητέρα πατρίδα», είπε και αναφέρθηκε στις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960 και στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων. Τώρα, πρόσθεσε, «πρέπει να δούμε πώς αυτοί οι ρόλοι του 1960 μπορούν να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα επί του εδάφους».

Η Τουρκία, είπε, δεν άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό, εξακολουθεί να διατηρεί «μια ευέλικτη στάση».

Για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ανέφερε ότι μόλις οι δύο κοινότητες φθάσουν σε συμφωνία τότε Τουρκία και Ελλάδα θα μελετήσουν τη συμφωνία τους, και εάν είναι αποδεκτή σίγουρα θα την στηρίξουν «γιατί και αυτές-Ελλάδα και Τουρκία- υποφέρουν από τη μη λύση».

Αναφερόμενος στο γεύμα, είπε ότι οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών και η συζήτηση που ακολούθησε επαναβεβαιώνουν την άποψή του ότι «είμαστε πιο κοντά σε μια λύση σήμερα από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις» για να προσθέσει πως «κατά πόσον αυτό θα είναι αρκετό για μια λύση είναι ένα άλλο ερώτημα».

Προειδοποίησε ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία που υπάρχει σήμερα, τότε η επόμενη θα αργήσει να έρθει και πρόσθεσε ότι αυτό το έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι οι ηγέτες.

Εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, είπε, τότε μπορεί να υπάρξουν άλλες εξελίξεις στην περιοχή που θα δυσχεραίνουν την επίτευξη λύσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: