
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
02/07/2025 | 15:41
Οι rich and famous που μπήκαν στο δ.σ. του Βρετανικού Μουσείου: Η εξουσία που ασκούν και η επιρροή στη διαπραγμάτευση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Ο γκουρού της Apple, Jony Ive, διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου νωρίτερα αυτό το μήνα, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Η σχεδιαστική ιδιοφυΐα που μας έφερε το iPod, το iPhone και το iPad χαιρετίστηκε από τον George Osborne, τον πρόεδρο, ως «ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης εποχής», αλλά η είδηση δεν απασχόλησε τα δελτία ή τις πρώτες σελίδες.
Ωστόσο, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει περισσότερο η μικρή ομάδα ανθρώπων που διοικούν τα κορυφαία πολιτιστικά ιδρύματα της Βρετανίας, καθώς μας λέει πολλά για την κατάσταση των τεχνών και για το ποιος τις ελέγχει. Ο Ive είναι απλώς ο τελευταίος σε έναν σύνολο ονομάτων σταρ που έχουν γίνει πρόσφατα διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, καθώς το 272 ετών ίδρυμα έχει συγκεντρώσει αθόρυβα ένα Who’s Who από παίκτες εξουσίας που δείχνουν πού βρίσκεται σήμερα το κέντρο βάρους του βρετανικού πολιτισμού.
Ο ιστορικός Tom Holland και οι ραδιοτηλεοπτικοί παραγωγοί Martha Kearney και Claudia Winkleman εντάχθηκαν τον Μάρτιο ως μέρος της «συλλογής όλων των αστέρων από στοχαστές και επικοινωνιολόγους», όπως αρέσκεται πλέον να περιγράφει την ομάδα του ο Osborne.
Υπάρχουν δύο μέλη της Βουλής των Λόρδων, τρεις Knights, τέσσερις Dame και πέντε καθηγητές στο διοικητικό συμβούλιο- οι καπετάνιοι της βιομηχανίας συναναστρέφονται με καλλιτέχνες και οι δικηγόροι με τους επιστήμονες. Ως το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο του ΗΒ – 6,5 εκατομμύρια επισκέφθηκαν πέρυσι – μπορεί να είναι η πιο σημαντική πολιτιστική κλίκα της χώρας.
- Το διοικητικό συμβούλιο έχει έως και 25 μέλη, 15 από τα οποία διορίζονται από τον πρωθυπουργό μετά από διαδικασία υποβολής αιτήσεων που διεξάγεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού.
Εκτός από τις συνήθεις ευθύνες των μελών των διοικητικών συμβουλίων…οι διαχειριστές του μουσείου είναι επίσης υπεύθυνοι για ορισμένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει το μουσείο σήμερα. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου ανήκει τελικά στους διαχειριστές, οπότε οι αποφάσεις για το μέλλον των «Mαρμάρων του Έλγιν» και άλλων επίμαχων αντικειμένων λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο. Οι διαχειριστές είχαν επίσης κεντρική θέση στην αντιμετώπιση του σκανδάλου με τις κλοπές που προέκυψε το 2023.
- Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αποτυπώνει ποια είναι τα πρόσωπα-κλειδιά, τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται εκεί και την επιρροή που ασκούν. Συγκεκριμένα για τον Osborne ισχυρίζεται ότι είναι μεν πάντα πολιτικός, αλλά είναι επίσης ο κατάλληλος άνθρωπος για να διευθύνει τις υψηλού προφίλ διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Για δε το διορισμό της Tifanny Jenkins τον Μάρτιο, o αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι είναι βέβαιο ότι θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξουν έντονες συζητήσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η ακαδημαϊκός είναι συγγραφέας ενός σημαντικού βιβλίου – «Keeping Their Marbles: How the Treasures of the Past Ended up in Museums… and Why They Should Stay There» – στο οποίο προβάλλει την επιχειρηματολογία κατά της επιστροφής των μουσειακών αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους.
Στο άρθρο τίθεται το ερώτημα εάν θα μπορούσε η Jenkins να ανατρέψει τα σχέδια του Osborne για μια συμφωνία επιστροφής των Μαρμάρων στην Αθήνα.
Telegraph [The famous faces who run the British Museum (and the power they wield)]