
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
10/06/2025 | 14:43
Το άρθρο δυο βρετανών βουλευτών υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα: Οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση του Τζορτζ Όσμπορν με την Αθήνα
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, και νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, George Osborne φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για μια συμφωνία που θα επέστρεφε τα μάρμαρα στην Αθήνα σε μακροπρόθεσμη βάση.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Αθήνα θα παρέχει στο μουσείο αρχαία ελληνικά έργα τέχνης, πολλά από τα οποία δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν θα παραιτηθεί από τη νόμιμη κυριότητα των γλυπτών, κάτι που θα απαιτούσε αλλαγή του νόμου.
Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτή τη δεκαετία, όταν το Βρετανικό Μουσείο θα κλείσει για ανακαίνιση στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιαμόρφωσης της περιοχής Bloomsbury στο Λονδίνο.
Ωστόσο, πηγές έχουν δηλώσει στην εφημερίδα The Times ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συμφωνία και δεν αναμένεται ανακοίνωση στο άμεσο μέλλον.
Το κοινό άρθρο δυο «αντιπάλων» βουλευτών
Την ίδια ώρα σε κοινό τους άρθρο στους Times οι βουλευτές Thangam Debbonaire και David Frost εξηγούν γιατί πρέπει να επιστραφούν τα γλυπτά στην Ελλάδα
“‘Στο κοινοβούλιο, δεν είμαστε συνήθως πολιτικοί σύμμαχοι. Ο ένας από εμάς κάθεται στα έδρανα των Εργατικών, ο άλλος στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο ένας από εμάς έκανε εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ο άλλος διαπραγματεύτηκε την αποχώρησή μας. Αλλά συμφωνούμε στο εξής: είτε είμαστε μέρος της ΕΕ είτε όχι, η Βρετανία είναι πλήρως μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Γι’ αυτό και οι δύο μας πιστεύουμε ότι είναι καιρός να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Πριν από τέσσερα χρόνια, ξεκίνησαν συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του George Osborne, του νέου προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, αλλά η πρωτοβουλία μπλέχτηκε στην προεκλογική εκστρατεία και σταμάτησε μετά από διπλωματική διαμάχη. Οι συνομιλίες για μια συμφωνία έχουν τώρα ξαναρχίσει, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επαναφέρουμε τα πράγματα στη σωστή τροχιά.
Τα επιχειρήματα για τα γλυπτά είναι καλά μελετημένα. Διατυπώνονται στη λογική της νομιμότητας, της ιδιοκτησίας και της ευθύνης και πολύ συχνά οδηγούν σε άγχος για το αν η υποχώρηση σε οποιοδήποτε από αυτά τα επιχειρήματα θα μπορούσε να απειλήσει την ακεραιότητα των κορυφαίων συλλογών μας παγκοσμίως.
Το Βρετανικό Μουσείο ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού και ανακαίνισης ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών που επικεντρώνεται στις αίθουσες της Δυτικής Πτέρυγας, όπου στεγάζονται τα Γλυπτά. Αυτό μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε μια φρέσκια αντίληψη σε αυτή την πανάρχαια συζήτηση.
- Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η επιστροφή αυτών των γλυπτών θα άνοιγε την πόρτα σε ατελείωτες συζητήσεις και αιτήματα για την επιστροφή ιστορικών θησαυρών που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας από δεκάδες μουσεία και γκαλερί. Απορρίπτουμε αυτόν τον κίνδυνο.
Η Αθήνα δεν υπήρξε ποτέ μέρος μιας βρετανικής αποικίας. Η Βρετανία υποστήριξε και πολέμησε για την ελληνική ελευθερία όποτε είχε την ευκαιρία. Οι συζητήσεις για τα ελληνικά πολιτιστικά αγαθά είναι εντελώς διαφορετικές από την ευρύτερη διαμάχη για την επιστροφή. Η επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια νέα, μακροπρόθεσμη πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.
Αυτή είναι η στιγμή για το Βρετανικό Μουσείο να αδράξει αυτή την ευκαιρία στο πλαίσιο της επιδίωξής του να επαναπροσδιοριστεί για τον 21ο αιώνα. Το έργο του Παρθενώνα προσφέρει έναν οδικό χάρτη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο του νόμου για το Βρετανικό Μουσείο: μια πολιτιστική σύμπραξη που ανοίγει το δρόμο για μια ευρύτερη και βαθύτερη σχέση, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για την έρευνα, τη συνεργασία, την υποτροφία και την εκπαίδευση, και η οποία θα φέρει σπουδαία πολιτιστικά αντικείμενα από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Λονδίνο, σε ένα διαφορετικό κοινό, για πρώτη φορά.
Η ενίσχυση των διμερών δεσμών μας με τους δημοκρατικούς συμμάχους είναι καλή διπλωματία. Μια πολιτιστική εταιρική σχέση με αυτούς τους όρους θα ενισχύσει το κύρος της Βρετανίας, αντανακλώντας ένα έθνος που είναι ασφαλές στην ταυτότητά του και δεν φοβάται να προχωρήσει μπροστά με αυτοπεποίθηση”
Times [Why it’s time to return the Parthenon sculptures to Greece]