
ΔΙΑΣΠΟΡΑ
30/06/2025 | 21:51
Εντυπωσιακή έκθεση τριών εξαιρετικών Ελλήνων σκιτσογράφων στη Βοστώνη: Ο Ηλίας Μακρής, ο Ανδρέας Πετρουλάκης και ο Στάθης Σταυρόπουλος στο 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο
Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φιλοξένησε έκθεση σκίτσων τριών διακεκριμένων Ελλήνων σκιτσογράφων, του Ηλία Μακρή, του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Στάθη Σταυρόπουλου.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Θερινού Πανεπιστημίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαλιώτη στη Βοστώνη. Παρουσιάστηκαν συνολικά 60 έργα των καταξιωμένων Ελλήνων σκιτσογράφων.
- Οι τρεις σκιτσογράφοι συμμετείχαν επίσης σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Αμφιθέατρο Μαλιώτη, ρίχνοντας φως στην εξέλιξη των κινουμένων σχεδίων στον ελληνικό Τύπο.
Μαζί τους στο πάνελ ήταν η επιστημονική διευθύντρια του προγράμματος, Καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου, Χρυσούλα Κουρκουντή.
Οι αντανακλάσεις τους ζωντάνεψαν τη βαθιά σχέση τέχνης και πολιτικής, το χιούμορ και την κριτική και τη διαρκή σημασία της ελληνικής γλώσσας ως οχήματος σχολιασμού και πολιτιστικής έκφρασης.
Σημειώνουμε ότι οι τρεις σκιτσογράφοι πλήρωσαν οι ίδιοι τα έξοδα μετάβασής τους στη Βοστώνη.

Τρία καραβάκια αποκλειστικά σχεδιασμένα για το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, δια χειρός των κορυφαίων σκιτσογράφων, Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου. Παρουσιάστηκαν στην έκθεση γελοιογραφίας, στη Βοστώνη. Σκίτσο via Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, Facebook
Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε και ο τόμος των πρακτικών της περυσινής διοργάνωσης για τη διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς στην ομογένεια, με τίτλο «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστόνης».
Η συλλογική αυτή έκδοση παρουσιάστηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, με τη συνεργασία της Πτέρυγας Μπεχράκη, που περιλαμβάνει παραστάσεις αρχαίου Ελληνικού ναού.
Το φετινό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρθηκε δωρεάν, εστίασε στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και την προσφορά τους στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ομογενειακό φόρουμ των ΜΜΕ.