
ΥΓΕΙΑ
29/04/2025 | 16:05
«Βάλσαμο» για την καρδιά η σαμπάνια και το λευκό κρασί: Δεν ευφραίνουν μόνον – μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής * Πρώτη μελέτη του είδους στον κόσμο
Η κατανάλωση σαμπάνιας ή λευκού κρασιού, περισσότερων φρούτων, η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης και η διατήρηση μιας θετικής στάσης απέναντι στη ζωή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη αυτού του είδους στον κόσμο.
Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA), όταν η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα χωρίς προειδοποίηση. Προκαλείται από έναν επικίνδυνο ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, όταν το ηλεκτρικό σύστημα στην καρδιά δεν λειτουργεί σωστά. Χωρίς άμεση θεραπεία, όπως η ΚΑΡΠΑ, οι πάσχοντες θα πεθάνουν.
Η μελέτη εντόπισε 56 μη κλινικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, τους οποίους περιλαμβάνονται ο τυρόπος ζωής, οι σωματικές μετρήσεις, οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και το τοπικό περιβάλλον.
- Βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να αποτρέψει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παράγοντες όπως η μεγαλύτερη κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, μαζί με τη διατήρηση θετικής διάθεσης, τη διαχείριση του βάρους, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της εκπαίδευσης, μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημαντικοί προστατευτικοί παράγοντες.
- Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 40% και 63% των περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής θα μπορούσαν να αποφευχθούν όταν εξετάστηκαν και οι 56 παράγοντες κινδύνου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Canadian Journal of Cardiology.
Ο συν-ερευνητής της μελέτης, Ρέντζιε Τσεν, του Πανεπιστημίου Φουντάν στη Σαγκάη, δήλωσε:
«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερεύνησε διεξοδικά τις συσχετίσεις μεταξύ μη κλινικά τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και της συχνότητας εμφάνισης αιφνίδιας καρδιακής ανεπάρκειας. Μας εξέπληξε το μεγάλο ποσοστό (40%-63%) των περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανεπάρκειας που θα μπορούσαν να προληφθούν με τη βελτίωση των δυσμενών προφίλ».
- Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 500.000 άτομα χρησιμοποιώντας δεδομένα από την UK Biobank . Από αυτά που παρακολουθήθηκαν, 3.147 άτομα υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA) κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιόδου παρακολούθησης 14 ετών.
Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Χουϊχουάν Λούo, επίσης από το Πανεπιστήμιο Φουντάν, δήλωσε: «Όλες οι προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν τους παράγοντες κινδύνου της αιφνίδιας καρδιακής ανεπάρκειας (SCA) βασίζονταν σε υποθέσεις και επικεντρώνονταν σε έναν περιορισμένο αριθμό υποψήφιων παραγόντων έκθεσης που βασίζονταν σε προηγούμενη γνώση ή θεωρητικά πλαίσια».
«Η μελέτη διαπίστωσε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διαφόρων τροποποιήσιμων παραγόντων και της αιφνίδιας καρδιακής ανεπάρκειας (ACC), με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρόληψη των περιστατικών.»
Η εξάλειψη του χειρότερου ενός τρίτου από τους 56 παράγοντες κινδύνου υποδηλώνει ότι το 40% των περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής θα μπορούσε να προληφθεί, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 63% της πρόληψης εάν εξαλειφθούν τα χειρότερα δύο τρίτα των παραγόντων κινδύνου.
Σε σχετικό άρθρο, ο Νίκολας Γκράμπικ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά και ο Ντακότα Γκάσταφσον από το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Οντάριο του Καναδά, δήλωσαν:
- «Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης είναι η καρδιοπροστατευτική επίδραση που σχετίζεται με την κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού, αμφισβητώντας μακροχρόνιες υποθέσεις σχετικά με την ιδιαιτερότητα των καρδιοπροστατευτικών ιδιοτήτων του κόκκινου κρασιού».
«Η έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς παραμένει ασαφής, αλλά αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι πιο περίπλοκα από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί».
- Η υπόδειξη ότι η σαμπάνια και το λευκό κρασί μπορεί να είναι χρήσιμα έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις υπάρχουσες συμβουλές.
Το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα αναφέρει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιων καρδιακών παθήσεων . Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του αλκοόλ, τη διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή, τη λήψη φαρμάκων και την τήρηση των θεραπειών του γιατρού σας, καθώς και τη σωματική δραστηριότητα.
Με πληροφορίες από The Guardian