weather symbol
21
ΠΕΜ 24/4/25 | 11:48
FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ - Αντρέας Λουκαΐδης, PIO, ΓΤΠ

Σχέδια μετάβασης από το «brain drain» στο «brain gain»: Φορολογικά κίνητρα σε όσους επιστρέφουν στην Κύπρο για εργασία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Στο στεγαστικό ζήτημα και στα νέα κίνητρα για επιστροφή Κυπρίων που εργάζονται στο εξωτερικό επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ο πρόεδρος επεσήμανε ότι το στεγαστικό αποτελεί σταθερό θέμα στην ατζέντα του Υπουργικού, υπογραμμίζοντας πως έχουν ήδη ανακοινωθεί επτά στεγαστικά σχέδια μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Τα σχέδια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης, ιδιαίτερα από νέους πολίτες, γεγονός που –όπως είπε– ικανοποιεί την κυβέρνηση.

Τόνισε ότι η πολιτική για τη στέγαση παραμένει δυναμική, καθώς τα σχέδια αξιολογούνται συνεχώς και υπόκεινται σε βελτιώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργικό αποφάσισε αλλαγές σε δύο από τα σχέδια, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση προχώρησε σε αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα σχέδια που διαχειρίζεται ο ΚΟΑΓ.

Η απόφαση, όπως ανέφερε, διευρύνει την πρόσβαση σε αυτά τα σχέδια και ενισχύει τη δυνατότητα αγοράς ή ενοικίασης οικιστικών μονάδων μέσω του Οργανισμού.

Αναφερόμενος σε δεύτερο βασικό άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για τη μετάβαση από «brain drain» σε «brain gain», παρουσιάζοντας τις νέες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση Κυπρίων που εργάζονται στο εξωτερικό.

Επισήμανε ότι στις 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της νέας αυτής στρατηγικής, με τη συμμετοχή Κυπρίων και ξένων επιχειρηματιών, αλλά και πολιτών που επέλεξαν να επιστρέψουν στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος, θα παρουσιαστούν κίνητρα για την επιστροφή Κυπρίων, όπως η φορολογική απαλλαγή 25% επί της αμοιβής στην πρώτη εργοδότηση και η αύξηση του ανώτατου ορίου απαλλαγής από 8.550 ευρώ σε 25.000 ευρώ ετησίως.

Τα κίνητρα θα απευθύνονται σε πρόσωπα που εργάζονται στο εξωτερικό τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, θα παρουσιαστούν επίσης μη νομοθετικά κίνητρα που αφορούν την εκπαίδευση και τη στέγαση, στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου προσέλκυσης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία θα έχει θετικά αποτελέσματα, με βάση το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί.

ΠΗΓΗ: philenews.com

 

ΔιαβάστεΕπίσης