weather symbol
18
ΣΑΒ 19/4/25 | 00:32
Ο Μόρις Περλ πρόεδρος της οργάνωσης Πατριώτες Εκατομμυριούχοι Πηγή εικόνας Patriotic Millionaires

Ο Μόρις Περλ πρώην εκτελεστικός διευθυντής της BlackRock διέβη τον… Ρουβίκωνα: Πρόεδρος των Πατριωτών Εκατομμυριούχων που θέλουν φορολόγηση του πλούτου

Ο Μόρις Περλ αποφάσισε να εγκαταλείψει την BlackRock και να αλλάξει «στρατόπεδο», ζητώντας τη φορολόγηση του πλούτου, δηλαδή και του δικού του. Σε αυτό συνέβαλε η εμπειρία του στην Ελλάδα εξηγεί στη DW.

Ο Μόρις Περλ έφτασε στην Αθήνα το 2013 εν μέσω της κρίσης. Ήταν εκτελεστικός διευθυντής της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο. Αποστολή της να διαπραγματευτεί με τις ελληνικές αρχές τη διάσωση των τραπεζών. Είχε κάνει κάτι ανάλογο, όπως λέει, και με τη citibank στις ΗΠΑ αλλά και με τράπεζες στη Βρετανία και στην Ιρλανδία.

«Στο διάλειμμα για φαγητό, την ώρα του γλυκού, πήγα προς το παράθυρο και νόμιζα στην αρχή ότι έξω γινόταν κάποια παρέλαση. Μετά κατάλαβα ότι δεν ήταν παρέλαση για κάποια γιορτή, αλλά μια διαδήλωση διαμαρτυρίας με κατεύθυνση προς το κοινοβούλιο. Και εκείνη τη στιγμή γύρισα και ρώτησα τον εαυτό μου αν κάνουμε κάτι καλό για τους ανθρώπους ή απλώς προσπαθούμε να σώσουμε τις τράπεζες».

Λίγους μήνες αργότερα ο Περλ αποφάσισε να εγκαταλείψει την BlackRock και να περάσει στην απέναντι όχθη. Να προσπαθήσει δηλαδή να κάνει κάτι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Τρία «απλά» πράγματα

Σήμερα είναι πρόεδρος στους «Πατριώτες Εκατομμυριούχους» μια ομάδα πραγματικά πλουσίων, που ενώθηκαν το 2010 και ζητούν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, δίκαιο φορολογικό σύστημα και ανακατανομή του πλούτου. Γιατί αυτό κατανοούν ως πραγματικό πατριωτισμό. Με πρώτο βήμα τη δική τους μεγαλύτερη φορολόγηση, αφού όπως λένε το σύστημα φορολογεί εκείνους που έχουν εισόδημα από εργασία, αλλά όχι εκείνους που βγάζουν λεφτά από τα λεφτά τους, όπως ο ίδιος ο Περλ.

Το τρίπτυχο των αιτημάτων είναι απλό: «Φορολογήστε τους πλούσιους. Πληρώστε το λαό. Μοιραστείτε την εξουσία. Πιστεύουμε ότι η αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό οδηγεί τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και πλουσιότεροι την ώρα που οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα».

Η απειλή της ολιγαρχίας

Είναι πάνω από 200 οι Πατριώτες Εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ, περίπου 60 στο Ηνωμένο Βασίλειο και κάποιοι ακόμα από τον Καναδά και άλλες χώρες. Ο Περλ παραδέχεται ότι δε μπορεί κάποιος να ζήσει με τον σημερινό βασικό μισθό των 7,25 δολαρίων και ζητά την άυξησή του στα 15 δολάρια. Θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και την αμερικανική οικονομία αλλά θα ενισχύσει και την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι αυξανόμενες ανισότητες οδηγούν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν την ιδέα της δημοκρατίας, προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια και εντάσεις και θέλουμε να κάνουμε κάτι πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα».

Η πραγματικότητα στην Αμερική είναι λογικό να προκαλεί φόβο και να δίνει αφορμή για σενάρια τρόμου για το μέλλον της δημοκρατίας. Αν κάποιος δει με λίγο κυνισμό αυτά που επαγγέλεται ο Περλ θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει ως ρομαντικό ή και ονειροπόλο.

«Θέλουμε τη χώρα μας να συνεχίσει να υφίσταται όπως θα έπρεπε να είναι και όχι να μετατραπεί σε μια χώρα με λίγους πάμπλουτους και μάζες φτωχών. Εζησα ως έφηβος στη Νότια Αφρική και είδα ότι το καθεστώς εκεί δεν τελείωσε καλά για τους πλούσιους. Αυτό συνέβη και σε άλλες ολιγαρχίες».

 Ο ιός της διαπλοκής

Ένα άλλο ζήτημα που βάζουν στο τραπέζι οι εκατομμυριούχοι αφορά τη διαπλοκή πολιτικής και πλούτου. «Πιστεύουμε ότι αποτελεί πρόβλημα η σχέση της πολιτικής με το χρήμα. Μερικοί εξαιρετικά ευκατάστατοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το χρήμα για να αποκτήσουν πολιτική επιρροή και μετά χρησιμοποιούν αυτή την πολιτική επιρροή για να αλλάξουν τους κανόνες για να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι» επισημαίνει ο Περλ.

Λογικό μετά από όλα αυτά να μην τρέφει μεγάλες ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει από την κυβέρνηση Τραμπ: «Η διοίκηση Τραμπ είναι αντίθετη στις απόψεις μας σχεδόν σε όλα τα ζητήματα. Ισως κάποια στιγμή να πάρουν κάποιο μέτρο με το οποίο να συμφωνούμε. Αλλά εμείς το βλέπουμε περισσότερο ότι ανοίγουμε έναν δρόμο για το μέλλον, όταν κάποια στιγμή θα υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση. Συνεργαζόμαστε και με πολιτικούς που τώρα είναι στην αντιπολίτευση για να βάλουμε τα θεμέλια για το τι θα μπορούσε να γίνει με την επόμενη κυβέρνηση».

Σε βάθος χρόνου λοιπόν υπάρχουν ελπίδες. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Περλ, που δεν δείχνει να χάνει την αισιοδοξία του, ότι τελικά η κοινή λογική κάποια στιγμή θα υπερνικήσει τον παραλογισμό που δείχνει να έχει στρογγυλοκαθίσει στις μέρες μας στον Λευκό Οίκο. Και όχι μόνο εκεί.

Πηγή DW, Κώστας Αργυρός
Βόννη, Γερμανία

ΔιαβάστεΕπίσης