
ΑΜΥΝΑ
30/04/2025 | 21:27
Αμερικανική απόβαση στη Βόρεια Ελλάδα: Με κύριο πεδίο το Πετροχώρι Ξάνθης η «άμεση ανταπόκριση» θα επεκταθεί σε γειτονικές χώρες [videos]
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Μπορεί η διμερής άσκηση Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών «STOLEN CERBERUS» να εξελίσσεται από την Δευτέρα, ωστόσο οι Αμερικανοί επιμένουν ελληνικά.
Οι ΗΠΑ δείχνουν ότι στόχος τους παραμένει η διαρκής παρουσία στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής την ώρα που αναμένεται η ανανέωση του Ελληνοαμερικανικού συμφώνου αμυντικής συνεργασίας (MDCA).
Άλλωστε και οι δυο πλευρές διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι οι συμμαχικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο πιο υψηλό επίπεδο της συνεργασίας σε σχέση με το παρελθόν.
Και για τον λόγο αυτό, πέριξ της Ξάνθης θα μετακινηθούν ισχυρές δυνάμεις ως μια «άμεση ανταπόκριση», όπως είναι η ονομασία της εκπαίδευσης που πρόκειται να επεκταθεί από την Ελλάδα σε Βαλκανικά και Ευρωπαϊκά κράτη.
Την ώρα που η Ουάσιγκτον έχει λάβει πλέον σαφείς αποστάσεις από το Ουκρανικό μέτωπο, ιδίως σε ότι αφορά την υποστήριξη του Κιέβου, οι Αμερικανοί εμφανίζονται δυναμικά στο Ευρωπαϊκό και Βαλκανικό έδαφος, ενώ η Ελλάδα παραμένει κράτος- κλειδί.
Η άσκηση αυτή έχει ως σενάριο την άμεση αντίδραση απέναντι σε μια απειλή στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου, με τα κράτη που συμμετέχουν να πρέπει να διαχειριστούν στιγμές στρατιωτικής κρίσης ως και πυρηνική απειλή.
Στο ελληνικό έδαφος αναμένονται μέσα και στελέχη της 194η Ταξιαρχίας Μηχανικού της Εθνικής Φρουράς Στρατού του Τενεσί καθώς και η Ομάδα Μάχης της 86ης Ταξιαρχίας Πεζικού της Εθνικής Φρουράς Στρατού του Βερμόντ.
Από την Ελληνική πλευρά την τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «IMMEDIATE RESPONSE» αναλαμβάνει η 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία.
Πυρηνική αντιμετώπιση
Στα της εκπαίδευσης ξεχωρίζει η εμπλοκή συνδυασμένων όπλων με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής στο Πετροχώρι της Ξάνθης.
Το Πετροχώρι έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς της Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας η οποία αναπτύσσεται διαρκώς. Και στα χωριά αυτά της Θράκης που η Τουρκία διαρκώς εγείρει αξιώσεις, η συνεργασία Ελλάδας και Αμερικής φαίνεται πως κρατά σε εγρήγορση την Άγκυρα καθώς στο πρόσφατο παρελθόν η γείτονα έδειχνε ιδιαίτερο εκνευρισμό γι’ αυτές τις ασκήσεις.
Εκείνο που μάλλον ενοχλεί την Τουρκία είναι ότι στην Θράκη η Ελλάδα συγκεντρώνει πλέον ολοένα και περισσότερους συμμάχους, οι οποίοι ακόμη και ως παρατηρητές σε μια άσκηση, τοποθετούν στη σημαία τους- όχι συμβολικά αλλά ουσιαστικά- δίπλα στην Ελληνική.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά το σενάριο εκκένωσης λιμανιού σε περιοχή της Β. Ελλάδας, το οποίο υποτίθεται ότι δέχτηκε χημική, βιολογική, ραδιολογική, πυρηνική επίθεση.
Εκεί θα φανούν οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί σε επίπεδο Συμμαχίας για τον τρόπο αντίδρασης, διακοπής κυκλοφορίας στο λιμάνι και σενάρια απορρύπανσης από γαλλικές, ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται η 21th TSC του Στρατού των ΗΠΑ και 184th Ordnance Batalion, 52nd Explosive Ordnance Device Group, 20th CBRNE Command.
Σημαντική θεωρείται η υποστήριξη από αέρος, τόσο με επιθετικά ελικόπτερα Apache όσο και με μεταφορικά κάθε τύπου που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς, ενώ δεν θα λείψουν και τ’ αεροσκάφη F-16.
Στην Ξάνθη θα συνυπάρξουν Αμερικανοί (σ.σ. 194th Engineer Brigade, Tennessee Army National Guard, 86th Infantry Brigade Combat Team, Vermont Army National Guard), Βούλγαροι, Γάλλοι, Γεωργιανοί, Ισπανοί και στελέχη του στρατού της Β. Μακεδονίας.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα θα αποστείλει στα Σκόπια τόσο άρματα μάχης, όσο και επιθετικά ελικόπτερα AH 64 APACHE.
Ως στρατιωτικός στόχος της εκπαίδευσης παραμένει η οικοδόμηση διαλειτουργικότητας και η επέκταση των πολεμικών δυνατοτήτων καθεμιάς δύναμης ξεχωριστά.
Το βίντεο του αμερικανικού στρατού από την Pfc. Savannah Olvera παρουσιάζει μέρος των σεναρίων που είχαν εκτυλιχθεί σε παρόμοια κοινή εκπαίδευση τον περασμένο Αύγουστο.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ,
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ