ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
25/01/2025 | 10:54
Όλες οι σημειώσεις του Ισαάκ Νεύτωνα σε άψογα ελληνικά, σε ηλικία 18 ετών, όπως σώζονται στη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ
Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας».
Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη κι οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού. Δεν είχε κοινοπολιτειακή υπηκοότητα, αλλά είχε αποκτήσει τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρείας, που δίνονταν σε πολίτες ή μόνιμους κατοίκους της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας.
Η ευρυμάθειά του ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια, όπως αποδεικνύεται από ένα σημειωματάριο που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Τρίνιτι στο Κέμπριτζ. Είναι το σημειωματάριο του σε ηλικία 18 ετών, το 1661, και είναι γραμμένο στα αγγλικά, τα λατινικά και τα ελληνικά με τουλάχιστον 15 σελίδες.
Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό σημείωμα του Niccolò Guicciardini (Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και Scott Mandelbrote, Peterhouse, Cambridge)
Το 3996 χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο ως προπτυχιακό, από το 1661 έως το 1665 περίπου. Περιλαμβάνει τις σημειώσεις του για βιβλία που του συνέστησαν να διαβάσει για τις σπουδές του, αλλά τον δείχνει επίσης ότι αρχίζει να διαβάζει μόνος του και να σχολιάζει όχι μόνο τις κλασικές πηγές, αλλά και σύγχρονη φυσική φιλοσοφική γραφή, όπως τα έργα του René Descartes ή του Ολλανδού μαθηματικού Willebrord Snell.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ
Ο Νεύτωνας κάνει επίσης τις δικές του παρατηρήσεις σε έναν κομήτη. Σε αυτό το σημειωματάριο βλέπουμε τον Νεύτωνα, στην ανεξάρτητη ανάγνωση, τον προβληματισμό και τις παρατηρήσεις του κόσμου γύρω του να ξεκινά την καριέρα του ως φυσικός φιλόσοφος.
Αν και αυτό δεν είναι το πρώτο από τα σωζόμενα σημειωματάρια του Νεύτωνα, μπορεί κάλλιστα να είναι αυτό που αγόρασε, μαζί με λίγο μελάνι, κατά την άφιξή του στο Κέιμπριτζ. Η προπτυχιακή εκπαίδευση αυτή τη στιγμή συνίστατο σε μεγάλο βαθμό στην παρακολούθηση μαθημάτων ανάγνωσης που διευθύνονταν από έναν δάσκαλο, στην περίπτωση του Νεύτωνα, τον Benjamin Pulleyn.
Αυτά αρχικά επικεντρώθηκαν στις παραδοσιακές δεξιότητες της γραμματικής, της λογικής και της ρητορικής. Στο Cambridge, ήταν επίσης σύνηθες για τους προπτυχιακούς φοιτητές να σπουδάζουν ηθική, μεταφυσική, φυσική και μαθηματικά. Μαζί με μερικά βιβλία που αγόρασε στις αρχές της δεκαετίας του 1660, αυτό το σημειωματάριο μαρτυρεί τα πρώτα βήματα του Νεύτωνα στο αριστοτελικό πρόγραμμα σπουδών του πρώιμου σύγχρονου πανεπιστημίου.
Χρονολογείται στο εσώφυλλο, «Isaac Newton/ Trin: Coll Cant/ 1661» και περιέχει σημειώσεις και περιστασιακές ασκήσεις που σχετίζονται με την ανάγνωση του Νεύτωνα, που συντάσσονται με τον τρόπο περίληψης και γλωσσικής που προτείνουν οι περισσότεροι καθηγητές. Πολλές από αυτές τις σημειώσεις καλύπτουν τη μελέτη του για το Όργανο του Αριστοτέλη και την Εισαγωγή του Πορφύριου.
Περίπου στις αρχές του 1664, η γραφή του Νεύτωνα είχε ωριμάσει σε ένα τακτοποιημένο, αν και ελαφρώς ακανόνιστο, πλάγιο χέρι που θα συνέχιζε να αναπτύσσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Η ανάγνωση και η σκέψη του είχαν επίσης πάρει μια νέα πορεία, αν και προωθήθηκε από πολλούς από τους καλύτερους δασκάλους στο σύγχρονο Cambridge.
Ο Νεύτωνας είχε αρχίσει να αναλογίζεται μόνος του τους μεταφυσικούς και φυσικούς φιλοσοφικούς όρους και έννοιες που χρησιμοποιούσαν οι σχολαστικοί συγγραφείς που μελετούσε.
Υποκινούμενος ίσως από την υποτροφία τον Απρίλιο του 1664, ο Νεύτων είχε αρχίσει να διαβάζει μόνος του τόσο στις κλασικές πηγές και τα σχόλια όσο και στη σύγχρονη φιλοσοφική και επιστημονική γραφή, ιδίως τα έργα του Walter Charleton και του René Descartes. Μέσα στα όρια ενός παραδοσιακού κοινότοπου βιβλίου, και εφαρμόζοντας πολλές από τις κατηγορίες της αναγεννησιακής φιλοσοφίας, ο Νεύτων είχε ξεκινήσει να διαβάζει την καριέρα του ως μηχανικός και τελικά πειραματικός φιλόσοφος.