
ΓΝΩΜΕΣ
05/12/2024 | 06:15
Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο απεδείχθη ότι είχαν πολλά υπόγεια ρεύματα: Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας το δυνατό μας χαρτί στα “νταηλίκια” της Άγκυρας
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ – Κάλυμνος
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξη του στο Avadolu μίλησε για λύση πακέτο με την Αθήνα για τις Ελληνοτουρκικές Διαφορές και Τουρκική Μειονότητα στη Θράκη.
Ξεπερνώντας προς στιγμή τα παραπάνω, το πλέον ανησυχητικό και επικίνδυνο είναι αυτό που είπε ότι, οι συζητήσεις με την Ελλάδα πρέπει να γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Γι’ αυτό ο βηματισμός του Φιντάν Χακάν στις συζητήσεις του με τον Γεραπετρίτη είναι σταθερός , σίγουρος και δεν αφήνει περιθώρια δεύτερων σκέψεων στις στοχεύσεις της πατρίδας του , όταν μπροστά στους δημοσιογράφους και στον κύριο Γεραπετρίτη μιλά με αυτό τον ψυχρό σίγουρο τρόπο για τις παράνομες διεκδικήσεις της χώρας του, σε βάρος των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και εμείς απαντάμε απλά ότι μία είναι η διαφορά μας η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Και όταν λέει αυτά και δεν παίρνει τις πρέπουσες απαντήσεις όταν βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, τότε νομιμοποιείται (έτσι πιστεύει) να λέει αυτά που λέει στη πατρίδα του και όχι μόνον.
Προσωπικά είμαι πεπεισμένος και υποχρεωμένος να πιστέψω τον Πρωθυπουργό της χώρας μου και τον Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών, για το περιεχόμενο των συζητήσεων στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ανεξάρτητα ότι ο Φιντάν Χακάν και ο Πρόεδρος Ερντογάν επαναλαμβάνουν διαχρονικά, σταθερά και μονότονα, τις παράνομες διεκδικήσεις της χώρας τους σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων .
Γι’ αυτό δεν μπορώ να κατανοήσω παρά την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλω, πως μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από τις διαδοχικές συναντήσεις των δύο Υπουργών Εξωτερικών, το πλαίσιο ώστε να καταλήξουμε στο ένα και μοναδικό θέμα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, προσφεύγοντας στη συνέχεια στο Διεθνές Δικαστήριο της ΧΑΓΗΣ για να επιλύσουμε την διαφορά μας.
Δεν προκύπτουν …”ήρεμα νερά”
Σε κάθε περίπτωση το να γίνονται συναντήσεις για να έχουμε πραγματικά ήρεμα νερά στο Αιγαίο είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, αν βέβαια τα όσα συζητούνται έχουν κοινό παρονομαστή, όμως ακούγοντας τον Φιντάν Χακάν και πολύ περισσότερο τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Γκιουλέρ στις πρόσφατες δηλώσεις του για τα γεγονότα της Κάσου , δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Το γεγονός ότι παραιτήθηκε ο Α! Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών κύριος Κούνδουρος επειδή δεν ήταν στη σύνθεση της Ελληνικής αντιπροσωπίας στη τελευταία συνάντηση με τον Φιντάν Χακάν , μπορεί κάποιος να το προσπεράσει καλή τι πίστη, σίγουρα όμως τα όσα αναφέρει στην εμπιστευτική επιστολή παραίτησης του, είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα και αφού άπτονται της διασφάλισης των Εθνικών μας συμφερόντων δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε.
Προκειμένου λοιπόν να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση των ατελείωτων συναντήσεων (περάσαμε τις εξήντα) και να μην υπάρχουν ερωτηματικά για το περιεχόμενο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Φιντάν Χακάν ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα πρέπει να γίνονται μακριά από το φως της δημοσιότητας, υπερτονίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία προτιμά να προσεγγίζει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις με τη χώρα μας ως ενιαίο πακέτο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εκτός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, οι διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι 156 νησιά δεν ανήκουν στην Ελλάδα, ότι στη Θράκη υπάρχει Τουρκική μειονότητα και ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και ότι κακώς μπήκε η Κύπρος στην Ε.Ε, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιδράσει με ξεκάθαρες ενέργειες, προσγειώνοντας τον Φιντάν Χακάν στη σκληρή πραγματικότητα ότι μια και μοναδική είναι η διαφορά μας, ώστε η επιστολή του κυρίου Κούνδουρου που είναι σε πλήρη διάσταση με τα λεγόμενα δημοσίως από την κυβέρνηση, να χάσει την αξία της και να είναι κενή περιεχομένου.
Συνυποσχετικό με μία μόνο διαφορά
Μπροστά λοιπόν σ’ αυτή την ομιχλώδη κατάσταση προκειμένου να πάμε στη ΧΑΓΗ , ο Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει στον Ελληνικό Λαό ότι το συνυποσχετικό για να πάμε στη Χάγη , που θα συνυπογράψουμε με την Τουρκία εάν το συνυπογράψουμε, θα είναι διατυπωμένο ως εξής: Η μία και μοναδική διαφορά με την γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (νομικό ζήτημα) και οι θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη , ΑΟΖ) που θα επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) .
Επίσης το συνυποσχετικό θα αναφέρει ότι δεν υφίσταται καμιά άλλη διαφορά στο Αιγαίο και στη Ν.Α Μεσόγειο που να συσχετίζεται με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας , ούτε με την αποστρατικοποίηση των νησιών μας , ούτε με τον εναέριο χώρο μας ούτε και με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αν το υπογράψει η Τουρκία και πάμε στη ΧΑΓΗ με αυτούς τους ξεκάθαρους όρους, τότε θα έχει νόημα να συζητούμε για όλα τα άλλα θέματα χαμηλής έντασης (εμπόριο, τουρισμός , περιβάλλον, πολιτισμός κ.λ.π) σε επαναλαμβανόμενες συναντήσεις.
Εάν δεν το υπογράψει η Τουρκία , που προσωπικά είμαι βέβαιος ότι δεν θα το υπογράψει , να ετοιμαζόμαστε ως Ελλάδα για τα χειρότερα σ’ αυτό το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον , γιατί τότε τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο θα φουρτουνιάσουν απότομα, αφού η Τουρκία δεν θέλει να αποστεί ούτε κατά κεραία από τους στόχους του Εθνικού της όρκου , όταν μάλιστα ο Ερνογάν διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της Τουρκίας.
Χρέος στην Ιστορία
Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει Εθνικό χρέος απέναντι στον Ελληνισμό και την Ιστορία να φροντίσει να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που έχουν σχέση με το Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο.
Θυμίζω ότι η Ε.Ε ζήτησε από όλα τα παράκτια κράτη μέλη της να δημιουργήσουν μια αλιευτική ζώνη 12ν.μ με απόφαση του Συμβουλίου που ελήφθει στις 25 Ιανουαρίου 1983, ανεξάρτητα του εύρους των χωρικών υδάτων που διέθετε η κάθε χώρα και η οποία θα έμπαινε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 1993 και έτσι εκδόθηκε η κοινοτική οδηγία 170/83.
Μετά την αντίδραση της Τουρκίας , η Ε.Ε ανέβαλε την εφαρμογή αυτής της απόφασης και με την αλιευτική συμφωνία που υπέγραψε στη συνέχεια το 1990 μαζί της, δυστυχώς η Ε.Ε έκανε δεκτό το αίτημα της να εξαιρεθεί η Ανατολική Μεσόγειος χωρίς να αντιδράσει στοιχειωδώς η Ελληνική κυβέρνηση και σήμερα εισπράττουμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών .
Επείσης είναι καιρός ως χώρα να υπερασπιστούμε και το χάρτη της Σεβίλλης που έγινε από το Πανεπιστήμιο της ομώνυμης πόλης με εντολή της Κομισιόν που αποτυπώνει τα όρια των θαλάσσιων ζωνών των Ευρωπαϊκών κρατών στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και η Τουρκία φοβάται όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Επίσης ας μην προσπεράσουμε τώρα λόγω του φοβικού συνδρόμου που μας διακατέχει και την υποχρέωση που έχουμε ως χώρα μέλος της Ε.Ε, να εφαρμόσουμε τον θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, όπως αυτός δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Κομισιόν, προκειμένου να διαμορφώσουμε ευκολότερα και το πλαίσιο των συζητήσεων μας για την μία και μόνη διαφορά , την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (νομικό ζήτημα) και της ΑΟΖ .
Στον χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Κομισιόν , αποτυπώνονται η χωρική θάλασσα , η συνορεύουσα ζώνη και η ΑΟΖ η δε χωρική θάλασσα με εύρος 12 ν.μ και με τα νησιά να έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Κύριε Πρωθυπουργέ γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο θαλάσσιος Χωροταξικός σχεδιασμός σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2014/89/Ε.Ε είναι υποχρεωτικός.
Σύμφωνα με την οδηγία έπρεπε υποχρεωτικά όλες οι χώρες να εκπονήσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο μέχρι τις 31/3/2021 και εξ αυτού του λόγου επειδή η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε , σύρθηκε από την Κομισιόν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και πληρώνει πρόστιμα.
Όμως κύριε Πρωθυπουργέ πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η δημοσίευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν , ανεξάρτητα ότι εμείς δώσαμε τα όποια στοιχεία που ήταν απαραίτητα χωρίς καμιά προθυμία, ξεκαθάρισε μια κατάσταση που κρύβαμε κάτω από το χαλί των ήρεμων νερών στο Αιγαίο.
Διεθνές Δίκαιο… α λα Τούρκα
Για το λόγο αυτό ο συνέταιρος του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί μόλις αναρτήθηκε ο Χάρτης έδωσε για μία άλλη φορά το στίγμα των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας και ακολούθησε ο Υπουργός άμυνας ο Γκιουλέρ, που με απλά λόγια αυτό που έλεγε με ευγένεια ο Φιντάν Χακάν, αυτοί οι δύο κύριοι και όχι μόνο, το είπαν πεντακάθαρα προσγειώνοντας μας και πάλι στην πραγματικότητα .
Μας είπαν ότι το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και της Ν.Α. Μεσογείου θα πρέπει να το εφαρμόσουμε αλά Τούρκα, δηλαδή με τους κανόνες της απειλής άσκησης βίας και γιατί όχι και με τα όπλα αφού από το 1995 μας το λένε καθημερινά (Casus Belli).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτές τις ώρες στην άσκηση που θέλουν να κάνουν οι Ρώσοι στην Ανατολική Μεσόγειο στα όρια Ελληνικής περιοχής. Η Ελλάδα ενέκρινε την άσκηση αυτή και ξαφνικά εμφανίζεται η Άγκυρα δηλώνοντας ότι η περιοχή της ανήκει και εκδίδει ANTINAYTEX. Αυτή είναι η Τουρκία .Ας το καταλάβουν κάποιοι.
Η μόνη απάντηση
Γι’ αυτό πρέπει ως Ελλάδα και ως Ελληνισμός να αυξήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την αποτρεπτική μας ικανότητα, ενισχύοντας της Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Μόνο όταν γνωρίζει η Τουρκία ότι τα οφέλη που θα αποκομίσει από μια σύγκρουση με τη χώρα μας θα είναι πολύ μικρότερα από τη ζημία που θα υποστεί, δεν θα αποτολμήσει με βίαιο τρόπο την αλλαγή του στάτους στο Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο.
Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις μας και η υψηλή αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσους βάζουν το δίλλημα, μα θα πάμε σε πόλεμο;
Όχι κύριοι! Ούτε οι Τούρκοι θέλουν πόλεμο, απλά εφαρμόζουν την πολιτική της απειλής άσκησης βίας επιτυγχάνοντας τους στόχους τους, που είναι μια πρακτική πολλών δεκαετιών που χαρακτηρίζει την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας.
Σήμερα ο Ελληνικός Λαός μολονότι τον ταλαιπωρεί καθημερινά το τέρας της ακρίβειας και ελπίζω να μην έχουμε και ζητήματα συνοχής ως κοινωνία, πρέπει να εμπεδώσει την σκληρή πραγματικότητα του κακού γείτονα και ότι τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο έχουν πολλά υπόγεια ρεύματα τα οποία όμως δεν θα μας πνίξουν.
* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
Πολιτικός Μηχανικός
τέως Δήμαρχος Καλύμνου
Κάλυμνος, 21/05/2024
- Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ