Το μέλλον της ψηφιακής τέχνης στο Kennedy Center: Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από την εταιρεία Allwyn με το έργο του πρωτοποριακού καλλιτέχνη Refik Anadol

Εκπρόσωποι της Allwyn στην πρεμιέρα του Dvorak Dreams, μαζί με τον καλλιτέχνη Refik Anadol. Φωτογραφία από τους οργανωτές




Ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης Refik Anadol μετατρέπει μεγάλα σύνολα δεδομένων σε καθηλωτικά, οπτικά εντυπωσιακά έργα τέχνης, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης

  • Το “Dvořák Dreams”, ένα καθηλωτικό ψηφιακό γλυπτό, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μεταμορφώσει δεδομένα από τη μουσική κληρονομιά του παγκοσμίως αναγνωρισμένου κλασικού συνθέτη Antonín Dvořák σε δυναμικές οπτικοποιήσεις.
  • Μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις αυτού του είδους πραγματοποιείται στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον από τις 4 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, και η είσοδος είναι ελεύθερη ( χάρη στη στήριξη της Allwyn).

Ουάσιγκτον, 6 Σεπτεμβρίου 2024 – Το “Dvořák Dreams”, η καθηλωτική ψηφιακή εγκατάσταση (digital installation) που δημιουργήθηκε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτέχνη Refik Anadol χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, έκανε πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτεία, την Τετάρτη, στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον.

Τα εντυπωσιακά αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία επιφανών προσώπων, επιχειρηματιών, καινοτόμων τεχνολογίας και κοινού.

Το “Dvořák Dreams”, που ανατέθηκε από το 0xCollection -μια ψηφιακή καλλιτεχνική πρωτοβουλία, νέων μέσων, βασισμένη στον χρόνο, με έδρα στην Ελβετία- μεταμορφώνει τη μουσική κληρονομιά του Antonín Dvořák σε δυναμικές οπτικοποιήσεις, χρησιμοποιώντας τους χαρακτηριστικούς αλγορίθμους AI του Refik Anadol που αναπτύχθηκαν στα πρωτότυπα δεδομένα, τη μουσική και τα αρχεία του Dvořák.

Προσκαλώντας το κοινό να αλληλεπιδράσει με τα έργα του Dvořák μέσω ενός πρωτοποριακού καλλιτεχνικού φακού, το έργο τέχνης βρίσκεται στο σταυροδρόμι της τέχνης και της τεχνολογίας και δημιουργεί μια εντυπωσιακή και δυναμική εμπειρία που υπερβαίνει τα παραδοσιακά καλλιτεχνικά μέσα.

Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2024, στην πλατεία REACH στο John F. Kennedy Center for the Performing Arts στην Ουάσιγκτον. Το “Dvořák Dreams” είναι μια αυτόνομη έκθεση, που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της πέμπτης επετείου του REACH, της πρώτης επέκτασης του συγκροτήματος του Kennedy Center.

Η έκθεση είναι δωρεάν για το κοινό, χάρη στην υποστήριξη της Allwyn, του κορυφαίου πολυεθνικού παρόχου λοταριών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Allwyn North America είναι ο ιδιωτικός διαχειριστής της λοταρίας του Ιλινόις.

Ο επιχειρηματίας και επενδυτής, που πραγματοποιεί πλούσιο κοινωφελές έργο, Karel Komarek στα εγκαίνια του Dvorak Dreams. Φωτογραφία από τους οργανωτές

Η Katarína Kohlmayer, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Allwyn, σχολίασε: «Η τέχνη έχει μια ασύγκριτη ικανότητα να προάγει τη σύνδεση και τη συνεργασία, υπερβαίνοντας τα όρια, προκαλώντας δημιουργικότητα και προάγοντας την πολιτιστική ανταλλαγή. Όπως και οι λοταρίες μας, η τέχνη δίνει τη δυνατότητα σε πρωτοποριακές καινοτομίες να έρθουν σε επαφή με το  παγκόσμιο κοινό, φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά».

Ο Wayne Pickup, CEO της Allwyn Βορείου Αμερικής, πρόσθεσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε αυτή την εξαιρετική έκθεση με τις ΗΠΑ. Ως κορυφαίος χειριστής, προμηθευτής και επιχειρηματικός συνεργάτης λοταριών σε όλο τον κόσμο, η Allwyn φέρνει καινοτόμα παιχνίδια στους παίκτες – όπως ακριβώς ο Refik Anadol ανοίγει νέους δρόμους στον κόσμο της ψηφιακής τέχνης. Αυτή η συνεργασία μεταξύ της Allwyn και του Kennedy Center αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία μιας κοινότητας όπου η καινοτομία και η δημιουργικότητα ευδοκιμούν».

Ο Refik Anadol, διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης των media, σκηνοθέτης και πρωτοπόρος στην αισθητική των δεδομένων και της μηχανικής νοημοσύνης, σχολίασε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτή την έκθεση. Είναι ένα γλυπτό δεδομένων AI, που οπτικοποιεί τα εξαιρετικά έργα του Dvořák. Ολόκληρο το ρεπερτόριό του έχει αναδομηθεί από AI με τη μορφή των όμορφων ονείρων του μυαλού του. Ελπίζω ότι αυτό το έργο τέχνης θα δημιουργήσει μια στιγμή έμπνευσης για την κοινωνία. Είναι μια νέα μορφή γλυπτικής, μια νέα μορφή τέχνης».

Η Elle Anastasiou, Διευθύντρια της 0xCollection, ανέφερε: «Η 0xCollection έχει την τιμή να πρωτοπορεί στην ψηφιακή τέχνη στο Kennedy Center, μέσω της έκθεσης του διάσημου Refik Anadol. Καθώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση, συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις ζωές μας, αυτό το installation στοχεύει να θέσει μια παράδοση για τη συνέργεια μεταξύ των καθιερωμένων πολιτιστικών θεσμών και των καλλιτεχνών που εξερευνούν την ψηφιακή εποχή μας. Ελπίζω ειλικρινά ότι το “Dvořák Dreams” θα δώσει στο νέο κοινό μια εμπειρία από την ομορφιά και την καλλιτεχνική καινοτομία που ευδοκιμεί εκεί που διασταυρώνονται η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη τέχνη».

Η ψηφιακή εγκατάσταση Dvořák Dreams στην Reach Plaza του Kennedy Center στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφία από τους οργανωτές
  • Σχετικά με την Allwyn

Η Allwyn είναι ένας κορυφαίος πολυεθνικός πάροχος λοταριών. Με την παρουσία της, παγκοσμίως αναβαθμίζει τις λοταρίες και επιτυγχάνει οφέλη που διοχετεύονται σε καλούς σκοπούς στις κοινωνίες, εστιάζοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία, την αποδοτικότητα και την ασφάλεια. Η προσέγγιση της εταιρείας, με έμφαση στο προσιτό ψυχαγωγικό παιχνίδι, έχει δώσει στην Allwyn μια από τις ηγετικές θέσεις στην αγορά με αξιόπιστα εμπορικά σήματα σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας και Κύπρου, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών (Ιλινόις).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Allwyn και τις πρωτοβουλίες της, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της

  • Σχετικά με τον Refik Anadol

Ο Refik Anadol (γεν. 1985, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης πολυμέσων, σκηνοθέτης και πρωτοπόρος στην αισθητική των δεδομένων και της μηχανικής νοημοσύνης. Είναι Διευθυντής του Refik Anadol Studio στο Λος Άντζελες και Λέκτορας στο Τμήμα Σχεδιασμού Μέσων και Τεχνών του UCLA.

Το έργο του Anadol τοποθετεί τη δημιουργικότητα στη «διασταύρωση ανθρώπων και μηχανών» και το επιτυγχάνει αξιοποιώντας ανθρώπινα δεδομένα, στο νευρωνικό δίκτυο ενός υπολογιστικού μυαλού (ως συνεργάτη σε κάθε έργο). Έτσι ο  Anadol μας προσφέρει ριζοσπαστικές οπτικοποιήσεις των ψηφιοποιημένων αναμνήσεών μας και επεκτείνει τις δυνατότητες των διεπιστημονικών τεχνών.

Τα έργα του Anadol περιλαμβάνουν πίνακες και γλυπτά που βασίζονται σε δεδομένα, ζωντανές οπτικοακουστικές παραστάσεις και καθηλωτικές εγκαταστάσεις που λαμβάνουν πολλές μορφές, ενώ παράλληλα μας ενθαρρύνουν να επανεξετάσουμε την αλληλεπίδρασή μας με τον φυσικό κόσμο, τις συλλογικές εμπειρίες, τη δημόσια τέχνη, τα αποκεντρωμένα δίκτυα και το δημιουργικό δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα έργα του Anadol έχουν εκτεθεί σε χώρους όπως το MoMa, το Centre Pompidou-Metz, η Art Basel, η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το Hammer Museum και το ZKM Center for Art and New Media.

  • Σχετικά με τη 0xCollection

Η 0xCollection (προφέρεται ως “Hex Collection”) είναι μια πρωτοβουλία και συλλογή ψηφιακής τέχνης, νέων μέσων βασισμένη στον χρόνο, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετία, επικεντρωμένη στην ανάπτυξη της ψηφιακής τέχνης του παρόντος για το μέλλον.

Υπό τη διεύθυνση της ειδικού στα νέα μέσα, Elle Anastasiou, η 0x ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023 σε δύο δημόσιους χώρους στην Πράγα, με την έκθεση “Synesthetic Immersion”, μια ομαδική έκθεση οκτώ διεθνών καλλιτεχνών, και το “Dvořák Dreams”, μια νέα μεγάλης κλίμακας ανάθεση από τον Refik Anadol.

Η 0x στοχεύει να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την ψηφιακή τέχνη, νέων μέσων που είναι βασισμένη στον χρόνο, συλλέγοντας ενεργά έργα για δημόσια έκθεση και εκπαίδευση γύρω από την τρέχουσα εποχή της τεχνολογικής καινοτομίας και της διαδραστικότητας.

Η συλλογή προωθεί τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών που εργάζονται στο κατώφλι του technopocene, τοποθετώντας μια αποκεντρωμένη προσέγγιση στη συλλογή και την επιμέλεια στο επίκεντρο της αποστολής της.

Μέσω μιας δομής απόκτησης βασισμένης σε εκθεσιακές κάψουλες, η 0x στοχεύει να αναδείξει και να καταγράψει πολιτιστικές στιγμές του παρόντος, ενώ παράλληλα αλληλεπιδρά με ένα αυξανόμενο δίκτυο επιμελητών, ειδικών, ερευνητών, ιστορικών και καλλιτεχνών που διαπρέπουν στους τομείς της ψηφιακής τέχνης νέων μέσων.

Για να μάθετε περισσότερα για την 0xCollection, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της

  • Σχετικά με το Kennedy Center

Το John F. Kennedy Center for the Performing Arts είναι το ζωντανό μνημείο της Αμερικής για τον Πρόεδρο John F. Kennedy, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο σε περισσότερες από 2.000 παραστάσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Με τους καλλιτεχνικούς του συνεργάτες, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Εθνική Όπερα της Ουάσιγκτον, το Κέντρο είναι ένα από τα πιο δραστήρια κέντρα παραστατικών τεχνών της χώρας, αφιερωμένο στην παροχή παγκοσμίου επιπέδου τέχνης, ισχυρής εκπαίδευσης και εξαιρετικών μνημονικών εμπειριών στο ευρύτερο δυνατό κοινό.

Στο πλαίσιο της συνολικής προσφοράς του, το Kennedy Center δεσμεύεται να αυξήσει τις προσιτές, περιεκτικές ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους να συμμετέχουν και να μαθαίνουν μέσω των τεχνών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 400 δωρεάν παραστάσεων κάθε χρόνο και διαφόρων προγραμμάτων ειδικά τιμολογημένων εισιτηρίων για φοιτητές, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και άλλους.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, το Kennedy Center εγκαινίασε το REACH, την πρώτη μεγάλη επέκταση της ιστορίας του. Σχεδιασμένο από το Steven Holl Associates, το REACH παρέχει στους επισκέπτες νέες ευκαιρίες για αλληλεπίδραση και εμπλοκή με το Κέντρο ως τον κορυφαίο χώρο της χώρας για τις τέχνες, την εκμάθηση και τον πολιτισμό.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, το Kennedy Center αποκάλυψε το “Art and Ideals: President John F. Kennedy”, μια νέα μόνιμη έκθεση 7.500 τετραγωνικών ποδιών που εξερευνά την προεδρία του Kennedy και τη δέσμευσή του στις τέχνες.

Αναβαθμίζονται οι υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών στη στο Μινωϊκό ανάκτορο της Φαιστού στην Κρήτη: Οι 4 στοχευμένες παραμβάσεις [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: