Θεατρική παράσταση του Γιάννη Ρίτσου «Περσεφόνη» στο Σπίτι της Κύπρου με τη συνεργασία του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Κύπρου

Οι συντελεστές της παράστασης Περσεφόνη που θα ανέβει στο Σπίτι της Κύπρου Πηγή εικόνας ΚΥΠΕ




Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), διοργάνωσαν την παράσταση του θεατρικού έργου, «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου: «Ποιητικός μονόλογος από τη συλλογή του ποιητή «Τέταρτη Διάσταση».

Όπως σημειώνει το Σπίτι της Κύπρου για την παράσταση, «ο ποιητής, έχοντας ως αφετηρία τον αρχαιοελληνικό μύθο, όπως συμβαίνει στα περισσότερα ποιήματα της συλλογής, γράφει ένα ποίημα για το υπαρξιακό δράμα της ζωής, το αιώνια επαναλαμβανόμενο μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Το έργο «Περσεφόνη» πραγματεύεται την εσωτερική μας πάλη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τη θετικότητα και την απαισιοδοξία».

«Είναι ένας ύμνος στον έρωτα τόσο με την πνευματική όσο και με τη σαρκική του υπόσταση. Η εικόνα της αντίθεσης φωτός και σκοταδιού, επιστρέφει συνεχώς μέσα στο ποίημα είτε με κάποια περιγραφή είτε ως μεταφορά. Ο ποιητής δημιουργεί μια ατμόσφαιρα σκοτεινή, μυστικιστική αλλά και εντόνως ερωτική. Μας καλεί σε μια συμφιλίωση με τις πτυχές εκείνες του εαυτού που μένουν στο σκοτάδι», αναφέρει το Σπίτι της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της παράστασης, μετά το καλωσόρισμα του Διευθυντή του Σπιτιού της Κύπρου, Διομήδη Νικήτα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Νέαρχος Νεάρχου, εκ μέρους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ ο Δρ Κωστής Παύλου έκανε μια εκτενή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του ποιήματος «Περσεφόνη».

Τη σκηνοθεσία της παράστασης είχε ο Σάββας Μυλωνάς, βοηθός σκηνοθέτη και τεχνικός ήταν ο Χρίστος Τσιαήλης, στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Σαλώμη Ιεροπούλου και μουσικός επί σκηνής ο Γιώργος Καλογήρου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αδάμος Ζαχαριάδης (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΒΑ)
Αθήνα, Ελλάδα

Η Κύπρος διεκδικεί για πρώτη φορά, εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Ευκαιρία ενίσχυσης διπλωματικού αποτυπώματος τυχόν εκλογή λέει ο Κόμπος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: