“Θα πιώ απόψε το φεγγάρι”… Ο τεράστιος Μίμης Πλέσσας ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης που συντρόφευσε και πλούτισε τη ζωή όλων των Ελλήνων

FILE PHOTO: Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, με την Νανά Μούσχουρη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βούλα, Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης πέθανε λίγες ημέρες προτού συμπληρώσει τα εκατό χρόνια ζωής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (Ντίνου) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα

Άλλος ένας τεράστιος Έλληνας, ο Μίμης Πλέσσας, η ζωή του οποίου υπήρξε συνυφασμένη με την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού δεν είναι πια ανάμεσα μας.

Ταξίδεψε πλήρης ημερών στο φως, το Σάββατο 5 Οκτώβριου, μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές το πολυδιάστατο έργο του, τον λόγο και τη στάση ζωής του.

Ο Μίμης Πλέσσας ήταν ένας Άνθρωπος χαμηλών τόνων με κύριο χαρακτηριστικό του την ευγένεια. Σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, άφησε όμως στην άκρη την επιστήμη του για τη μουσική και το τραγούδι. Η συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Συνεργάσθηκε με πληθώρα κορυφαίων ερμηνευτών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα δικά του τραγούδια. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1959 και ο τελευταίος, πριν οκτώ χρόνια το 2016. Το τεράστιο έργο του αποτελείται από 57 δίσκους και 104 μουσικές παραγωγές σε κορυφαίες ταινίες. Έγραψε ακόμα μουσική για 70 σειρές αλλά και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης».

  • Σε πολύ μικρή ηλικία, ο Μίμης Πλέσσας έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Το 1952, σε ηλικία μόλις 27 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα, ενώ την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις Η.Π.Α.

Εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη σύνθεση. Είχε διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του. Διακρίθηκε για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις Η.Π.Α. το 1964 και 1965 αντιστοίχως.

Ο Μίμης Πλέσσας τιμήθηκε όσο λίγοι για την πολυετή προσφορά του στην ελληνική μουσική, τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό και την κοινωνία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το 2001 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το 2002 τιμήθηκε για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ηρώδειο από το υπουργείο Πολιτισμού. Το 2004 τιμήθηκε ως «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό Πολιτισμού στην τελετή προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Το 2006 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική του προσφορά στον πολιτισμό. Τον Ιούνιο του 2024 μαζί με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο (μετά θάνατον) παρασημοφορήθηκε από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Ο Μίμης Πλέσσας θα βρίσκεται πάντα ανάμεσα μας ζωντανός, γεμάτος ελπίδα και φως, καθώς θα ακούμε και θα σιγοτραγουδούμε ξανά και ξανά το καμαρούλα μια σταλιά, θα πιώ απόψε το φεγγάρι, μην του μιλάτε του παιδιού, το άγαλμα, αν είναι η αγάπη αμαρτία, σε βλέπω στο ποτήρι μου, μέθυσε απόψε το κορίτσι μου, τι σου ‘κανα και πίνεις, αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου, άνοιξε πέτρα, σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες, έκλαψα χθες, ένας ουρανός μ’ αστέρια, οι θαλασσιές σου οι χάντρες και άλλα πολλά υπέροχα τραγούδια του.

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustinο[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Για τον καταδρομέα Ανδρέα Κκολού, που έπεσε ηρωικώς μαχόμενος εναντίον των Τούρκων εισβολέων: Πολέμησε σαν Έλληνας και πρόσφερε στην Πατρίδα και τη ζωή του…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε “αυξήσεις ντροπής” σε μισθούς και συντάξεις, οι πολίτες δεν θα είναι νομοταγείς ποτέ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: