Ο Πρόεδρος της Κύπρου στο Λονδίνο για τη συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ: Στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη για το άτυπο δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ (video)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Εβδομάδα εξελίξεων η επόμενη στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Λονδίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας κι από εκει αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη και το άτυπο τριμερές δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θα γίνει εδώ, στην έδρα του ΟΗΕ, και η ώρα έναρξης θα είναι περίπου στις 7:00 μ.μ», είπε ο Φαρχάν Χακ, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Παρά το γεγονός πως ο κατοχικός ηγέτης δεν παύει να επαναλαμβάνει τις τουρκικές αξιώσεις για λύση δύο κρατών, μετέδωσε ο Παύλος Πήττας στο Omega.

«Υπάρχουν δύο κράτη, δύο λαοί, δύο δημοκρατίες στην Κύπρο. Από εδώ και στο εξής, θα ήταν μεγάλη προδοσία να αφήσουμε στο έλεος ολόκληρο τον αγώνα μας για ανεξαρτησία και ελευθερία», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει στην αμερικανική μεγαλούπολη συγκρατημένα αισιόδοξος.

Εξάλλου η διακήρυξη των ηγετών των MED9, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο ήταν ξεκάθαρη ως προς το ότι το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα.

«Συμφωνούμε όλοι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και υπογραμμίζουμε ότι η έμπρακτη συμβολή της Τουρκίας στην επανέναρξη και επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί βασικό συστατικό για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Nα εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζεις καλά, αγαπητέ μου Νίκο, ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειές σου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κατάσταση που βιώνετε εδώ και 50 χρόνια αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ένα ζήτημα που αφορά όλους τους Ευρωπαίους και όλοι δείχνουμε τη στήριξή μας», επισήμανε ο Μακρόν

Από τις επαφές που είχε στο Πεκίνο η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στο πλαίσο Κοινοβουλευτικής αποστολής -μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου επαναβεβαιώθηκε γι` άλλη μια φορά η θέση της Κίνας στο Κυπριακό.

«Εδώ και χρόνια στηρίζει την θέση αρχών της κυπριακής Δημοκρατίας για το κυπριακό πρόβλημα και στηρίζει το συμφωνημένο πλαίσιο», είπε η Αννίτα Δημητρίου.

Προσθέσε πως η Κίνα στηρίζει την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να νομιμοποιηθεί η κατοχή.

Ένα μεγάλο μπράβο… Τα κέρδη της Κύπρου από τη σύνοδο των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.: Ο ρόλος του Προέδρου και οι προοπτικές που είναι εξαιρετικές…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: